Výše nájemného

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3.7.21 21:43

Výše nájemného

Ahoj holky potřebuji radu už delší dobu bydlím v pronajatém bytě za 5000 měsíčně + energie 4500. Dnes jsem potkala majitelku a ta na mě vybafla ať počítám s tím že mi zvýší nájem na 7000 a to od září takže platbu zvýšenou chce už v srpnu. A teď nevím všude se dočtu že by mi to měla dát písemně atd… Podle zákona ani tohle nemůže. Nechali by jste to být nebo bych se měla nějak bránit? Nechci se s ní hádat ale zase nechci být úplně blbá a na všechno kývnout :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Eva.asdfghjkl
3.7.21 22:01

V zákoně je přesně dáno, jak a proč se nájem navyšuje. nejvýše myslím o 5÷ za rok. na netu vse najdes a podlozeno by to melo byt novou smlouvou nebo dodatkem ke stavajici. koukni na net. zdrazit jednorazove o dva tis. podle me nemuze

• Citovat
  • Upravit
7228
3.7.21 22:25

@Eva.asdfghjkl tohle se ale bude spíš týkat regulovaného najmu ne?

Máš podepsanou smlouvu? Koukni, co tam máš o ceně a zvyšování nájmu, končí ti v září? Pokud ne, tak bych se s ní o tom pobavila a teda máš dost velké zálohy na služby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.21 22:29

Smlouvu mám na dobu neurčitou a o zvyšování nájmu tam nic není. Já se jen bojím aby když s ní nebudu souhlasit mi nechtěla pronájem zrušit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
3.7.21 22:48
@Katerina Pa píše:
Smlouvu mám na dobu neurčitou a o zvyšování nájmu tam nic není. Já se jen bojím aby když s ní nebudu souhlasit mi nechtěla pronájem zrušit :think:

No, to se stat samozřejmě muze, to uz musis zhodnotit ty, jestli je pro tebe výhodnější kyvnout na jeji podmínky nebo najit neco jineho. Ze dne na den te ale vyhodit nemuze a byt tebou, najdu si v okoli obcanskou poradnu a jdu se poradit tam. Zvednout najem skoro o polovinu z mesice na mesic je ale prasárna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Roznova
3.7.21 23:05
@Katerina Pa píše:
Ahoj holky potřebuji radu už delší dobu bydlím v pronajatém bytě za 5000 měsíčně + energie 4500. Dnes jsem potkala majitelku a ta na mě vybafla ať počítám s tím že mi zvýší nájem na 7000 a to od září takže platbu zvýšenou chce už v srpnu. A teď nevím všude se dočtu že by mi to měla dát písemně atd… Podle zákona ani tohle nemůže. Nechali by jste to být nebo bych se měla nějak bránit? Nechci se s ní hádat ale zase nechci být úplně blbá a na všechno kývnout :nevim:

5tisic je hodne nizky najem, ale zalezi na lokalite a velikosti bytu.
Naopak sluzby za 4500 je podivna darda - vyuctovava ti to kazdy rok - jedna se o byt v bytovce ci rd?

• Citovat
  • Upravit
1103
3.7.21 23:07
@Roznova píše:
5tisic je hodne nizky najem, ale zalezi na lokalite a velikosti bytu.
Naopak sluzby za 4500 je podivna darda - vyuctovava ti to kazdy rok - jedna se o byt v bytovce ci rd?

Přesně. To by mě taky zajímalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
3.7.21 23:20

Ona by Ti měla správně v předstihu poslat písemně návrh na změnu nájemní smlouvy, a sice zvýšení nájemného. Tam pak bude lhůta, kdy se můžeš vyjádřit, zda s novými podmínkami, čili vyšším nájemným souhlasíš, nebo ne. Pak může dojít k ukončení smlouvy, samozřejmě za dodržení zákonné výpovědní doby, což jsou 3 měsíce…
A zákon také stanovuje, o kolik maximálně může být nájemné zvyseno, včetně intervalů jednotlivých zvyšování..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.21 23:24

Je to stará bytovka s 5 byty ;) Na vesnici a zálohy na elektřinu mi sotva stačí protože topíme starým elektrokotlem který sotva topí a žere proud jak blázen :zed: Bohužel sháníme dům ke koupi ale ještě nebyl žádný vhodný proto se nechci stěhovat teď jinam a třeba za pár měsíců znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.21 23:29

@Beckyttine5
Ano to jsem si pročetla může nájem zvýšit každých 12 měsíců, ale nesmí to přesáhnout 20% v průběhu 3 let. Tohle je 40% sakra :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí