Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, je mi 23 let, tudíž ještě nespadám do kategorie žen kterých se týkají preventivní vyšetření prsou. Na jedné bradavce se mi už přes rok objevuje a zase mizí pupínek (říkám pupínek protože doufám že je to pouze ten). Rozhodla jsem se jít na vyšetření ale nevím zda mám jít k lékaři pro žádanku, nebo jen zavolat do nějakého centra a zažádat o ultrazvukové vyšetření jako samoplátce (prý to pojišťovna v mém věku stejně neproplatí). Opravdu věřím že jde o pouhý pupínek avšak maminka trpěla na opakovaný nezhoubný názor v prsu a okolo mne více žen zemřelo protože toto podcenilo. Proto raději uslyším od lékaře, že jsem hypochondr, než špatnou zprávu.
P. S. Omlouvám se za chyby, jsem v práci a píši z mobilu ![]()
@BeautyBelle já měla bolest v jednom prsu, řekla jsem to gynekoložce na prohlídce a ta mi dala žádanku na mamologii
Zajdi si na gynekologii a promluv si o tom s lékařem tam, on to zkoukne a uvidíš. nemyslím si, že by to bylo něco vážného. Na vyšetření na UTZ se můžeš klidně objednat i sama, a zaplatit si to. Tam tě vezmou klidně. Ale nemyslím si, že to má význam.
Tak pokud ti dá doktor žádanku, nemyslím, že by měl být s pojišťovnou problém.
Chodim do mamologickrho centra asi od 25 let, pojišťovna hradí prohlídky, ultrazvuk si musím hradit sama. Jsou to asi 2-3 stovky, za ten klid mi to stojí. Chodim v Praze na Zelený pruh. Žádanka je myslím zbytečná, ten ultrazvuk si budeš muset hradit a na vyšetření lékařem té naopak vezmou i bez žádanky.
Jinak pupinek si myslím bude v pohodě, spíš bych chodila preventivně nehledě na pupinek. Taky mám v okolí pripad zhoubného nádorů před třicítkou, tak nic nechci zanedbat. A paní doktorka můj přístup schvaluje. Omlouvám se za chyby, píšu z mobilu narychlo.
Mě je 24 let a našla jsem si v dubnu bulku v prsu, gynekoložka mi dala doporučenku na ultrazvuk takže jsem nic neplatila, dělali mi nakonec i biopsii protože nevěděli co to je a nakonec je to vazivo a tuk. takže jako první na gynekologii
Zeptat se gynekologa, ten určitě poradí
a není důvod, proč by ti neudělali utz kvůli věku. Já chodím preventivně každý rok (je mi 27) a proplácí mi to pojišťovna (RBP). Teď jdu v září znovu, abych využila toho, že kojím - je to prý o to lepší, když jsou všechny ty žlázy apod. v těhotenství a při kojení zvětšené ![]()
Já byla na vlastní náklady na ultrazvuku. Stálo to tuším 300.
Mě posílá doktor(gynekolog) už od 20 let každý rok na sono prsu, takže bych to řešila s gynekologem.
Moc všem děkuji za odpověď. No vidíta, a já mám před sebou zrovna prevenci na gynekologii tak se rovnou zeptám
Já také myslím že to nic nebude ale když se to přes rok objevuje a mizí na stejném místě, raději se zeptám, pro ten klid ![]()
Mně je o 15 let víc jak tobě a už několik let chodím na UTZ preventivně. Gynekoložka mi žádanku nenapsala. Mamka rakovinou prsu onemocněla „až“ ve 47 a v rodině byla jediná ( měla jen jednu sestru) a tak prý nejsem riziková skupina. Pojišťovna by jí to neproplatila
.