Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem,
mám za sebou test na trombofilní mutace, ale praktický lékař mi není schopen interpretovat výsledky, nic moc o tom neví. Na gynekologii jsem objednána za 2 týdny, dříve to nešlo, tam prý budou vědět víc… Máte někdo zkušenost s výsledkem:
Prothrombin G20210A: zdravý homozygot
FV Leiden G1691A: zdravý homozygot
MTHFR C677T: zdravý homozygot
MTHFR A1298C: heterozygotni mutanta
Musím mít na hematologii žádanku od praktika? Nebo se tam mohu „vetřít“ sama? Vím, co je homozygot, heterozygot, jen nevím, jak si to všechno mám poskládat dohromady, na kolik je problém závažný… a ano, 6 let beru antikoncepci, s tou se pochopitelně rozloučím okamžitě. Díky moc, jsem z toho trochu nešťastná a čekat dva týdny je minimálně…protivné.
Ahoj, mas tu nejmin zavaznou variantu. Doporucovala bych brat kyselinu listovou a aspirin denne.
Jak jsi na tom s anglictinou, mam nejake studie?
žádanka být musí. První3 mutace nemáš. Poslední si zdědila po jednom z rodičů. Ta mutace se již z hlediska trombofílií nepovažuje za významnou a obvykle se již ani nevyšetřuje.
Loki01 píše:
Ahoj, mas tu nejmin zavaznou variantu. Doporucovala bych brat kyselinu listovou a aspirin denne.
Jak jsi na tom s anglictinou, mam nejake studie?
ten aspirin indikuješ na základě čeho
![]()
Loki01: dekuju moc
, s AJ docela dobre, poslala bys mi, prosim, studie na mail? Poslu v SZ
Mě doporučení napsali přímo ve zprávě na genetice,s tou jsem šla na gynekologii a na tomhle základě mě napsala doporučenku.Jen ti vyšetří krev,ale myslím si,že vše bude v pohodě.Tuhle mutaci má snad každý druhý,jen o ní neví ![]()
Tu kyselinu listovou bych fakt brala,protože ji budeš špatně vstřebávat,pokud vůbec.Pak v těhotenství je doporučován femibion,protože ten už má tu listovku v sobě naštěpenou.
Jinak s tím aspirinem bych nějak nespěchala,to by jsme nikdo nedělal nic jiného,než se dopoval aspirinem ![]()
To bych indikovala v tehu kvuli redeni krve. Dale uz to nebudu rozebirat, uz mam dneska dost tady na emiminu jak vsichni vsechno vi:( Neberat to osobne zeny:)
Loki01 píše:
To bych indikovala v tehu kvuli redeni krve. Dale uz to nebudu rozebirat, uz mam dneska dost tady na emiminu jak vsichni vsechno vi:( Neberat to osobne zeny:)
Já si to osobně beru ![]()
Mohla by jsi mi prosím dát nějaký odkaz na nějaké doporučení nebo studii, podle které je u heterozygotní mutace MTHFR 1298 u zdravcý jedinců doporučován v těhotenství Anopyrin?
Přiznám se, že mi z tohoto indikování přes internet vtávají chlupy na těle. Zakladatelka os sobě nenapsala jedinou další informaci - zda někdy potratila, měla trombozu či jiné problémy, na základě kterých by se mělo o léčbě uvažovat. Nebo se domníváš že by Anopyrin mělo užívat cca 50% populace (výskyt některé z mutací MTHFR)?
Eh, nechtela jsem tu svym mozna lehce hysterickym dotazem vzbudit prilisne vasne…
Jsem jen trochu vyplasena tim, co jsem si v odbornych textech precetla a moznost erudovaneho vysvetleni mne neceka nejlepe hned, jak bych si prala…
Tedy: zadny potrat, zadna tromboza, ani tehotna jeste nejsem, teprve planujeme, test delan kvuli dlouholetemu uzivani HA v kombinaci se zhorsujicim se stavem krecovych zil + genetickemu zatizeni v rodine prave v „oboru“ zilnich onemocneni…
Oni tě tím pádem budou jen sledovat,uvidíš.V tom těhotenství je kladen vyšší nárok na tu listovku,tak to určo nějak pořešíš,ale jinak budeš v pohodě,Ty mutace má dnes opravdu leckdo.
Já jsem po dvou zamlklých potratech a teď jsem znova a píchám si miniheparin-fraxiparin.Prostě oni si tě už pohlídají ![]()
Alpaka: Ber si to jak chces:) nemám chuť se s tebou hádat a muzu si přes internet říkat co chci:) předpokládám ze autorka bude ještě mluvit s dr.
Já mám Loki01 dvě mutace a kdybych nebyla těhotná tak mě nedala dr vůbec nic víš?Nemyslím si,že indikace jakéhokoliv medikamentu je adekvátní a souhlasím s Alpakou ![]()
Ahoj tak podle toho co píšeš máš tu nejběžnější mutaci, která je…a dle mého názoru je nejvhodnější preventivně před otěhu a v těhu užívat femibion 800, kde je již listovka naštěpená a v té nevhodnější formě pro nás MTHFR, nic víc dlé mého názoru nemá smysl a už vůbec ne brát aspirin…maximálně podle toho co ti vyšetří na hematologii…ale myslím, že ti nic nedají, protože se takhle mutace nebere jako závažný trombofilní stav…ale to vše ti objasní na hematolce ![]()
mari1912 píše:
Já mám Loki01 dvě mutace a kdybych nebyla těhotná tak mě nedala dr vůbec nic víš?Nemyslím si,že indikace jakéhokoliv medikamentu je adekvátní a souhlasím s Alpakou
Kacise píše:
Eh, nechtela jsem tu svym mozna lehce hysterickym dotazem vzbudit prilisne vasne…Jsem jen trochu vyplasena tim, co jsem si v odbornych textech precetla a moznost erudovaneho vysvetleni mne neceka nejlepe hned, jak bych si prala…
Tedy: zadny potrat, zadna tromboza, ani tehotna jeste nejsem, teprve planujeme, test delan kvuli dlouholetemu uzivani HA v kombinaci se zhorsujicim se stavem krecovych zil + genetickemu zatizeni v rodine prave v „oboru“ zilnich onemocneni…
Nektere zenske se proste chteji hadat, z toho si nic nedelej:) ![]()