Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Zdravím. Partnerka je momentálně v 8 měsíci těhotenství na stravu a vše kolem ní si dává velký pozor. No ale dneska mě dostala. Vařila rizoto dala do toho mraženou zeleninu a nenechala to dlouho podle ní vařit, že si to neuvědomila nebo co. Nabrala si misku skoro celou ji snědla a pak začala vyvádět z nějaké nemoci lisetia nebo co říkala. Pro jistotu to rizoto potom ale nechala ještě zapéct v troubě na 20 minut. Prosím chci se zeptat vyvádí oprávněně? Po mě řve, že já to vůbec nechápu.
Hrabe ji.. Sorry.. Nechápu.. Kor v 8 měsíci.. Rizoto vařený a ještě zapečený musí být humus..
Ta nemoc se jmenuje listerioza, ale tvou partnerku ohrožuje jina nemoc - hysterie.
To bude prvni dite? Asi se boji. Za me ano, hysterci zbytecne.
Hrabe ji. Listerioza je ve špatně omyte zelenine treba ze zahrady, ne v pytliku s mrazenou a ještě prošlou varem ![]()
Jo zbytečně šílí, ale na druhou stranu pokud čeká první miminko a na netu se dočetla bůh ví co tak se nedivím. Ať je v klidu.
@Kriss Tina píše:
Hrabe ji. Listerioza je ve špatně omyte zelenine treba ze zahrady, ne v pytliku s mrazenou a ještě prošlou varem
Ona zkoušela podle nějaké kamarádky nebo co na cibulce otestované kuřecí pak tam dala zeleninu a dala tam vypek z toho kuřete. Bublalo to prý jen tak 3 minuty. A že se to prý ničí až po 10 minutách nebo co.
@EvieK píše:
Jo zbytečně šílí, ale na druhou stranu pokud čeká první miminko a na netu se dočetla bůh ví co tak se nedivím. Ať je v klidu.
Ano je to naše první dítě. Ona má takovou hysterickou kamarádku. No a už to chytila asi od ní ![]()
@Anonymní píše:
Ano je to naše první dítě. Ona má takovou hysterickou kamarádku. No a už to chytila asi od ní
No jak kdybych viděla svojí kamarádku, všechno je zle a tohle nesmíš miminku to škodí, píšou to na netu a na fb.
Konec. Ať je v klidu a kdyby ne tak to neřeš stejně jí to asi nevymluvíš.
Listerie - hysterie… No, hrabe jí. Dávat si na některé potraviny v těhotenství pozor (syrové maso, syrová vejce), to ano. Ale takhle hysterčit kvůli výpeku nebo mražené zelenině už je dost mimo.
@Anonymní píše:
Ona zkoušela podle nějaké kamarádky nebo co na cibulce otestované kuřecí pak tam dala zeleninu a dala tam vypek z toho kuřete. Bublalo to prý jen tak 3 minuty. A že se to prý ničí až po 10 minutách nebo co.
Ale ta zelenina uz je zmrzla (mraz taky ledacos znici), navic ty směsi uz musí být omyte kdyz je davaji mrazit, nebo si snad nekdy narazil treba na hlinu v pytliku zmrazené zeleniny?
@Anonymní píše:
Asi bych jo rozmluvila setkávání s kamarádkou
šmajra..
To je úplně jedno, ale pokud máš doba vystrašenou ženskou, která je před porodem, tak je úplně jedno, jestl i se může a nebo nemůže nakazit listerií a ty to nechceš řešit tím, že ji začneš racionálě něco vysvětlovat a ještě jí budeš říkat, že se má uklidnit a pak si půjdeš stěžovat na internet.
Ano - jasně že ona to nezvládla a provedla hysterickou scénu par excellence. Ale ona má mozek zavalený hormny a úzkost vyšponovanou na maximum.
Ty jsi v běžném stavu a prostě neumíš takové věci řešit tak, aby si neeskaloval konflikt. Tudíž je teď na tobě aby si byl ten konstruktivní a učil se řešit problémy jinak, než jak si to zvládal do teď - protože věci se mění a ještě se sakra budou měnit.
Po porodu to bude ještě náročnější - kromě hormnů se přidá zoufalá nevyspalost. Potřebuješ se naučit to řešit tak, abyste se do takovýchhle stavů nedostávali.
Pro partnerku pořiď https://www.kosmas.cz/…tehotenstvi/ a natrénuj přijímající a nekonfliktní komunikaci - najdi způsob, jak ji tu knihu nabídnout, aby si ji chtěla přečsít a ne aby ti ji hodila na hlavu, že z ní děláš blázna. (ne, to není jednoduchý úkol)
A ty sám se mrkni na
https://www.kosmas.cz/…ch-vztazich/
a přihoď k tomu
https://www.kosmas.cz/…2/ahoj-tati/
držím palce, to zvládnete.
Jo a jestli máš v okolí nějakého známého, co už děti má a je tak nějak v pohodě, tak s ním začni chodit na pivo a nech si případně poradit.
Příspěvek upraven 17.06.20 v 16:21
Zdravím. Partnerka je momentálně v 8 měsíci těhotenství na stravu a vše kolem ní si dává velký pozor. No ale dneska mě dostala. Vařila rizoto dala do toho mraženou zeleninu a nenechala to dlouho podle ní vařit, že si to neuvědomila nebo co. Nabrala si misku skoro celou ji snědla a pak začala vyvádět z nějaké nemoci lisetia nebo co říkala. Pro jistotu to rizoto potom ale nechala ještě zapéct v troubě na 20 minut. Prosím chci se zeptat vyvádí oprávněně? Po mě řve, že já to vůbec nechápu
.