Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muj syn 2 a pul roku je poslední dobou opravdu nezvladatelný.Vždy mě přemuže a vyhraje.Už zhruba pul roku,i díl je bez plen ted se schválně začal počurávat a má z toho srandu,pokárám ho dostane na prdel a stejně si z toho nic nedělá.Zřejmě má ze mě srandu.Když ho chci obléci,utíká se se smíchem ukrýt.Tolik se mu věnuji,tolik ho mám ráda a stejně je nevychovaný.Říkám si kdo z koho a zatím vyhrává ON ![]()
koukám že ty naše dětičky ted nějak zlobí. dnes již třetí diskuze tohoto tematu ikdyž ty už máš starší. nicméně se koukni na ty reakce třeba něco najdeš vhodného.
Ahoj,malému je 17 měs.,zatím pleny má a dlouho mít asi bude,lžičkou neumí-to zase nechci já,protože je takový neposeda,hyperaktivní rarach a já nevím,co všechno,že by bylo jídlo všude. Na přebalováku stojí,sahá po sušičce za každou cenu i spadnutí prostě musí zmáčknout čudlík…už jsme z něj na prášky,pořád lítá,řve dej,dej-jako jídlo nebo koko když vidí u ségry. Čím je starší tím je vyčůranější. Asi bych se optala lékařky na možnou hyperaktivitu,my ji máme 100%
Mluvíš mi z duše. Asi je to věkem i temperamentem dítěte. Nevím. Já mám doma období vzdoru už asi rok a melu z posledních sil, to mi věř. Neexistuje nic, co by na ní fungovalo: systém pochval a odměn, tresty, zvýšení hlasu ani dát na zadek. Ničeho se nebojí, z čerta si nic nedělá, že by Ježíšek nemusel přinést nic, když bude zlobit - je jí šumák. Že se v krámu ztratí, je jí jedno, když se ztratila, ani mně nehledala a koukala se po krámu. Od rána je vše problém - nechce se ráno oblíknout, nechce snídat, nechce jít ven, pak nechce jít domu, nechce oběd..a tak každý den a se vším. Občas má pár dobrých dnů a doufám, že to tak zůstane, ale zatím nic. Pravidelně mi bere vítr z plachet. Řeknu: posbírej ty mašinky, nebo ti je zabavím. Ona mi je s úsměvem podá, ať si je tedy vezmu… atd atd
jpichova:Jako by si psala o mém synovi,a to do roka byl tak hodný chlapec.A čím starší tím horší.Skáče po stole,stále se po mě sápe,kouše.
S tím oblékáním mi to začal dělat taky - před chvílí jsem to někam psala… Já ho nechám tak. Ostentativně hodím oblečení na postel a odcházím, ať si je nahatý, že je mi to jedno. Popř. se dooblékám sama a řeknu, že už teda jdu ven (kde bude to a to strašně moc zajímavé a budu dělat něco, co se mu bude líbit - reálné věci, které nastanou, nevymýšlím si). Ještě mě nenechal dojít dál, než do chodby. Zatím to funguje a vždycky přijde, že se teda chce obléct a jde taky
Ale vytáčí mě s tím neskutečně ![]()
Počurávání nevím - nemůže mu jít o tu reakci? Nedělat divadlo, nedávat na prdel, prostě převléct, utřít, bez emocí… To vyzkoušené (naštěstí
) nemám.
Jinak nedávno už jsem byla tak na nervy, že jsem šla za dětskou, že už nemůžu ať mi dá kontakt na dětského psychologa. Pravila, že hyperaktivní nejspíš nebude, protože se dokáže celkem soustředit a na diagnozu je brzo. Na nervy jsem dál a dál nevím co s ní. Takže mám už slíbený kontakt na dětskou psycholožku od známé…
Soudě podle mých dětí je to úplná normálka.Tohle výživné období mají teď taky.Vytáčí mě příšerně.Akorát za to počůrávání bych na zadek fakt nedávala. ![]()
Jevo:Musím se smát ale ty děti si jsou tak moc podobný to mě asi uklidnilo že se jich najde tolik.Vím že děti nejsou jen radosti ale i starosti ale ty nervy kolem.Kolikrát doma už i brečím že ho nezvládám a když dojdu k našim,tam si za to mužu sama(máš ho rozmazleného)A je vymalováno ![]()
Jeva píše:
Mluvíš mi z duše. Asi je to věkem i temperamentem dítěte. Nevím. Já mám doma období vzdoru už asi rok a melu z posledních sil, to mi věř. Neexistuje nic, co by na ní fungovalo: systém pochval a odměn, tresty, zvýšení hlasu ani dát na zadek. Ničeho se nebojí, z čerta si nic nedělá, že by Ježíšek nemusel přinést nic, když bude zlobit - je jí šumák. Že se v krámu ztratí, je jí jedno, když se ztratila, ani mně nehledala a koukala se po krámu. Od rána je vše problém - nechce se ráno oblíknout, nechce snídat, nechce jít ven, pak nechce jít domu, nechce oběd..a tak každý den a se vším. Občas má pár dobrých dnů a doufám, že to tak zůstane, ale zatím nic. Pravidelně mi bere vítr z plachet. Řeknu: posbírej ty mašinky, nebo ti je zabavím. Ona mi je s úsměvem podá, ať si je tedy vezmu… atd atd
A udělala jsi to?Dotáhla jsi to do konce s těma mašinkama?Třeba to tak není,ale za takové věci si možná trochu můžeme samy,že „pořád“ něčím vyhrožujeme a pak to třeba nedotáhneme do konce.Řekla bych,že kór v tomhle období je ta důslednost neuvěřitelně důležitá. ![]()
Anguo, jo to zkusila moje mamka. Chtěla jí vzít na písek, Naty že neee. Tak jí popsala, co bude vše na hřišti atd a začala se oblékat. Naty jí v klidu nechala odejít z bytu
Babička stála snad 10 minut za dveřma..no pak se vrátila, že ![]()
Jinak moje dítě jé též stále v pohybu, mluví, zpívá nebo vydává jiné zvuky, všude vleze, nechodí ale běhá…no prostě jsem na cestě do blázince
TETES:Ale on se počurává schválně,normálně chodí na záchod.Jen z toho má srandu a začal to dělat před čtrnácti dny.Tak nevím jak to řešit,ono to stejně nejde ani po dobrem ani po zlém.
Tetes, ano, mockrát, občas mám plnou skříň zabavených hraček
A přitom jich zase tolik nemá, nebo má jen pár oblíbených a klidně si je nechá zabavit
Jeva píše:
Anguo, jo to zkusila moje mamka. Chtěla jí vzít na písek, Naty že neee. Tak jí popsala, co bude vše na hřišti atd a začala se oblékat. Naty jí v klidu nechala odejít z bytuBabička stála snad 10 minut za dveřma..no pak se vrátila, že
Jinak moje dítě jé též stále v pohybu, mluví, zpívá nebo vydává jiné zvuky, všude vleze, nechodí ale běhá…no prostě jsem na cestě do blázince
Jo, to časem určitě přijde i u nás… Já jenom, že to zatím funguje…
Nebo babi nezabrnkala na tu správnou strunu
Já třeba vím, že rád jezdí autem, rád sedí na traktoře, je rád, když koupíme v obchodě rohlík nebo koblížek, miluje, když jdeme do knihovny hrát si s autama… Kdybych vykládala, co bude na pískovišti, tak mě zřejmě taky nechá odejít ![]()
Jinak co jsem si všimla u nás - nejzlobivější a „nejhyperaktivnější“ je, když je nejunavenější
Celkem paradox, ale je to tak. Jak se přetáhne, tak začne lítat do všeho plácat, převracet koše, vysypávat bedny s hračkama… A pak když se nudí. Ale on je celkem samohrací, tak stačí jít a říct, že něco vybarvíme, postavíme, u toho se zklidní a je zase OK.
A ty mašinky jsi doufám, zabavila?
EDIT: Jo, zabavila ![]()
lukymaty píše:
TETES:Ale on se počurává schválně,normálně chodí na záchod.Jen z toho má srandu a začal to dělat před čtrnácti dny.Tak nevím jak to řešit,ono to stejně nejde ani po dobrem ani po zlém.
a co zkusit z něj udělat opět mimino , když se počura tak mu ukázat plínku, která je pro mimina který neumí chodit na záchod a ta hračka ( co má jako velkej ) že se uklidí a vyndají se hračky pro mrnata když je jak mimino.
ale nemám zkušenost muj je ještě malej jen mě to tak napadlo.