Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mila. dka1:Děkuji moc
Tedˇ už je to procházka růžovou zahradou, ale nerada vzpomínám na první setkání s ortopedem na poliklinice v Praze. Řval na mě aniž by mi vysvětlil co jí je. Cituji:„Kyčle Vaší dcery jsou v katastrofálním stavu a okamžitě naklušte do Motola s věcmi k 6ti týdenní hospitalizaci“
To vše mezi dveřma před očima ostatních maminek s dětmi. Tedˇ máme ortopeda v Kartouzské ulici v Praze ( dr. Chládek )jestli ho náhodou neznáte? Je trošku svéránější povahy a ne každý to snese. Vše řekne tak jak to je a nic netají i když občas drsnějším tónem, ale dá se to vydržet ![]()
Tak Praha Vinohradská:
1 dcera nemusela jsem dávat nic - výsloveně jsem se na to ptala
2 dcera široké balení dr řekal jen přes den a jen do 2m pak to prý stejně ty děti přeperou
každému to široké balení neříkal
BlankaS:S kyčlema je to složité a u každého dítěte jiné
Oni se tím širokým balením jistí, kdyby náhodou došlo ke zhoršení. Já u dcery široké balení neznám. Nás rovnou zavěsily ![]()
@mila.dka1 Za mě…já bych je určitě dávala. Mám 5m holčičku a před týdnem nám sundaly šráky. Také nám řekl, dávejte široké balení(2 pleny), já to flinkala, ale jo dávala jsem na noc a potom na kontrole bác a šráky. Týden v kuse jsem brečela při pohledu na malou. Šráky jsem jí dávala opravdu pravidelně!! A měla je 3m. Kdybych měla druhé dítě, tak nebudu čekat ani navyjádření doktora, a preventivně bych široké balení dávala. To je má zkušenost, ale udělej si to jak myslíš. jo a na bříško jsem si koupila mastičku Pupík a mazala jsem. Pomohlo to a při každém přebalování jsem malé masírovala bříško. Tak ať máte nožičky zdravé, vím o čem mluvím a už bych to nechtěla zažít.
Široké balení je,,česká,, specialita..viděly jste někdy takhle nabalené dítě třeba v Německu nebo v Itálii? ![]()
Já vím jen, že my měly vadu typu C…tak že je, A, B,C a máme už asi 3 měsíce široké balení a velmi to dodržuji, pokud doporučují široké balení tak bych to rozhodně dosržovala, důsledky nedodržování se projeví později
@peggy.sl tam se ty kyčle nevyšetřujou, takže těžko někdo může mít široké balení. Nikdo nikoho asi nenutí na ty vyšetření tady chodit, že?
Široké balení je snad jen v Čechách, myslím, že se to tady moc přehání, mě dr. řekl že kyčle se vyvinou každému dobře i když nebude nic používat, pokud tam teda opravdu není nějaké vykloubení. Jen někomu to bude třeba trvat déle…dcera měla 3C nedávala jsem ani široké balení a má kyčle naprosto v pořádku
@adam755 píše:
@peggy.sl tam se ty kyčle nevyšetřujou, takže těžko někdo může mít široké balení. Nikdo nikoho asi nenutí na ty vyšetření tady chodit, že?
Nenutí..svatá pravda..není to povinné.. ![]()
Anet007:Tvoje dcera měla 3C?
To je částečné vykloubení???To jste měli být na trakcích!!!Pokud je 3C, tak je to automatická hospitalizace a už visíte. Nespletla jsi si to??? ![]()
Chtěla bych se zeptat, jak prosím vás probíhalo u vás vyšetření kyčlí? Byli jsme na poliklinice v Modřanech a doktorka předtím než dala sondu na kyčel mu ty nožičky hrozně v té kyčli stlačila až měl celou nožičku bílou a potom ještě brutálně na to tlačila tou sondou…bylo mi to divný, ale myslela jsem, že je to nutné…Od té doby mu v té kyčli lupe, bojím se, aby mu tam nezpřetrhala nějaké vazy. Bohužel pozdě jsem našla na netu na tuhle doktorku negativní ohlasy…
Myslím že to bude v pohodě, oni se ti doktoři s mimčama moc nemazlej. Hlavně jestli jste dopadli v pohodě a kyčle se vyvíjí jak mají. ![]()
My jsme museli v Česku podepsat revers, ze nechceme ultrazvuk/rentgen kyčlí…Manžel je lékař (Kanaďan/Jihoafričan) a byl z českého plošného vyšetřování dost překvapený. On je zvyklý, že kyčle se prohlíží pohmatem (rodinný lékař je schopný toto vyšetření udělat, není třeba ortoped), teprve možné problémy se posílají na rentgen…
V jiném článku na internetu se zase dočtete, že toto vyšetření je specialita hlavně západní a střední Evropy a v zemích třetího světa se neprovádí vůbec. Co z toho plyne? Že by v Africe a v Amazonii chodili o berlích? Řekl bych, že ne. Spíše se domnívám, že celá preventivní koncepce je založena na nesprávných předpokladech. Například v zemích třetího světa totiž nemají běžně kočárky a děti jsou od narození nošeny v šátcích. Tzv. „šátkování“ naše společnost objevuje teprve pár desítek let. Přitom si uvědomme, že naši předkové (a to nejen v Africe) žádné kočárky neměli. Kdyby to bylo tak klíčové, nepřežili bychom. Celé je to zase založené na deformacích, polopravdách a propagandě útočící na soudobou moderní společnost.
Jak jedna maminka trefně napsala do jiné diskuse: Jak se mám rozhodnout, když mi o tom nikdo nic neřekne a doktorka mi začne vyhrožovat, že pokud nedám své dítě vyšetřit, bude z něj mrzák.
A další rozdíl mezi chápáním lidí v moderní společnosti a mezi lidmi tam odjinud. Moderní společnost se snaží předat odpovědnost jednotlivce na státní systém, kdežto v zemích třetího světa je to implicitně naopak. Stačí se zajet podívat do Egypta a i jako turista pochopíte, že tam odkud pocházíte, je něco hodně špatně.
Zdroj: linka