Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den , prosím Vás o radu. Teď beru již 10 den Apo-Parox, přes den zdá se je to lepší , v noci spím tak asi od 10 do 3. Ale když se probudím nebo ráno mám pořád stejné úzkosti a bušení srdce a nervozitu. Pak to povolí tak kolem poledne a do večera je to lepší.
Chci se zeptat zda se ještě i toto může spravit nebo mi lékařka když půjdu na kontrolu bude dávat ještě něco jiného?Víte celkem se toho bojím a doufala jsem že mi to pomůže také ráno normálně vstát a fungovat bez těch děsných stavů nervozity a chvění.
Je to tak normální a přejde to postupně?
Ahoj,
je to normalni a prejde to. Naustup antidep. je min za 14dni, kdy se udela hladina leku v krvi. Je mozne na tuto dobu pridat rano nejakou berlicku, nebo malounko zvysit davku, nepises jake mas davkovani. Ale pokud to zvladas se s tim poprat a behem dne pak fungujes . .. Spanek mas taky dobry.
Drzim palce, je to beh na dlouhou trat, tak hodne sil ![]()
Ahoj Lajlo,
nedávno jsem ti odepisovala na dotaz ohledně Oxazepamu. Ten ti na spaní pomohl?
Já beru antidepresiva Seropram, je to v kapičkách.Deset dní je podle mě ještě málo, psychiatrička mi říkala,a je to i v letáčku, že to zabírá tak za 2-3 týdny. Musí se vyrovnat hladina hormonu serotonin v mozku, a to se vyrovnává postupně.
Mně ještě předepsala Neurol 0,25, ten jsem si brala večer na zklidnění, brala jsem ho 14 dní a pak postupně vysazovala, protože je návykový, a to bych opravdu nechtěla být na něčem závislá.
Mně tedy ten Seropram pomáhá, jsem teď v situaci, kdy toho je na mě docela dost - dvě děti, těžce nemocná maminka, starost o tátu.......jsem celkem klidná a vyrovnaná.
Mi právě ten Oxazepam na spaní moc nezabírá..zkoušela jsem a stejně se vzbudím ve 3 a mám bušení srdce a úzkosti. Přes den je to pak lepší ale taky mám mezi tím stavy úzkosti. Ten oxazepam jsem si brala teď jen večer ale asi ho zkusím teda ráno jak vstanu než začnou zabírat ty AD. Beru 20 mg to je nejmenší dávka jak píšou v letáku. Jsi moc hodná
A kdo ti ta antidepresiva předepsal? Psychiatr nebo obvodní?
Já šla nejprve k obvodní, a ta mi řekla,ať si je beru večer hodinu před spaním. Když jsem to říkala psychiatričce,tak se zhrozila. Všechna AD se berou jedině ráno po jídle! Povzbuzuje to mozek,tak je blbost to brát večer. Takže jsem dala na rady psychiatričky, ne obvodní, ta tomuhle evidentně nerozumí,ta je spíš přes chřipky. A psychiatrička mi právě vy:,–(ila ten Oxazepam a na:,–(ila Neurol. Nevím proč. Neboj, ty úzkosti přejdou, hlavně vydrž.
Je to hrůza, já byla vždycky veselej a energickej člověk, a jak mě přepadla nespavost,úzkosti a bušení srdce, tak jsem byla k ničemu,celý dny jsem jen ležela a ležela a nic jsem nedělala.
nicki - není pravda, berou se různě. AD nejen ráno. třeba 1-0-1, 0-1-0. já je často brala v poledne. někdy večer. asi jen troje ráno. za 11let své kariery:-))). na neurol pozor. zvlášť na neurol předepisovaný obvoďačkou:-))). silně návykový a rychle. k tazatelce: mělo by do 10-14dnů odeznít. nežádáky. pokud ne, zavolat dr., vy:,–(it, zkusit nový atd. srdce a tak máš normálně v pořádku??? na to se tě vše má zeptat,než ti je napíše.nemáš nějaké specifické obtíže? jesti jo,tak to dr.řekni. důležitý!!! hlavně si nenech narvat JEN neuráky, lexauriny a diazepamy,to je cesta do pekel a na odvykačku!!
Já jsem byla u psychiatričky ta mi dala léky a poradila oxazepam před spaním.
Ale dnes na sobě cítím jako by to neučinkovalo protože i dnes dopoledne je mi divně a buší mi srdce atd. Asi budu volat lékařce ![]()
Klidně zavolej, ono to je ošidný, někdo musí vystřídat více léků než se přijde na to,které zabírají. Já měla štěstí,začly mi zabírat ty první.
Ale co je hrozně moc důležitý: musíš věřit tomu, že se to spraví!!! Psychika dělá strašně moc.
Moje sestra má středně těžké deprese, vyzkoušela hodně léků, ale ona je taková, že ještě než si je vyzvedne v lékárně, tak říká,že jí to stejně nepomůže. Ale přísloví „Víra tvá tě uzdraví“ je aspoň v mém případě pravdivé. Hlavně tomu věř!
přímo tato AD jsem neměla, měla jsem jiná, ale psychiatr mě upozorňoval, že první měsíc se to může paradoxně i zhoršit, že ke zlepšení dojde za měsíc až dva, kdy si tělo zvyká. Takže jsem k AD měla první měsíc brát i Lexaurin (nebrala jsem)
Nicméně pokud se necítíš dobře, je lepší si tam zavolat a poradit se.
Bohužel současné počasí tomu nepomáhá:(
Lajlo , moje opravdu dobra psychiatricka mi tvrdila, ze nastup ucinku antidepresiv je tak za 14 dni az tri nedele, do te doby se paradoxne priznaky muzou zhorsit!!! Uz jsem ti to psala v tve minule diskuzi…byt tebou do tech trech nedel vydrzim…samozrejme hypnotika typu Neurol jsou jen na kratkodobe zklidneni, neda se brat dlouhodobe, dodneska se mi otvira kudla v kapse, kdyz z ust doktora slysim, ze treba diazepam je neskodnej, moje matka na nem mela tezkou zavislost, shanela si ho jak mohla, pak po dvaceti letech ho prestala brat (asi nemela dodavatele) a dostala se do deliria, pak odvykacka v Bohnicich…
Pod kontrolou lekare-psychiatra (fundovaneho), by to melo byt v pohode…
Drzim palce!
jen tak mimochodem, nezkoušely jste někdy nějaké alternativní způsoby léčby? Bo já jsem od konce těhu bez AD a teď se mi rozjelo astma, léčili to prednisonem a ten mě spolu s nuceným odstavením dosti festovně rozházel a jsem jaksi zralá, ale bych zkusila i něco jiného, kdyby to pomohlo, bo představa, že se dávám dokupy, pak jednou lehnu a jedu nanovo, to mě děsí…
Gabi: tak to mě udělalo taky,zas… léky na astma. U některých je to přímo v příb. letáčku, že způsobují depky, mě pomohla na astma i solná jeskyně a hlavně moře, jen mít ty peníze na něj. ![]()
Souhlas, nastup AD je min 14 nekdy az 3 tydny, ja jsem brala Citalec a tri tydny mi bylo nejhur v mym zivote.. trpim panickou atakou, takze jak ty popisujes, uzkosti apod. Pak uz ot bylo v pohode, dneska jsem bez AD
takze ver ze pomuze a pak to zvladnes i sama..:)
Já musim říct, že na AD jsem zareagovala přímo opačně, byla jsem v nějaké - mánii? Prostě jak když to mě praští a já 3 měsíce v kuse jen uklízela, byla jsem trpělivá, v pohodě, úsměv, energie na rozdávání…po Vánocích jsem se pak srovnala a byla už (k manželovi lítosti:D )normál. Až na sex, na to mi to dobře nedělalo…
Solná. Tam se chystám od podzima, jen zatím nebyla příležitost kvůli permanentnímu nemocnění mladší, t´d čekám na očkování a až bude fit starší a mastíme tam…(brzy, co?
)
Je fakt, ze chut na sex jsem pri brani antidepresiv mela taky utlumenou ![]()
Ja brala Remood…