Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s kampylobakterem. Před měsícem jsem ho chytila asi z kuřecího masa, doktorka mi na:,–(ila antibiotika, která nezabrala a ve stěrech byla bakterie znova. Teď jsem dobrala další antibiotika a cítím se zase hůř, znova průjmy a bolesti břicha. Půjdu znovu na stěry, ale bojím se, že mi doktorka dá znovu antibiotika, která mi už asi nezabírají, protože se mi téměř celou zimu vracel zánět močáku a pořád jsem brala nějaká antibiotika. Snažím se jíst i hodně vitamínů, jogurty i laktobacily v tabletách, ale zatím celkem žádný efekt. Nemáte někdo zkušenosti s nějakými přírodními prostředky, které vám při těchto problémech pomohly? Díky moc.
Tak s kampylobakterem máme zkušenost…
A upřímně tě lituju,protože ty křeče byly nesnesitelné, dostali jsme ho taky z kuř. masa, když bylo Míši asi půl roku, tehdy jsem prohlašovala, že půjdu radši ted hned znovu rodit, než zažívat ta muka na WC…
Akorát já jsem to tehdy zvládla bez atb, pila jsem pouze smectu, protože jsem tehdy ještě plně kojila, a za pár dní jsem byla ok…Manžel atb bral a efekt byl stejný jako u mě, taky byl pak ok.
Já nevim…a nemůžeš ty průjmy mít spíš z těch atb? Protože ty zabijou ve střevech i ty „správné“ bakterie a rozhodí tak střevní mikroflóru. Ale zase jsi psala, že jíš lactobacilus…
Já jsem brala atb před měsícem a přitom jsem užívala probiotika, je to stejné jako ten lactobacilus? Ted se přiznám, že fakt nevim, no, ale problémy po užití atb nebyly žádné.
Myslím si, že pokud ted budou už stěry OK, tak to je těmi atb.
Naše dítě to mělo, naštěstí kromě krátkodobého průjmu bez dalších potíží. Na radu Dr. jsme to nijak neléčili, trvalo to sice alespoň 3 měsíce než byla dcerka „čistá“
.
Ahoj,
kluci ho taky měli, já vlastně taky. ATB jsme neměli nikdo, kluci měli přísnou dietu - nic tučného, z počátku ani jogurty, suché rohlíky, maso pouze vařené, prostě jsem je trápila. Ale dostali se z toho nejhoršího a pak jsme postupně přidávali. Trvalo to rozhodně skoro 2 měsíce než byli čistí.
Já to neměla si tak silné, stačila dietka a byl klid. Ale je to dlouhodobá léčba, chce to probiotika - lactobacilus atd. Pokud to máš akutní, asi bych si na:,–(ila dietu.
Jana
Taky si nemyslím že na to pomůžou ATB? Honzík ho měl a ATB žádné nebral. Ale je pravda že byl infekční 2 měsíce! Průjmy měl ale jen asi týden.
Zkus brát Hylak forte ( http://www.lekarna.cz/…00ml-roztok/#… ), obsahuje většinu prospěšných střevních bakterií (nejen laktobacily), užívá se i při salmonele, tak by mohl pomoct i při kampylobakteru. Ať jsi brzy fit
.
Já jsem ho měla taky a atb na to nejsou. Prý se to musí samo dostat z těla, takže žádná léčba není. Dieta, hodně pít a snažit se přežít. Hlavně dodržovat přísná hygienická opatření, protože je to velmi nakažlivé. Mělo by to prý trvat tak týden.
Halka
Tak to tě lituji, vím co to je. Já jsem ležela týden v nemocnici, měla jsem pak dlouho průjmy, bylo mi zle, za půl roku jsem tuto bakterii měla znovu, prý jsem ji měla asi pořád v těle, tenkrát mi nikdo kontrolní stěry nedělal
Antibiotika na to nepomáhají, tělo se s tím musí vypořádat samo. Mně pomohlo až těhotenství, od té doby mám úplně pokoj a cítím se dobře. A taky si dávám dost pozor co jím.
Manžel ho před několika lety měl. Byl to tedy opravdu prudký atak, horečky, průjmy a zvracení snad po půl hodině. Vypadalo to na nemocnici, náš praktický doktor mu tenkrát dal Ercefuryl a začalo se to hrozně rychle lepši, druhý den večer už byl bez průjmů a zvracení, jen hrozně slabý. Rychle se z toho pak dostal, od té doby máme Ecefuryl doma a vozíme ho na každou dovolenou.
Ahoj,
malá /3,5roku/ má taky kampylobaktera. Zřejmě z restarace z kuřecího masa
Horečky a průjem trvaly týden, teď už je bez příznaků. Musíme samozřejmě na kontrolní stěry a dodržujeme stále dietu a podávání probiotik. Potřebovala bych ale poradit jak se chovat abychom nikoho nenakazili…průjem už nemá a podle Dr. není potřeba kromě zvýšené hygieny žádné zvláštní opatření, mezi lidi můžeme, v izolaci být nemusí, prý jde hlavně o školku, tam jí pustí až bude mít výtěry negativní. Zapomněla jsem se ale zeptat jestli může třeba do bazénu - do veřejného asi raději ne, ale co do bazénu na zahradě, kde se koupeme ještě my dospělí? Průjem už nemá, tak snad jinde než na WC by přenos hrozit neměl, pochopila jsem to správně? Co jste všechno ještě v době, kdy jste vy nebo dítě byly bez příznaků, ale bakterie byla stále v těle dodržovali? Jak moc jste doma dezinfikovali? Já vydesinfikuju WC po každém použití a jednou denně i koupelnu, kliky atd. Stačí to? Od Dr. jsem se toho moc nedozvěděla a z hygieny také ne, tam hlavně pátrali, kde to mohla chytnout a řešili školku, jinak mi nic neporadili, na netu taky nějaké konkrétnější návody nenacházím, tak budu vděčná za každou radu. ![]()
Lillien: oni jsou infekční jen ty hovínka.. takže lidi by se nakazili jen přímou kontaminací, čili třeba ty, když jí utíráš zadek a neumyla by sis ruce.. jinak domácí bazén, nevím jestli nemůže mít infekční konečník, který v tom vykoupe, to byc možná raději vynechala..ale teď je stejně hnusně..