Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, bohužel jsem nenašla lepší kategorii tématu - za to se omlouvám
. Plánujeme na konci dubna vyjít Sněžku ze Špindlerova mlýna (kontrétně z hotelu Olympie), na mapy.cz jsem koukala, že celá trasa pěšky je necelých 10 km nahoru. Na mapách je ale také odhad vyjití něco přes 4 hodiny
. Prosím o informaci, zda to je tak možné, nebo zda mátě zkušenost za jak dlouho se dá vyjít Sněžka? Jsme dva dospělí (25 let), fyzicky celkem zdatní. Předem děkuji za zkušenosti a rady.
To zvládnete, my šli z Horní malý Úpy, to je myslím sedm km, koukala jsem podle fotek a nahoru jsme šli 4,5 hodiny s přestávkou v hospodě a dolu 4 hodiny, taky s hospodou…dcera měla necelých 6 let, celý to šla sama, ušli jsme 32 000kroků ![]()
My jsme s dvěma dětma,( jedno jsem měla v nositku) šli z pece nahoru 8 hodin, a až na druhý den jsme zjistili od souseda že jsme si vybrali tu nejhorší, nejtěžší trasu
![]()
Šla jsem z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu necelé 4 hodiny nahoru, dolů asi 3 hodiny (se zastávkou v hospodě
).
Vy máte výhodu, že už nemusíte tolik řešit čas. Já musela vyrazit brzy, abych to stihla do tmy. Šla jsem v půlce listopadu ![]()
Ale zvládnete to ![]()
Hlavně se vhodně obleknete a vybavte, nesmeky bych brala jako samozřejmost. Powerbanka a nouzový bivak a jidlo navíc se taky sikne, aspoň nějaká izotermicka folie pro každého a teplý ponozky a sala navíc. Energeticky tyčinky a naky termosky s čajem a voda. A termopradlo a maly páčidlo. A já bych tam v takovým období stejně nelezla vůbec ![]()
Příspěvek upraven 30.03.22 v 19:47
@ajoslava píše:
Ahoj, bohužel jsem nenašla lepší kategorii tématu - za to se omlouvám![]()
. Plánujeme na konci dubna vyjít Sněžku ze Špindlerova mlýna (kontrétně z hotelu Olympie), na mapy.cz jsem koukala, že celá trasa pěšky je necelých 10 km nahoru. Na mapách je ale také odhad vyjití něco přes 4 hodiny
. Prosím o informaci, zda to je tak možné, nebo zda mátě zkušenost za jak dlouho se dá vyjít Sněžka? Jsme dva dospělí (25 let), fyzicky celkem zdatní. Předem děkuji za zkušenosti a rady.
Bych videla mozny problem v tom, ze by tam jeste mohl byt snih. Jinak dospeli chodi 300 vyskovych metru/hod - i daleko vic, takze v pohode.
@Semtex
Ja byla na Snezce v pulce listopadu, iPhone jeste se starou baterkou takze jsem byla rada, ze si udelam par fotek, napisu rodine ze jsem nahore a ze mi mobil prezije az do odpoledne kdyby cokoliv (prezil, ale uz mel jen asi 20%
). Powerbanku jsem v te dobe nemela.
Obleceni teda doporucuju poradne to jo, ja mela softcheelove kalhoty, poradnou funkcni mikinu a teplou bundu s poradnou kapucou (ta se fakt hodila jak fucelo
), samozrejme cepice a rukavice a sala. To pocasi se hodne meni a je dobre spis vrstvit ![]()
Rozhodne doporucuju termosku s teplym pitim, ja myslela jak si dojdu na obed cestou tam a nebylo otevreno (sla jsem den pred statnim svatkem tak mozna proto), nejakou svacinu - raw tycinku, orisky, banan na dobiti rychle energie.
Ale za me super, lidi tam bylo docela dost na to ze to bylo v pulce listopadu
ale byl ten den pred svatkem, tak se to dalo cekat asi. Pocasi bylo krasne, jen nahore byla mlha a hodne foukalo, ale to byva i v lete pokud se dobre pamatuju ![]()
Pokud půjdete po červené přes Kozí hřbety, tak než na ně vylezete, tak to si tedy dáte, ale výhledy do údolí jsou k nezaplacení. Pak už to je v pohodě. My to šli s dětmi 10 a 12 let, které jsou zvyklé chodit a daly to, ale vemte s sebou hodně vody a nějakou tu sladkost. Mírnější cesta je po zelené, ale ta je myslím částečně zavřená, navíc se tam jde pořád mezi klečemi, tak toho moc neuvidíte. My jsme šli po červené tam a při návratu jsme to u Luční boudy vzali na Výrovku a po zelenej do Špindlu. Hezký celodenní výlet.
@ajoslava píše:
@Fee-bee Děkuji a za jak dlouho se to dá vyjít?
No, šli jsme z Horalu a vyšli jsme kolem desáté, na Luční boudě jsme si dali oběd a místní pivko a lehce po páté jsme byli zpátky. Ale měli jsme to na pohodu, žádná křeč.
@kaja00 Nojono i naše hory umi byt zradne, člověk si kolikrát mysli, jak je fit a ze jde jen par km, ale pak přijde náhlá změna počasí, zavřena hospoda, dojde voda a neteče pramen, udela se ti puchyr, kterej nemáš čím zalepit, setmi se a nejses v cili a mas pekne vystaráno
parkrat uz jsem se tam taky trochu vysekala, trávila jsem tam dost času, ale nic vážného, spis různé nečekané komplikace, takže když někdo píše, ze je mu 25 a je fit, na základě čehož chce lézt v dubnu jen tak na Sněžku, mi trochu smrdí pruserem
koneckoncu celkem dost lidi, co si myslelo, jak na to maj a ze naše hory jsou nízký a v pohodě, se uz nevrátilo ![]()
Já uz jsem taková zpohodlnela, takže na nějaký túry bych se mohla uz zvysoka vyto, nestojí mi to za to ![]()
@ajoslava odchazela jsem asi po 9. rano a na Snezku dorazila chvilku po 13. hodine. Sla jsem z Pece pod Snezkou pres Ruzovou Horu. Zpatky jsem to sla asi 2-3 hodiny, to si nevzpominam. Stavovala jsem se v Obrim dole na boruvkove knedliky
A jeste na Snezce jsem si chvili odpocinula s horkym cajem a parkem v rohliku
Ale stihla jsem to do tmy, coz bylo asi kolem 15:15-30 v tom listopadu ![]()
@Semtex jj, ja taky davala bacha. Sla jsem to sama, sice jsem potkavala spoustu lidi ale preci jen nektere useky jsem chvilku sama sla (ale moc jich nebylo
). Urcite doporucuju tu powerbanku pro jistotu, clovek nikdy nevi. A po me zkusenosti zkontrolovat i zda budou otevrene hospody
jo a pocasi taky, kdyby bylo hodne vetrno, tak radeji nechodit.
@kaja00 píše:
@Semtex jj, ja taky davala bacha. Sla jsem to sama, sice jsem potkavala spoustu lidi ale preci jen nektere useky jsem chvilku sama sla (ale moc jich nebylo). Urcite doporucuju tu powerbanku pro jistotu, clovek nikdy nevi. A po me zkusenosti zkontrolovat i zda budou otevrene hospody
jo a pocasi taky, kdyby bylo hodne vetrno, tak radeji nechodit.
No, mě taky známí kdysi zlanarili na počátku května s kočárkem, prej ze je to super a ze už to kdysi s kočárkem sli a úplně na pohodu, klidecek, prochazka v přírodě.
já sice byla vcelku vybavena, dite taky v pohodě, jeli jsme tam lanovkou z Ruzodolu nebo jak se to jmenuje, nevím teď přesně, nahoře super, a pak se šlo nějakou kleci po rovině par km zpět. No, problém byl jaksi v tom, ze zatímco oni byli na svůj kočárek dva, já musela sehnat cestou úplně cizího chlapa, kterej se stal chtě nechtě ochotným mi s nim az dolu pomáhat
cesta plna mokrého snehu, já měla jen pohorky a přesto, ze nebyla vůbec náročná, bylo to dost o hubu
takže proto radim ty nesmeky například ![]()