Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám takové vánoční dilema. Napadlo mě, že bych mohla pěkně zabavit čtyřletou dceru výrobou dárků pro rodinu.Jako malá (ale už asi ve škole) jsem se tak vždycky zabavila. Nevím ale, jak jí to vysvětlit, že třeba babičce udělá obrázek a babička ho dostane pod stromeček, když jí tvrdím, že jí dárky přinese ježíšek? Je chytrá a určitě by jí to docvaklo, jak to s dárky je. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli s tak starými dětmi vyrábíte dárky pro své blízké a v kolika letech přestaly věřit v ježíška a jestli se vám zdálo, že tím pro ně vánoční dárky ztratily nějaké kouzlo?
Vyrábím. Ale my celkově nejedem na komplet Ježíška, nejen na ručně vyráběné. Zkrátka něco dává Ježíšek, některé si dáváme navzájem a Ježíšek to distribuuje.
U nás to bylo tak, že některé dárky dává Ježíšek a některé si dáváme navzájem, protože se máme rádi a chceme tomu druhému udělat radost. Právě z toho důvodu jak píšeš ty to tak rodiče zavedli
Aby nás zabavili vymýšlením maličkostí, nejlépe vyráběných.
Normálně bych řekla, že dáte dárečky třeba za okno, Ježíšek si je tam vyzvedne a na Štědrý den je přinese pod stromeček
. Když si takhle může Ježíšek vyzvednout dopis, tak proč ne ![]()
Díky za rady, ježíšek „distributor“ mě opravdu nenapadl. Vyzkouším, snad to klapne.
Taky bych vysvětlila, že Ježíšek nosí jenom něco (vybere něco z dopisu, když uzná, že je to vhodné, třeba) a lidi mezi sebou se taky obdarovávají, mají se rádi, blablabla.
Makinaa007 píše:
Ahoj, mám takové vánoční dilema. Napadlo mě, že bych mohla pěkně zabavit čtyřletou dceru výrobou dárků pro rodinu.Jako malá (ale už asi ve škole) jsem se tak vždycky zabavila. Nevím ale, jak jí to vysvětlit, že třeba babičce udělá obrázek a babička ho dostane pod stromeček, když jí tvrdím, že jí dárky přinese ježíšek? Je chytrá a určitě by jí to docvaklo, jak to s dárky je. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli s tak starými dětmi vyrábíte dárky pro své blízké a v kolika letech přestaly věřit v ježíška a jestli se vám zdálo, že tím pro ně vánoční dárky ztratily nějaké kouzlo?
Je to jednoduché, Ježíšek to všechno nestíhá, tak je potřeba mu pomoct.
My to děláme taky tak a je to i částečná obrana proti tomu, když dětem někdo řekne že Ježíšek dárky nenosí.
Mala tedy nevyrabi ale potrebovala jsem dokoupit nejake darky pro rodinu a ona musela jit semnou tak jsme ji to vysvetlili tak ze darecky nosi jezisek ale ze kdyz chce nekomu udelat radost tak muze i sama darovat. A na jeziska veri dal.