Na pohřeb s 8měsíčním synem?

Anonymní
4.6.13 08:55

na pohřeb s 8 měsíčním synem?

Ahoj, měla bych dotaz. Vkládám dotaz anonymně, protože nestojím o to, aby se tady na mě někdo „vrhnul“, že řeším blbosti, nebo že jsem hloupá máma.
Jde o to, že zítra jedeme na pohřeb mého dědy. Synovi je 8měsíců a pohřeb je vzdálen od našeho bydliště 100km, takže ho s sebou vzít musíme. Měla bych dvě otázky.

1. nehodlám syna strojit do tmavých barev. Zaprvé nemá žádné černé oblečky a za druhé mi to u miminka nepřijde vhodné. Co myslíte vy?
  2. nevím, jak se na pohřbu chovat. Jestli mám jít kondolovat i babičce a mamce, nebo jestli se kytka nese k rakvi. Nechci se dopustit žádnýho faux pas - už kvůli moji mamce, která by mi to jako obvykle nechala sežrat a měla bych to na talíři ještě hodně dlouho, že jsem se neuměla chovat (nemáme dobrý vztahy).Já osobně se chci jít rozloučitr s dědou a tohle bych normálně neřešila, ale na druhou stranu nechci dávat mamce podnět k dalším ponižujícím akcím…

Poradíte? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11689
4.6.13 08:59

Ahoj, tak

1. Ano u miminka není vhodné ho strojit do tmavých barev, stejně jako není vhodné ho na pohřeb vůbec brát, jsem zvědavá jak mu vysvětlíš, aby tam nevyrušoval. Ale tak tvoje věc

2. Kytky se nesou k rakvi a tam se položí bud vedle rakve nebo na rakev, jak bude místo, no s tou kondolencí, jsi nejbližší příbuzná, takže si myslím, že budeš sedět v první řadě a ostatní budou spíše kondolovat tobě. Já když byla na pohřbu mé babičky tak to tak bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
4.6.13 09:00

K 1. otázce… Já bych takhle malý dítko na pohřeb samotnej nebrala… Když umřel můj děda, mladšímu bylo půl roku, staršímu cca dva a půl, na pohřeb jsem tehdy šla sama, manžel zůstal s dětma doma a nikdo nám nic nevyčítal… Mně to prostě nepřišlo vhodný, aby tam kluci byli, dělali binec… :think: :nevim: Věděla jsem, že v klidu nevydrží ani jeden z nich…

2. Kondolovat by měli lidi i tobě, jako vnučce, takže ty babičce ani mamce ne… Aspoň u nás to tak bylo jak u pohřbu dědy, tak u pohřbu obou prababiček… :nevim: Kytky jsme dávali myslím přímo k rakvi, když byl pohřeb manželovy babičky v kostele… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
498
4.6.13 09:03

Miminko bych oblíkla normálně, to musí každý pochopit, že nebude ve smutečním, navíc takový škvrně. K druhé otázce, záleží jak to bude organizované - my jsme byli na pohřbu minulý měsíc, bylo to v krematoriu a obřad byl v rozlučkové místnosti tam, všichni jsme se sešli na parkovišti, já kondolovala akorát babi - umřel děda - prostě jenom „upřímnou soustrast“. Pak jsme šli všichni do prostor, kde byla vystavená rakev, kdo chtěl, šel se podívat a rozloučit. Poté jsme se přesunuli do obřadní místnosti, kam rakev vyjela, položili se kytky a věnce na podstavec, mluvil řečník, rakev zajela, kytky jsme dostali zpátky a odvezlo se to na hřbitov, kam se dá pak urna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
4.6.13 09:04

Synkovi bych dala neco malo pestryho, treba bezove, sede. A ty jsi rodina, lidi budou kondolovat Tobe.Ty prineses kytku k rakvi hned jak se otevre sin.Cemu bych se osobne vyvarovala tak je mluveni o synovi, vykladani o nem jak krasne spi, kaka a pod..Stejne tak i hlucne ho rozesmivat a delat na neho opicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
evill

Pokud s sebou musíš dítě vzít, nechala bych manžela s kočárem před kostelem. Kondolovat mají sm. hosté i Tobě.

• Citovat
  • Upravit
Run
20807

Jsi vnučka, měla by jsi tam stát s nima a přijímat kondolence.. Kytku odnést k rakvi.. A s miminem bych taky nešla, nepříjde mi to vhodné.. Nebo šla, ale určitě bych nepříjmala kondolence a neseděla v první řadě.. Záleží co budeš mít víc na talíři, že jsi se neúčastnila nebo že mimino řvalo.. Když budou chtít vyčtou ti to tak i tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
  1. když není zbytí, vem ho sebou, barvy oblečení neřeš, je to ještě mimčo. Spíš se zaměřit na to, aby nerušilo obřad.

2)u nás bylo tak, že jsme nejdřív dali květiny k rakvi a pak kondolovali nejbližším příbuzným, ale ty jsi blízká příbuzná, takže by to mělo být tak, že kondolovat budou i Tobě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
4.6.13 09:06

Nejdriv ti popreju uprimnou soustrast

ja byla na pohrbu se 4 mesicnim a byl obleceny normalne, zadna cerna barva. myslim, ze mel tmave kalhoty a svetly svetr. bylo chladno a oblekala jsem ho podle pocasi.
spis pocitej s tim, ze se mu tam nebude libit, bude mu to mozna pripadat dlouhe, my museli naseho nosit a pak s nim jit i ven, v kocarku nechtel byt a nechteli jsme samozrejme, aby tam zacal kricet. bylo to dost dlouhe.

s druhou otazkou neporadim, v nasi rodine se nekondolovalo, my pribuzni jsme si mezi sebou nekondolovali a po obradu se poprosilo od upusteni od osobnich kondolenci. myslim, ze to tak bylo lepsi a pozustale to nevystavi jeste stresu navic. kdyz to srovnam s druhym pohrem, kde bylo asi 100 lidi a vsichni se seradili do zastupu a kondolovali kazdemu clenu rodiny a jeste kazdeho olibavali (je to tu zvyk, nebyl to pohreb v CR). to uz mi prislo jak „z povinnosti“ rict to same a olibat zhruba 15 lidi. oni tam chudaci jen stali a cekali az ti procesi prejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273

Nechala bych dítě s manželem doma. Na pohřeb prostě malé děti nepatří. Kondolovat nemusíš, protože jsi vnučka. My jsme kondolovali jen babičce a to doma a ne ve stylu upřímnou soustrast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226

Ahoj, mám 8měsíčního syna a 3,5letého syna, a určitě je do obřadní síně brát nebudu (nás to čeká v nejbližší době :? ) :! Zaprvé to není vhodné pro pozůstalé, kdyby kluci vyrušovali a zadruhé jako pozůstalá toho budu mít plné kecky - jde o manželova otce, takže on bude s maminkou u pohřbu, já budu kluky hlídat v předsálí nebo úplně venku před budovou. To samé bych doporučila Tobě, aby je manžel/přítel pohlídal mimo obřadní síň :think:
A pokládání kytice a kondolování bych řešila jak píše „kate02“ - jsi vnučka, takže bys měla stát vedle mámy a babičky (pokud se nemáte rády, taky klidně opodál, a le jsi „přímá“ příbuzná) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1619
4.6.13 09:07

Když nám zemřela babička tak naše děti tmavé oblečení neměli. Bylo mi řečeno že děti v černém jít nemusí a u tak malého dítěte co máš ty bych to ani nepředpokládala. Naším dětem bylo kolem deseti let.
Kytka se pokládá k rakvi a kondoluje se po obřadu. Pokud přijedeš na pohřeb a uvidíš se s blízkými před obřadem tak si určitě vyjádříte upřímnou soustrast, ale i tak se ještě kondoluje po obřadu.
Jinak se toho neboj dělej to co dělají ostatní a bude dobře. Přeji hodně sil a pevné nervy co se maminky týká. :hug: A ještě upřímnou soustrast byl to přece tvůj děda. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119

Miminko bych ustrojila tak, jak máš doma oblečení a kdyby měl někdo pindy, tak stačí říct, že jsi černé dupačky a kabátek nesehnala - však se to snad ani neprodává. A jinak - pokud pojedete nejdřív domů, tak bych asi babičku a mámu objala a řekla, že je ti to moc líto, že byl děda fajn… pokud pojedete rovnou na pohřeb, kytku bych položila k rakvi a šla obejmout babičku a mámu… Nekondolovala bych jim po pohřbu, však jste rodina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594

Děti tehdy 3r a 1r s námi na pohřbu byly a do tmavého ustrojené byly, ale ne nějak extra, jen že měl malej tmavěmodré bodýčko a velkej tmavěmodré tričko a velkej černé pláťáky a malej tmavé punčošky.
Při kondolování se většinou vytvoří řada, takže si zkrátka stoupneš do fronty. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
4.6.13 09:09

Taky bych tam tak malé miminko nevzala

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat