Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je možné, že naše batole dokáže takové věci? Během necelé minuty je třeba schopen zapnout naprázdno myčku, obrátit židli vzhůru nohama, přestěhovat štokrdle a hodit toaletní papír do záchodu…
Proč vždycky okamžitě najde přesně tu věc, která mu nepatří do ruky? Např. vařím a položím si na linku nůž, najednou je za mnou a už by ho měl, nebýt mého včasného zásahu, v pazourech. Miluje ovladače, telefony, zapalovače, špinavé boty. Mobil mi tuhle zvonil v kredenci, kde byl schovanej v hrnci a přiklopenej pokličkou. Klíče v koši na odpadky a odpadky zase naopak vyházené. Hračky ho nijak zvlášt´nezajímají.
Hurá, ted´se chvilku vrtá ve skříni s hračkami, že by se blýskalo na lepší časy?
A co vaše batolátka? Jsou taky tak roztomilá?
To přece v určitém věku dělají všechny děti… Někdo dřív, někdo později. Já tomu říkám „hloubkový průzkum“…
Takže buď nad věcí a snaž se to přetrpět, prcek z toho časem vyroste… ![]()
Juro, akorát je mi divné, že ho nezajímají hračky. Jedině v případě, že si tu hračku vezmu do ruky já a dělám, že mu ji rozhodně nemohu půjčit. To by se po ní potom utlouk.
To je normálka, děti zajímají přece věci, se kterými si „hraje“ maminka. ![]()
Promiň, ale strašně jsem se rozesmála, neb totéž dělá moje dítě
Super věci jsou různé dráty, nejlépe pod proudem, koš na smetí, myčka (do té i vlezl), na svačinku je dobrá hlína z květináčů… Jsem ráda, že v tom nejsem sama ![]()
šikovné batole
A jakej bordelář i myčku ti zapne
Tak syn nám jednou vyhodil ovladač do koše, hledali jsme jak debilové a pak si přítel jako zpětně vybavil, že ho v koši periferním viděním zahlíd, tak jsme přehrabali popelnici a byl tam. Ještěže už nebydlíme v paneláku, celý kontejner bych nedala
Pak taky vykrámoval šuplík na hrnce, vlezl do něj, zalezl dozadu, šprajcla se mu hlava a nemohl ven ![]()
V jedné diskuzi jsem už popisovala, jak ráno vstal dřív, my ho nechali hrát si v ložnici a pochrupovali, páč dveře zavřený, ty neotevře a nic jinýho než hračky tam nebylo, tak co by se mohlo stát. No probudil mne hroznej smrad, všude rozpatlaný hovno, po posteli, po zemi, na tátovo noze
nechápu, že si toho nevšim, že ho roztomilé batolátko šimrá
Holt vytvořil a sundal si plínu, ale toho matroše co bylo, to si šetřil snad tejden. Uklízela jsem půl dne ![]()
No v určitém období se děti snaží napodobovat dospěláky. To je takové to období společného pečení, společného umývání nádobí, společného dávání prádla do pračky… a potom jako když utne. Dítě pak holt postoupí „na vyšší level“… ![]()
Tak my jsme na tom stejně
jen co proskrabne očička,leti do obýváku pro ovladače,většinou je rychlejsi
potom nasleduje tatky mobil,který najde hned vedle a v tu ránu leti vzduchem
potom zmerci notas,který hodi ze stolu. Než k ni dobehnu,uteče a cestou vyhazi pár knížek z knihovnicky,které zbaví poslední strany. To vše během pár minut po probuzení
jsou to zlaticka ![]()
Ano, kytku vysypal dvakrát, pak jsem ji dala jinam. Taky počítač rád zapínal a vypínal, tak ten už je také na stole. pračka mi naprázdno jela dvakrát. Myčka ovšem víckrát, protože koupelnu zavírám, kdežto myčka je v kuchyni. Kabely jsou pod kobercem, ty také okusoval. Topíme krbem a ráno jsou tam vychladlé uhlíky, který pro našeho broučka představovaly vrcholný gurmánský zážitek - pěkně mu křupaly v papule a po bradě tekly černý sliny. No než ho vypustím z postýlky, musím vše zamést.
Gina108 píše:šikovné batole
A jakej bordelář i myčku ti zapne
Tak syn nám jednou vyhodil ovladač do koše, hledali jsme jak debilové a pak si přítel jako zpětně vybavil, že ho v koši periferním viděním zahlíd, tak jsme přehrabali popelnici a byl tam. Ještěže už nebydlíme v paneláku, celý kontejner bych nedala
![]()
Pak taky vykrámoval šuplík na hrnce, vlezl do něj, zalezl dozadu, šprajcla se mu hlava a nemohl ven
V jedné diskuzi jsem už popisovala, jak ráno vstal dřív, my ho nechali hrát si v ložnici a pochrupovali, páč dveře zavřený, ty neotevře a nic jinýho než hračky tam nebylo, tak co by se mohlo stát. No probudil mne hroznej smrad, všude rozpatlaný hovno, po posteli, po zemi, na tátovo nozenechápu, že si toho nevšim, že ho roztomilé batolátko šimrá
Holt vytvořil a sundal si plínu, ale toho matroše co bylo, to si šetřil snad tejden. Uklízela jsem půl dne
To jsem z toho mrtvá ![]()
Jsem se dobře pobavila. Náš malej zatím leze (5,5 měs.), ale dneska už mi dokázal pomačkat tlačítka na dvd, rozebrat cédéčka, vybrat hlínu z květináče a ukouskout list u kvítka…takže začínám vše stěhovat do vyšších etáží (aspoň 30 cm nad zem). Říkám si, kam to až dotáhne, ale když čtu ostatní příspěvky, nebude výjimka ![]()
Já si říkám, že do domácnosti s batoletem by se hodil systém kladek. A všechno vytáhnout hezky ke stropu ![]()
Ale takový věci, jako že nejde nechat nůž na kraji linky, to mi přijde normální, občas zapomenu, naštěstí se to stalo většinou v přítomnosti muže, tak nůž odklidil z dosahu on, ale párkrát už ho taky měl v ruce ![]()
K tomu házení věcí - pediatři říkají, že si tak batolata trénují otevření úchopu. Čili nejenom něco stisknout, ale taky je potřeba umět pustit. Takže to je taky důležitá dovednost. A není špatné naučit je trénovat si to třeba s tenisákem nebo s posilovacím gumovým kolečkem…
Gino, s hovnem mám zatím zážitky dva - jednou si sundal plínu a rozmatlal ho po postýlce. Měl o zábavu postaráno a já pak taky - hovno bylo na prostěradle, polštářku, peřince, dečce, mřížích, kus byl na koberci, něco na naší posteli, samozřejmě on ho měl po obličeji, na oblečení, ve vlasech atd.
No a podruhé, to už byl o malinko starší, jsem se ráno vzbudila a očkem koukla, co dělá malej. ten stál v takovém přikrčeném postoji v postýlce, ruku v plíně a než jsem stačila zareagovat, tak odloup kus hovna a hodil mi ho do obličeje.
Gladys píše:
Já si říkám, že do domácnosti s batoletem by se hodil systém kladek. A všechno vytáhnout hezky ke stropu
Ale takový věci, jako že nejde nechat nůž na kraji linky, to mi přijde normální, občas zapomenu, naštěstí se to stalo většinou v přítomnosti muže, tak nůž odklidil z dosahu on, ale párkrát už ho taky měl v ruce
Gladys: přesně… nejvíc volného místa je doma na stropě… ![]()