Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebovala bych poradit se sadbou bylinek na balkón…konkrétně bych chtěla zasadit petržel. nať, bazalku a pažitku- zkrátka nejvíce používané bylinky u nás doma:) kdy je vhodné semínka zasadit..? Případně pokud někdo máte zkušenosti i s tím kde přes internet nakoupit truhlíky, jakou hlínu a semínka, budu taky moc ráda…jsem naprostý začátečník, ale letos jsem si řekla, že ty bylinky prostě zkusím ![]()
No soused vysévá bazalku v dubnu a má ji za oknem(přikrytou frish folií) po vyklíčení ji teprve zasadí do většího a dává ven(když jsou rostlinky cca 5cm velké)
Petržel tchyně normálně vysypala do truhlíku a zalila (koncem května tuším) no a vyrostla ji.
taky bych si nechala poradit. Loni jsem zkoušela taky bylinky a nic z toho ![]()
Já pěstuju na balkóně bazalku, pažitku, tymián, levanduli, mátu, meduňku a cherry rajčátka. Ale pěstuju to všechno ze sazeniček. Sazeničky kupuju ze zahradnictví, ještě se mi nestalo, že by zašly na rozdíl od těch ubožáčků z Billy. Sázím je většinou na přelomu jara a léta. Bylinky vydrží strašně moc, bez zalití i týden když jedeme na dovolenou. A nádherně voní. Balkónovému zahradničení zdar! ![]()
Ahoj,
tak jestli chceš pěstovat ze semínek, tak to už jsi mohla začít v bytě. Na vysévání venku je času ještě dost, ale to se okradeš o čas kdy můžeš sklízet.
Jinak prodávají zeminu pro výsev a výsadbu, která má víc živin, takže do toho můžeš zasít a zatím to mít vevnitř. Pak to přesadit ven do zeminy na zeleninu, tak v květnu (podle počasí).
Druhá varianta je koupit bylinky předpěstované a jen je zasadit do truhlíku, nechat povyrůst a sklízet.
Petržel a pažitka přežijou zimu tak že uplně zalezou nebo je na podzim ostříháš u zeme a na jaře zase vylezou, balazka zimu určitě nepřežije.
Pěkný je taky rozmarýn(koupit sazenici a na zimu do bytu), šalvěj, máta, meduňka nebo tymián (taky sazenice a v zimě může zůstat venku). Nebo zkus kamarádky, některý bylikny se množí a můžou ti vyrýpnout sazenici.
Příspěvek upraven 30.03.12 v 15:12
No, já nevím ale já se přiznám, že s bylinkama jsem vždy dost selhala, nevím proč ale mě v květináši,truhlíku prostě nejdou venku na dvorku to všechno roste ale jen jak to dám do květináče, tak vše chcípne-teda šnytlik ne jinak všechno ![]()
Uju - no je fakt, že já mám bylinky taky v zemi a ne v truhlíkách, ale myslím, že když se koupí dobrej květináč který odvádí přebytečnou vodua nebo je samozavlažovací, tak to musí jít.
@Dafné Teoreticky by mělo(má to tak spousta lidí) jen já ač se snažím jak se snažím, tak to je vždy na prd(ať už jde o truhlík,květináč nebo spešl květník na bylinky)
![]()
@Uju píše:
@Dafné Teoreticky by mělo(má to tak spousta lidí) jen já ač se snažím jak se snažím, tak to je vždy na prd(ať už jde o truhlík,květináč nebo spešl květník na bylinky)![]()
Uju a kde kupuješ ty sazenice? Typuju že problém bude v nich, protože bylinky jsou na pěstování hrozně nenáročný, ale chce to mít zdravý sazeničky a dost půdy v truhlíku.
@Uju no tak to už zbývá se na ty kytky jen víc usmívat
, né dělám si srandu. Mě taky občas něco zajde, teď jsem byla několik let bez petrželky, protože mi jí vždycky sežrali slimáci, letos uvidím jestli to bude lepší.
@Hagar No, kolikrát jsem se snažila ze semínek(někdy to vyklíčily někdy ne) Jinak třeba bazalku (sazenice) mi dával soused jemu rostla v poho a mě chcípla. Dokonce jsem si už ze záhonu vyrýpla kus máty,meduňky zasadila do velkého květníku, no a zas bylo po nich. Já nevím jsem pěstitel na prd :-/
@Uju píše:
@Hagar No, kolikrát jsem se snažila ze semínek(někdy to vyklíčily někdy ne) Jinak třeba bazalku (sazenice) mi dával soused jemu rostla v poho a mě chcípla. Dokonce jsem si už ze záhonu vyrýpla kus máty,meduňky zasadila do velkého květníku, no a zas bylo po nich. Já nevím jsem pěstitel na prd :-/
@Hagar Já vím, že se to říká, všichní říkají jaký to je hroznej plevel, že to roste samo. No, já spíš vypěstuju jiný kytky co je prý problém pěstovat ale bylinky prostě NE ![]()
Petržel a pažitku jsem vysela do truhlíku minulý týden, na pytlíku se semeny máš napsaný postup kdy a jak vysévat. Přeju pěknou úrodu
.
@Uju píše:
To znám…chtěla jsem takhle pěstovat libeček. Soused na něj nadával a nemohl se ho zbavit, rostl furt. Já se na něj usmívala, modrý z nebe bych mu snesla a zašel. I odkopek od souseda. Já zasadit rýžový koště, tak ho umořim, jiným vykvete
Ale každoročně zkouším bazalku a daří se, ze sazeniček ze zahradnictví.