Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám bez mála desetiměsíčního chlapečka, do 8.měsíce mu nevadil fén ani nic podobného. Už je to asi měsíc co má panickou hrůzu z vysavače. Jen ho přítel vytáhne - ještě není zapnutý, tak náš miláček začne natahovat a rychle odlézá se schovat do koupelny.
I když si ho vezmu do náruče, je hrozně nervózní, stále se otáčí, aby na vysavač neviděl. Co s tím? Setkali jste se s něčím podobným?
Dokola mu opakujeme, že to nic není, že je to potřeba, že jenom uklízí, že to není au, už mám z toho hlavu jako balón a ještě k tomu špinavý koberec. ![]()
Ahoj,je to normální.Moje malá do 6-ti měsíců při zvuku vysavače usínala a asi dva měsíce zpět(máme 10 m)taky začala křičet hned jak ho vytáhneme.Musím vysávat jen když je manžel doma a má ji na rukou jinak by se chudák ukřičela jak se bojí.
Malýmu je skoro měsíců a asi tak měsíc má panickej strach z vysavače.
A nejlepší je, že musim vysávat min. jednou za 2dny a nemám ho kam odložit, tak vysávám s ním v náruči a potom ho hodinu utěšuju.
![]()
Dobrý večer, náš syn měl podobné reakce nejenom na vysavač, ale také na zapnutou pračku. Trvalo asi měsíc, než zjistil a uvěřil, že se není čeho bát. Přišlo mi, že nejvíc pomáhalo co nejčastěji, ale citlivě vystavovat situacím, kdy se vysávalo nebo prala pračka. A nejdřív v náručí, pak v sedě vedle sebe, a nakonec bez tělesného konaktu slovně uklidňovat a vysvětlovat, co se právě děje. Teď, asi po čtyřech měsích od doby, kdy měl strach největší, chodí pračku sám pozorovat a volá - "packa pere ":) vysávání taky bez problémů.
Tak u nás to bylo okolo roka a dýl…Dokonce jsem musela luxovat s malou na zádech v krosničce
, ale přešlo to.Za to fénu se bojí do ted a to jí budou skoro 3 roky
.Ale včera se překonala a šla mi ho zapnout a v zápětí vzala do zaječích
.
Přejde to… U nás asi ve 2,5 letech - čili před 2-3 měsíci
V podstatě přes noc se přeorientoval z panické hrůzy na huráááá já budu vysávat
![]()
Přestává se pomalu bát i dalších hlasitých zvuků (fén, vrtačka, soustruh…
) Místo toho se začíná bát dětí ![]()
Ahoj syn měl panickou hrůzu do roka z vysavače pak jak když utne a vůbec se ho nebál vždycky jsem musela syna odnést k babičce abych mohla vysát nebo manželovi aby šel sním pryč.Chce to čas netlač na něj zvykne si a párkrát nebude vyluxováno no svět se nezboří. ![]()
Malé je rok a taky se nějaký ten pátek vysavače bojí, fén ani pračka jí nevadí a jelikož vysávat musím často (pes, kocour), tak to řeším nosítkem, sice to trvá delší dobu a je to fyzicky náročnejší, ale malá neřve ![]()
Ahoj, u nás tato panická hrůza z vysavače byla po rýmě, když jsme jí asi týden intenzivně vysávali soplík. Pak jsme Lucince museli dlouho vysvětlovat, že budeme vysávat jen koberec…
Upřímně řečeno, já si taky myslím, že u nás za to mohla odsávačka na vysavač. A to jsme ji použili jenom několikrát.
Ahoj, já myslím že je to normální. Naše malá při něm usínala jako novorozenec, pak se ho bála a já vysávám každý den, takže si to dokážeš představit. Teď ho zase miluje a vysává sama, tak od nás k Vánocům dostala svůj vlastní. U nás asi odsávačka spíš pomohla. Marodila jeden čas pořád a i když odsávání nesnáší, tak si na vysavač zvykla. Asi maj nějaký návaly, protože chvilku se bojí hracích hraček, pak je miluje a pouští stále dokola. Taky hifi věž neměla ráda a už pár měsíců si jí uměla zapnout sama a trsá u ní
.
Je to normální a přejde to. Děti se vysavače taky občas bály a v té době jsme neměli ani odsávačku na vysavač, takže tím to 100% nebylo ![]()
Mladej teda vysavač miluje, jakmile ho pustím, přilepí se tělem na místo, kde fouká teplý vzduch nebo za ním běhá
Ale takhle začal reagovat na mixér, který mu dřív nevadil, naopak…To snad přejde. ![]()