Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky mam třiletou holku, vždycky jedla pomeranče a jiné citrusy a nic jí to nedělalo, je možné, že by teda až teď měla vyrážku z citrusu? Byli sme před týdnem na kožním a prý je to buďto mýdlem, oblečením, nebo těma citrusama
Má to hodně na ruce, měla to i na břiše a noze ale to už je lepší, na tý ruce je to nejhorší, mažem nějakou zinkovou mastí, tchýně jí teď dala i přesto, že sem řekla, že to nemůže pomeranč a řekla bych, že je to horší
akorát mi teda nesedí to, že jí to dřív problém nedělalo ![]()
Může být
Alergie i přecitlivělost se může ukázat později. Nebo se ukáže jen díky jiným okolnostem.
Uplně syačí že jsou z jiné země, sklízené v jinou dobu…tzn jiné složení a množství vitamínů a látek v něm
@Lentu Takovýhle věci se vyvíjejí. Moje mamka začala být z ničeho nic alergická na jablka a po pár letech to zase odeznělo. Příčina bude asi složitější, ale vždy se asi nevypátrá.
Mohla brát nějaké léky (atb), co to spustily… nebo mohla sníst jeden citrus, co byl něčím chemicky ošetřen…
Přeji, ať je to brzy dobré.
@Lentu píše:
Holky mam třiletou holku, vždycky jedla pomeranče a jiné citrusy a nic jí to nedělalo, je možné, že by teda až teď měla vyrážku z citrusu? Byli sme před týdnem na kožním a prý je to buďto mýdlem, oblečením, nebo těma citrusamaMá to hodně na ruce, měla to i na břiše a noze ale to už je lepší, na tý ruce je to nejhorší, mažem nějakou zinkovou mastí, tchýně jí teď dala i přesto, že sem řekla, že to nemůže pomeranč a řekla bych, že je to horší
akorát mi teda nesedí to, že jí to dřív problém nedělalo
můžete to být z čehokoli. Čokoláda, citrus, rajské, z jiného jídla.
@Lentu ano, alergie se může objevit kdykoli. Její tělo řeklo a dost. A teda překvapuje mně, že jsou jí 3 a vždy jedla citrusy v pohodě.. já do 3 let dávám citrusy minimálně, spíš tak pro spestření a ochutnání a ani pak to s nimi moc nepřeháním. Narvané pesticidy, sklízené nezralé, zakyselující organismus, pro nás nepřirozené.. Není nad českou hrušku či jablko..
Určitě…já jsem na citrusy alergická asi od 16ti let. Alergie se vyvíjejí, narodila jsem se jako nealergik, ale postupem času jsem si nasbírala pěkný seznam.
@lekarnicka28 píše:
@Lentu ano, alergie se může objevit kdykoli. Její tělo řeklo a dost. A teda překvapuje mně, že jsou jí 3 a vždy jedla citrusy v pohodě.. já do 3 let dávám citrusy minimálně, spíš tak pro spestření a ochutnání a ani pak to s nimi moc nepřeháním. Narvané pesticidy, sklízené nezralé, zakyselující organismus, pro nás nepřirozené.. Není nad českou hrušku či jablko..
muj syn taky měl jednou alergii, ale nikdy už víc. Zed jsou mu 7 a vpohodě
@Lentu může se to ukázat časem - mně se projevila alergie na paracetamol taky až ve 23letech :-/
@lekarnicka28 píše:
tak to 100% souhlas