Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Hezký večer přeji, chtěla bych se informovat zdali existuje možnost - genetické vyšetření embrya před zavedením do dutiny děložní a určení pohlaví. Že by mi zavedli HOLČIČKU! Jelikož manžel touží po holčičce a máme spolu tři kluky z toho máme dva kluky protože druhé miminko umřelo na vadu =( tak se chci zeptat zdali je nějaká možnost … děkuji
Ano, preimplantační dieagnostika existuje, ale selekce pohlaví se smí jen v případě genetických nemocí vázaných na pohlaví..třeba u hemofilie..holčičky jsou přenašečky, 100% chlapečků nemocných, takže tam se zavádějí jen holčičky. Ale jen proto, že máte 3 kluky vám to neudělají..leda jestli máte hooodně peněz, řekla bych.
@lekarnicka28 Děkuji za vaší odpověd, máme doma již dva kluky o druhé miminko jsem přišla po porodu byl to chlapec a mněl vadu pak jsem toužila znovu mít miminko tak po roce a něco jsem porodila třetího chlapečka. A manžel touží moc po holčičce a chtěl by se nechat vyšetřit zdali je nějaká šance na holčičku.
@maile píše:
@lekarnicka28 Děkuji za vaší odpověd, máme doma již dva kluky o druhé miminko jsem přišla po porodu byl to chlapec a mněl vadu pak jsem toužila znovu mít miminko tak po roce a něco jsem porodila třetího chlapečka. A manžel touží moc po holčičce a chtěl by se nechat vyšetřit zdali je nějaká šance na holčičku.
myslím, že to motáš, každý chlap má holčičí a klučičí spermie, ale záleží na tom, která se dřív dostane k vajíčku.
Vyšetřit se dá embryo, ale to už je výsledek spojení vajíčka se spermií in vitro, neboli umělé oplodnění. Buď ráda, že ho nepotřebuješ k tomu, abyste ty děti vůbec zplodili. Pokud chcete mít zaručenou holku, tak neploďte a adoptujte, tam si můžete zvolit, jestli chcete jen holku
Jakou vadu měl ten chlapec? Nešlo by to třeba hrát na to? Ale druzí dva kluci jsou naštěstí zdraví, že?
Jako nepotvrzené info jsem slyšela, že při zavádění spermie do vajíčka ti embryologové umí odhadnout X a Y spermie a jít tak naproti přání rodičů, ale spolehnout se na to určitě nedá. A k přirozenému početí..to jsem zas četla, že čím víc dětí jednoho pohlaví je, tím víc klesá pravděpodobnost, že další bude pohlaví opačné.. Ale můj otec je ze 4 dětí, poslední byla konečně holčička po třech klucích..
@Bibi239 Zajisté jsme rádi že nemusíme podstupovat - IVF asistovaná reprodukce a to velice moc!!! Věřím že to je náročnější i finančně hlavně ale manžel má touhu velikou a šance na to aby zplodil holčičku si nedává. A nad adopcí jsme také uvažovali ale to by bylo to poslední do čeho bychom šli manžel si myslí že ho vyšetří a řeknou mu jeho stav ale nějak se v tom neorientuji a nevyznám jak to vlastně funguje.
..no to mně taky napadlo, že evidentně těhotníte snadno a celkem rychle, podle toho, jak rychle se vám povedl třetí chlapeček.. Takže jít na umělé oplodnění, jen proto, že chcete holčičku a chlapečka ne, mi přijde celkem lámání přes koleno.
@maile píše:
Museli byste si to nechat udělat v zahraničí za těžký prachy ![]()
@lekarnicka28 Chlapec mněl srdeční vadu řekli nám že ho budou operovat po porodu a nakonec to operovat nešlo až vyšel na svět tak nám řekli že to je neslučitelné ze životem a že se nedá nic dělat =( takže nevím zdali by to na to šlo uhrát co myslíte? a jinak ano první syn zdráv a třetí taky je zdravý.
@zvědavá borůvka Nevím v které zemi se to tak dá provést a v jaké cenové relaci by se o to jednalo vím že v ČR šance je dost nízká a mizivá ale i přesto manžel chce abych se na to informovala u svého lékaře.
@maile každý chlap má pohlavní chromozom XY a žena je XX, vajíčko a spermie nesou polovinu genetické informace, takže žena má ve vajíčku chromozom X a muž má buď X nebo Y a záleží, která pronikne do vajíčka - X+X je holčička, X+Y je chlapeček. Y spermie jsou rychlejší, trochu menší, hbitější, X jsou pomalejší, ale déle přežívají. Takže pokud je ovulace už před stykem, častějí bývají chlapečci, pokud je ovulace až třeba den dva po sexu, bývají spíš holčičky, Y jsou už vymřelé. Ale to je celé teorie a jsou výjimky potvrzující pravidlo, příroda podle tabulek prostě nefunguje.. Spermio vyšetření vám nic na pohlaví budoucího miminka neřekne.
@maile to bude vývojová vada, ne genetická.. A i kdyby genetická, tak se nebude lišit podle pohlaví. Takže na to se to nevztahuje. IVF nehrazené pojišťovnou přijde na 70-80.000 a to tam není ta preimplantační diagnostika, která bude určitě hoodně drahá. A v zahraničí to bude ještě dražší..
@lekarnicka28 Možná ne možná ale bude to znít hloupě a blbě ale co takhle totiž to třetí miminko přes rok jsme se snažili abych vůbec zapadla co tak to uhrát že rok a něco se snažíme a jít do nějaké té reprodukce případně do poradny genetické a tam se poradit ohledně toho a aby mi pak následovně zavedli holčičí chromozon. Je nějaká šance to tak udělat
@lekarnicka28 Rozumím takže šance je nulová a nedá se nic dělat
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.