Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Mmsg Jo, není zač
Já si asi taky vezmu zapomenutou dávku za 4 roky..
![]()
@Týna98 píše:
@ka2kaTo já taky, třeba zrovna teď v práci.. nemůžu se vůbec soustředit.. Ale mám problém i s nespavostí..vzbudím se ve 2 a pak nemůžu usnout..takže ta únava je i tím.. Teď se mi stalo, že jsem se zase vzbudila kolem 2, nemohla jsem vůbec usnout a jakmile jsem už kolem té 4 chtěla spát, tak jsem nemohla, jelikož vždycky, když už jsem skoro spala, tak jsem se probrala s pocitem, jako kdybych se dusila.. Asi už jsem trošku psycho
hmm a bude mnohem hůř
@Týna98 Ty jo, to si dobře zahráváš. Pokud máš sníženou funkci štítné žlázy vlivem autoimunitního zánětu, tak se tvým přístupem štítná žláza podněcuje k vyššímu a vyššímu výkonu, tím se ničí, můžou se v ní začít objevovat uzlíky a časem se zvrhnout v rakovinu. To jen jako bonus k tomu přibírání, únavě, zimomřivosti, zhoršené plodnosti a případnému mentálnímu poškození plodu.
@Týna98 píše:
Dobrý den, mám zpomalenou funkci štítné žlázy a mám brát Euthyrox 50. Výsledky mývám špatné, takže bych ho měla brát, ale nejsem schopná si na něj vzpomenout, takže ho už tak 4 roky neberu. Chtěla jsem se zeptat, jestli to má nějaké negativní následky? Za rok a půl jsem přibrala 10kg, jsem pořád unavená a zimouřivá. Tak jestli to může být tím. Popř. když ho začnu brát, jestli se nějak upraví váha, únava… Děkuji za radu.
Ano, s nejvetsi pravdepodobnosti je to z toho! Ale, sama si ho ted nenasazujte, kdy jste mela posledni kontrolu? Chce to zkontrolovat komplet protilatky a pak nasadit lecbu a chodit casteji na kontroly zezacatku
@ histep Ano já vím, že by se to mělo brát ráno nalačno, 30 min před snídaní, ale s doktorkou jsem byla domluvená, že si to můžu vzít i po snídani.
@Mmsg 14 let a pořád jste tu..
Tak to já jsem ještě v pohodě
![]()
@Karleon Ano, sníženou funkci mám kvůli zánětu..
@blumen Před týdnem jsem byla na krvi a zítra jdu k doktorce, která mi řekne výsledky..
Lepší to brát po jídle, než vůbec - ostatně možná bys to mohla brát pravidelně s jídlem, jestli máš zhruba stejnou snídani a dávka by se ti posléze upravila podle toho - asi bude o krapet větší. Často ale jde o dynamiku vstřebávání, nakonec se to stejně vstřebá vše, jen později.
Já tě chápu, taky mám potíže to pravidelně brát, zejména když se po vynechání několikadenní dávky stále nic neděje. Nebudem si malovat nic na zeď, mladší nebudem a čeká nás pravidelné užívání třeba deseti léků denné v růlzných časech. A při jejich vynechání můžeš mít potíže ihned. Což si na to třeba zvyknout teď?
@Týna98 tak ji hlavne rekni, ze je 4 roky neberes. Pak totiz ty vyskedky bere tak, ze jsou ovlivneny pravidelnym branim leku a navysila by moc Davku. Lepsi rict pravdu, ze jsou to vyskekdy bez dosavadni lecby.
Ja beru nalacno pred snidani, problem s tim nemam. Ale zapomnela jsem 5 dni na sovolene a bylo mi hrozne spatne, myslel jsem viroza. Ale ne, upravilo se to pak opet nasazenim leku
Mě přijde zvláßtní, že se při snížené funkci přibírá, ja byla somálec, když mi ji zjistili
Za nějaký 4, 5 let na euthyroxu 50 a jestě jen půlce prášku, jsem nabrala 3kg. Teď mi přijde, že bych potřebovala dávku snížit, je mi často horko. Nevím, jak bych vpadala, kdybych se na to vybodla, asi děs. Určitě zajdi k mudr a ber je.
@Pudloslava Ano, budu si muset zvyknout už teď, jelikož nechci mít pak problémy v těhotenství..
@blumen Ona to ví, přecházela jsem k ní před půl rokem, tak jsem jí řekla, že jsem nebrala předtím, tak jí zítra řeknu, že jsem je nebrala ani teď..
Na neléčenou špatnou funkci š. žlázy se prej může i umřít
ona prý v těle ovlivňuje úplně všechno. Neblbněte lidi ![]()
@Týna98 píše:
Dobrý den, mám zpomalenou funkci štítné žlázy a mám brát Euthyrox 50. Výsledky mývám špatné, takže bych ho měla brát, ale nejsem schopná si na něj vzpomenout, takže ho už tak 4 roky neberu. Chtěla jsem se zeptat, jestli to má nějaké negativní následky? Za rok a půl jsem přibrala 10kg, jsem pořád unavená a zimouřivá. Tak jestli to může být tím. Popř. když ho začnu brát, jestli se nějak upraví váha, únava… Děkuji za radu.
prosím tě, na euthyrox se snad nedá ani zapomínat. Tomu musíš uzpůsobit ranní rutinu. U nás ho bere malá dcerka a taky není zrovna nadšená, že nesmí půl hodiny po probuzen jíst. A ze začátku s tím byl taky problém, než si zvykla. Ty jsi dospělá. Nařiď si budíka, léky hned k posteli, dojdi si pak do koupelny, obleč se, namaluj a je akorát půl hodiny pryč
Když si vezmeš jídlo za 20 minut, taky se nic nestane
@malá_holka Mě jí zjistili tak, že jsem v 10 letech přestala růst a hodně jsem přibrala..
@Týna98 píše:
@malá_holka Mě jí zjistili tak, že jsem v 10 letech přestala růst a hodně jsem přibrala..
ja někdy ve 12, to mi nasadili jen jodid, pulku prášku, pak v 16 nějaký zhoršný výsledky, ale u endokrinologa ok. Ale za další rok už euthyrox. Chodím na krev co 4 měsíce k obvodní a jednou za 2 roky na sono.
Já ho tedy jím dlouhodobě, snad roky těsně před snídaní, půl hodiny před snídaní by to byl opruz. Dá se to nacvičit bez problémů - vytahuju hrnky na čaj - lupnu prášky - mám je vedle. A hodnoty mám dlouhodobě pořád stejné, srovnané.
@Pudloslava píše:
Lepší to brát po jídle, než vůbec - ostatně možná bys to mohla brát pravidelně s jídlem, jestli máš zhruba stejnou snídani a dávka by se ti posléze upravila podle toho - asi bude o krapet větší. Často ale jde o dynamiku vstřebávání, nakonec se to stejně vstřebá vše, jen později.Já tě chápu, taky mám potíže to pravidelně brát, zejména když se po vynechání několikadenní dávky stále nic neděje. Nebudem si malovat nic na zeď, mladší nebudem a čeká nás pravidelné užívání třeba deseti léků denné v růlzných časech. A při jejich vynechání můžeš mít potíže ihned. Což si na to třeba zvyknout teď? [/citace
to je zajímavý, já se ptala několika magister a všechny si trvaly na braní na lačno, jinak že je to neúčinné