Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahojky, uvažuji o centrálním vysavči,a le nevím jak se teď rozhodnout, protože se mi zalíbil i ten robotický co vysaje sám bez pomoci a já má více času na jiné věci. Stále jsem ve fázi rozhodování, zda si onen centrál pořídit a jaké jsou jeho výhody/nevýhody? pořizovací cena je cca 30 tis na náš domek.
Nevýhodou dle mě je , že se někde musí skladovat ona hadice, takže zabere místo jiným věcem potom jsem slyšela, že je to hlučné ( zkušenost nemám) my bychom sací jednotku měli umístěnou v technocké místnosti v blízkosti chodby a koupelny vlastně to je v prostřed domku, tak nevím s tím hlukem. Dále je dobrá ta štěrbina,a le zase to k tomu musím přimést, takže abych se sklonila a nametla to na lopatku asi nebude tak hrozná práce?!
Vyměnuje se to prý jedenkrát za rok a ten sáček nebo to, do čeho to jde stojí prý kolem 350 kč, což by mě vyšlo rozhodně levněji než klasické sáčky do vysavače těch koupím 5 za 400
a měním je často, protože vysávám ob den!
tak se chci zeptat těch, kdo si již centrál pořídili, zda by to udělali/ neudělali zase a proč?
Prosím piště nemám moc času na rozmyšlenou
!
Já jsem ho zažila u známé a moc se mi to líbilo. Hlavně pro to, že jsem alergik a jen tak nějaký vysavač nesnesu. Hluk jsem nezpozorovala, asi to měli někde v technické místnosti. Co jsem slyšela tak robotický vysavač není moc dobrý na koberec, je nejlepší na hladké povrchy.
tak já myslím, že jsou to zcela nesrovnatelné záležitosti - centrální má moje mamka, robotický mám já. Robotický vysavač je dobrý, pouze však na hladké podlahy a podle mě spíš jen tak na průběžný úklid (prach, malé drobky), myslím si, že klasický vysavač nenahradí. Centrální je opravdu hlučný, naši ho mají ve sklepě, tam je to ok. Hadice zabere víc místa než klasický vysavač a myslím, že je jedno, jestli přepojuješ hadici nebo kabel od klasického vysavače. Já bych volila kombinaci klasický+ robotický
Přátelé ho mají a paradoxně to alergie zvyšuje - ty hadice ve zdech se nedají vyčistit, navíc když to odklopí, chytne to luft než tam nasadí hadici. Sáček mění tedy podstatně častěji, neb to smrdí. Když vysaješ nechtěně vlkho, musíš vyměnit hned a hadice ve zdi nemáš ani možnost vysušit. A ta hadice, to je taky žůžo, je větší, než klasická a dlouhá tak, aby dosáhla všude. To je děs s tím manipulovat. Zlatý lehký malý výkonný vysavač, který ani necítíš, že za sebou táhneš a krásně klouže po podlaze. A robotický, to je vůbec paráda. Vypustíš, zavřeš dveře a než vypiješ s kamarádkou kafe, je hotovo. Pak občas přejedeš rohy a je to. Tolik mé zkušenosti.
Taky tak
Klasický + robotický.
Fidak píše:
tak já myslím, že jsou to zcela nesrovnatelné záležitosti - centrální má moje mamka, robotický mám já. Robotický vysavač je dobrý, pouze však na hladké podlahy a podle mě spíš jen tak na průběžný úklid (prach, malé drobky), myslím si, že klasický vysavač nenahradí. Centrální je opravdu hlučný, naši ho mají ve sklepě, tam je to ok. Hadice zabere víc místa než klasický vysavač a myslím, že je jedno, jestli přepojuješ hadici nebo kabel od klasického vysavače. Já bych volila kombinaci klasický+ robotický
Tak my máme robotický vysavač a na koberce si ho nemůžu vynachválit. Krásně vytahá chuchvalce vlasů. Ale není to na všechny koberce, takové ty hodně vysoké huňaté nebo na konci s třásněma se to moc nehodí. Naopak na hladké povrchy ho nemám ráda, máme na zemi bobky od osmáka a to než vysaje, tak je to doba. Sice to vysaje, ale dost dlouho to rozmetává spíš kolem. Takže je pro mě jednodušší vzít obyč. vysavač. Ale i tak bych se robota už nevzdala, je super
jo a úplně bez práce to s ním taky není, je třeba odstranit všechny kabely, vratké věci, zakrýt různé pasti, kde by mohl uvíznout a dobré je vynést např. i židle, ať to má jednodušší.
S centrálem nemám zkušenosti, takže neporadím ![]()
Ahoj,
máme v domku centrální vysavač (cca 6 roků, pořizovací cena cca 35 t). Už bych si ho nepořídila, jen z důvodu toho, že když se ti pokazí, tak oprava je dost drahá. Naposledy jsme měli spálený motor a oprava stála 7 tisíc. Dva roky zpátky se tam měnily uhlíky, a to stálo 2 tisíce.
Sací jednotku máme v garáži, takže tohle neřeším; hluk to dělá řekla bych srovnatelný s normálním vysavačem. Hadici máme pověšenou na zdi v technické místnosti, moc místa nezabere.
Plus vidím v druhé hadici v garáži, takže auta můžem pohodlně vysávat, aniž bychom přetahovali celý vysavač. Štěrbinu mám v kuchyňské lince, ale je absolutně nevyužívaná (za celou dobu jsem ji použila cca 5×), protože když je na podlaze bordel, tak radši vytáhnu hadici a přejedu celou podlahu.
Mám asi nějaký starý model (je to Husky) a docela mě tam vadí, že nemá regulaci sání. Má to celkem silný tah, takže někdy vysaju i to, co nechci .. nedávno jsem vysála hadr a teď je někde seknutý v trubkách a vysavač se mi při vysávání občas sám vypne ![]()
Takže za mě - já už bych do toho nešla a závidím všem, kdo si pořídili robotický vysavač (byť osobní zkušenost s ním nemám
)
My mame robota a vysaje dobre i koberec, zvireci chlupy a kde co, ale je fakt, ze mu to docela trva (ja bych to za tu dobu mela ctyrikrat, ale treba je robot peclivejsi
) a musi se mu to predpripravit (odstranit kabely a ruzne prekazky, zidle na stul apod.). Po kazdem pouziti je potreba ocistit kartace, ale to neni zadna strasna prace.
Tak já mám v domku centrál a nemůžu si ho vynachválit. V trubkách se nic neusazuje, pokud dáš do zdi ty originál od výrobce. Má to jakousi antistatickou vrstvu, takže se v trubkách nic nedrží a všechno jde rovnou do vysavače. Ty trubky jsou cenově zhruba stejné, jako klasické plastové trubky třeba z OBI.
Co se týče toho papírového filtru, tak ten jsme za šest let téměř každodenního vysávání ještě neměnili
. Stačí ho jen šetrně vyklepat a bez problémů slouží stále.
Hlučný není. Máme ho v technické místnosti a hučí jen v té místnosti. Samozřejmě trošku slyšet je, protože technickou místnost máme přímo v bytové jednotce. Pokud by byla někde u garáže, tak ho neslyšíme. Vysypávám tak cca 1 x za 3 měsíce (tam záleží na objemu té nádoby a také na četnosti vysávání).
Hadici máme 9 metrů dlouhou a nemůžu si stěžovat. V porovnání s tím, jak jsem vždycky někam stěhovala malý vysavač je tohle nebe a dudy… Ze začátku jsem s ní trošku zápasila, protože jsem byla neohrabaná a tah vysavače je fakt velký, ale dneska bych už do ničeho jiného nešla.
Na údržbu je nenáročný, funguje nám od začátku bez závad (těch 6 let, možná i více
)
A navíc vysaje fakt úplně všechno
![]()
Já osobně jsem z něj fakt nadšená
![]()
tak já mám robotický vysavač a leží v koutě, nijak mě to nenadchlo, mám v celém bytě dlažbu, ale v obýváku pod stolem mam koberec s dlouhým chlupem a po bytě mam rozmístěné ovčí kůže, protože na nich spí pes, takže jakmile se robot přiblíží ke kůži, ke koberci, k záclonám a nebo závěsům, tak je chce sežrat a po chvíli se zasekne.Takže když chci vysát,tak musí všechno z podlahy pryč. Můj koberec s dlouhým chlupem to nevysaje. Když jsem doma, tak ho nikdy nepouštim, protože je dost hlučný a musím mu dát všechno z cesty pryč. Nevysává tak jako normální vysavač. Přijde mi lepší si za 10 minut vysát normálním vysavačem, než dělat opatření a přípravy,aby mi mohla skoro hodinu po bytě běhat potvora,která stejně nevysaje tak dobře
Ahoj,
my máme centrální vysavač objednaný. Příští týden ho budou instalovat.
Rozhodla jsem se pro něj z těchto důvodů:
štěrbina v kuchyňské lince - samozřejmě, lze nahradit smetákem a lopatkou … to jsem zvědavá, jak ji využijeme my ![]()
Hluk neřeším, bude v garáži.
Ptala jsem se jak je to s tím, když něco uvízne v trubkách, tak by to mělo jít vyndat (něco jako používají instalatéři). Jinak se to jednou za čas má propláchnout.
Záruka by měla být doživotní, takže doufám, že více už platit nebudeme…
Robotický - také jsme o něm uvažovala, když jsem byla zoufalá z toho, že porád vysávám a trvá to dlouho.....ale u nás by byl problém před vysáváním všechno uklidit (hlavně hračky). Obývák s kuchyní by musel vysávat, když jsme venku - než se vypravíme ven nám trvá dost dlouho a ještě přitom uklízet hračky, když mi je malá zas vytahá…to je dokola… takže zatím ne
Loan píše:
Ahoj,
my máme centrální vysavač objednaný. Příští týden ho budou instalovat.
Rozhodla jsem se pro něj z těchto důvodů:
- vyfukovaný vzduch jde ven, takže to nevíří prach uvnitř baráku
- budu tahat jen hadici (s normálním vysavačem neustále bourám do nábytku a dveří a pořád ho musím přendavat do jiné zásuvky, protože nedosáhne)
štěrbina v kuchyňské lince - samozřejmě, lze nahradit smetákem a lopatkou … to jsem zvědavá, jak ji využijeme my
Robotický - také jsme o něm uvažovala, když jsem byla zoufalá z toho, že porád vysávám a trvá to dlouho.....ale u nás by byl problém před vysáváním všechno uklidit (hlavně hračky). Obývák s kuchyní by musel vysávat, když jsme venku - než se vypravíme ven nám trvá dost dlouho a ještě přitom uklízet hračky, když mi je malá zas vytahá…to je dokola… takže zatím ne
Hluk neřeším, bude v garáži.
Ptala jsem se jak je to s tím, když něco uvízne v trubkách, tak by to mělo jít vyndat (něco jako používají instalatéři). Jinak se to jednou za čas má propláchnout.
Záruka by měla být doživotní, takže doufám, že více už platit nebudeme…
ano i u nás má být záruka doživotní
Chtěla bych poděkovat všem, kdo se do této diskuze zapojili, a že vás nebylo málo! Moc mě těší vaše rady a
postřehy
Nakonec jsem to zatím dořešila tak, že nechám udělat v tech. mísnosti tu zásuvku (klasika zásuvka) v požadované výši a pak se rozhodnu co a jak dál. S pánem si promluvím o možnosti zabudovat zatím jen ty hadice aby to bylo nachystané a sací jednotku pořídíme třeba časem. Taky bude hodně záležet koli bude cena jen za ty hadice + zásuvky a štěrbinu. šterbina stojí tak 1500 a zásuvka 300 a ty máme 3, takže by to zatím bylo cca 2500 + trubky v podlaze +práce. Sací jednotka a hadice by se dokoupily třeba později ![]()
Udělali jsme to podobně. Při stavbě jsme nechali udělat rozvody trubek a zásuvky. Agregát a příslušenství kupujeme až ted… Tak příští týden poreferuji ![]()