Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,potrebuju radu,uz mam sto chuti vytahnout varecku,aby u nas aspon neco platilo
moje 16. mesicni dcera se vzteka jak silenec,pokazde kdyz neni po jejim,vali se po zemi,kope nohama,provokuje,rve jak tur,proste na par facek…a to i venku,v krame atd,proste kdyz ji reknu ne,dneska udala takovou scenu u kamaradky,ze byla uplne fialova a to kvuli blby panence,nehodlam ji to tolerovat,aby z ni nebyl fracek,ale prijde mi lito ji mlatit,ale asi jedna vareckou nebude na skodu.
jak jste to prosim resili vy??kazdou radu uvitam,jeste pred tim,nez ji zacnu mydlit,diky
…akorat rady tipu vysvetlit ji to neberu,to je u nas nemozne,je jeste mala…diky
Radu nemám.Mám stejný problém s 3 leťákem.Je vzsteklý po manželovi a pěkně se vzsteká.Dostane na zadek a stejně se to zase opakuje.Máme opožděný PMV a je na tom tak asi jako ditě rok a půl starý, takže vysvětlování taky nechápe.Malá ta chápala všechno.
Tak u nás to začalo nedávno, ale se synem hned po roce
a trvá to dodnes. Je to super, když to praktikují obě děti. Nejlepší je si toho nevšímat, u těch malých to pomáhá, syn už to dotáhl tak daleko, že cíleně provokuje a moc dobře ví, že ho ignoruji schválně ![]()
Každopádně to chce pevné nervy, jednou to přejde ![]()
jj ignoruju ji a ona jde a zapne mi pracku,schazuje veci,proste na me provokativne cumi a dela naschvali potvora..
Zkus ,,hanbu", ale chce to hodně trpělivosti, nefunguje to hned. Když se začne vztekat, odnes ji někam stranou (jiná místnost nebo nějaký kout) a odejdi se slovy, až se uklidníš tak přijď. U nás se to lepší, sice pomalu, ale už teď trošku výsledek je, asi dvakrát pomohlo, když jsem řekla ,,běž se vztekat na chodbu" jinak stále odnáším.
Pevné nervy ![]()
lulushka píše:a to ji tam zavres??to jsem zkousela,bud leti okamzite za mnou a kdyz zavru tak silene rve,asi musim mit trpelivost,ta mi vzdy chybela
Zkus ,,hanbu", ale chce to hodně trpělivosti, nefunguje to hned. Když se začne vztekat, odnes ji někam stranou (jiná místnost nebo nějaký kout) a odejdi se slovy, až se uklidníš tak přijď. U nás se to lepší, sice pomalu, ale už teď trošku výsledek je, asi dvakrát pomohlo, když jsem řekla ,,běž se vztekat na chodbu" jinak stále odnáším.
Pevné nervy
Nezavírám, nemáme tam dveře, ale jakmile je mi za zadkem a pořád se vzteká, tak ji odnáším zpátky do té doby dokud se neuklidní, ze začátku to byl boj, protože se furt vracela uječená, ale pak asi pochopila, takže teď většinou když se vrací, tak už se nevzteká, třeba jen vzlykne.
Ta trpělivost je fakt potřebná, ale myslím, že se časem vyplatí.
ignorovat.
Někomu to období vzdoru začne hodně brzo, to se nedá nic dělat. Synovi jsem taky nic nevysvětlila, to až občas teď, když už něco rozumí, v 1,5r neuměl ani slovo.
Pamatuju si na šílený válecí hysterák v místní lékárně, no bylo tam sucho, čisto, tak jsem chvilku stála, bavila se tou podívanou a pak jsem zkrátka šla. No a synek, když viděl, že maminka zmizla, tak za chvíli vstal a mazal za mnou ![]()
Přes prdelku jsem klepla jen ve chvíli, kdy šlo fakt o život, třeba sebou seknul uprostřed silnice, to dostal, protože v tu chvíli to bylo jediný, čím jsem mu mohla dát najevo, že toto fakt ne. Ale nedostal jako kompenzaci mého vzteku, zkrátka jen jednu, pořádnou, žádné šolichání, co by přes plínku necítil a celkem rychle pochopil.
Vzteká se doteď, někdy si říkám, jestli to vůbec může být ještě horší, ale snad z toho vyroste.
Náš 16 měsíční syn se taky vzteká. Ne tak, že by si lehnul na zem a křičel, ale když se mu řekne ne, občas dá hlasitě najevo, jakože to prostě chce
a to se mi vůbec nelíbí…Dostává po prdeli ( ne že bychom ho mlátili jako tura ), prostě plácnutí. Omluvně se podívá a je klid. Pokud to pokračuje dám ho do pokoje a přivřu dveře, on se uklidní a přijde s úsměvem a hračkou ( to neodolám )
… Neignorujeme to, jelikož manžel má 13letého bratra, který je pořádný vztekloun ( vždy byl ) a jeho mamka ho ignorovala a teď si sním neví rady, nechci mít doma taky takového ignorantského vzteklouna, který si myslí, že mu projde všechno. Ale zase na druhou stranu každé dítě je jiné a na každé platí něco jiného.
tak podobné téma jsem dnes zakládala
asi opravdu nejlepší je ignorovat a posílat na hanbu. mě někdy zabere u oblékání ho pevně chytnout a něco říct občas se uklidní. dnes jsem ho položila na zem at si dělá co chce asi bych ho jinak ušrtila. je to děs vubec se netěším na to pravé vzdorovací období to si to pujdu asi hodit.
Taky posílám do pokojíčka, zpočátku to bylo děsný, řval tam třeba půl hodiny, hodinu… Teď pošlu, za minutu je zpátky, vzlyká, ale už nezuří.
Ahojky!
My jsme tohle u syna naštěstí nezažívali. Byl neskutečně hodné a poslušné dítko. Veškeré okolí na něj pělo chválu až do doby, kdy se nám narodila dcerka. Dva dny na to mu byly dva roky.
No a pak to začalo malinko skřípat. Teď se začíná prosazovat, jelikož nejspíš pociťuje že není už ten nejvíc obletovaný, že už má „konkurenci“. Chce všechno dělat sám, oblíkat, jíst, což je výborné a já to vítám s otevřenou náručí
, ovšem také chce chodit sám po schodech, sám chce zapínat DVD atd., sám se chce zapínat do autosedačky, je umíněný, mění názory jak aprílové počasí. Co chce teď za minutu už není pravda a když má „náladičku“ neslyšíme od něj skoro nic jiného než Néé, to néééé… Takže někdy mám taky pocit, že bude mít vařecha hody. Ale ještě jsem ji na něj nevzala. Snažím se to překonat, chválit ho za všechno pěkné, co udělá, ávat mu maximálně najevo, že ho pořád stejně máme rádi, zapojuji ho do pomáhání… a snažím se na něj nekřičet. (Ale ne vždycky to vydržím) U nás už i to vysvětlení někdy funguje. Ale co bych tak mohla poradit Tobě? Zkus nejančit, vydržet a nějakou dobu ji ignorovat když se vzteká, začít dělat něco, co odvede její pozornost od chuti se vztekat k tomu se zvednout a jít se podívat co děláš. Já vím, že v obchodě to musí být šílené. Já bych ji zkusila něčím malinko postrašit. Tohle je období prvního vzdoru. Určitě to zase přejde. Vydrrrrrrrž! ![]()
Ahoj,dnes uz tu jedna podobna diskuze je,tak mrkni jestli tam najdes neco,co te zaujme..Jinak u nas to zacalo zhruba pred mesicem,vztekani se kvuli vsemu.U nas fungovalo do ted ignorovani,ted se ho snazim naucit ze kdyz zlobi dostane jedno varovani,pokud opakuje jde do kouta…A musi tam vydrzet minutu stat(podle veku,pokud bude mit 2 roky-2 minuty).Nejdriv tam nechtel stat vubec,porad utikal a myslel ze je to ohromna legrace..Ale ja ho vzdy beze slov dotahla zpet a odesla..Prvni dny jsem ho tam tahala snad stokrat ale nakonec pochopil ze si hrat nebudem dokud si neodpyka trest..Takze tam stoji a ceka nez pro nej prijdu..Pak mu povim ze se to nedela,ze to nebylo hezky a obejmu ho..Trest odpykan,vse odpusteno jedem dal..Je mu 17 mesicu.Ale na kazdyho plati neco jinyho.Ja to mam odkoukany z Anglie z poradu supernanny..Tady odkaz na tu podobnou diskuzi.
https://www.emimino.cz/…atole-92266/
Preji mnoho zdaru a pevne nervy!!
díky holky,jsem se bala že mam doma nevychovany fracka a ono je to asi normal v urcitym veku,pritom ma dny,kdy je jak slunicko a poslouha,ale posledni dobou teda mazec…a zacina se mi budit i v noci s silenym revem a kdyz si ji vezmu k sobe,tak me odstrkuje,leze od nas pryc a jde si urvana radsi lehnout na zem,to me trochu desi…pak se jakoby probere a jde za mnou,tak nevim co to ma za sileny obdobi,ale je to zahul,jeste ze existuje ten alkohol
![]()