Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
potrebuji poradit s vysokou horeckou.Moje holcicka ma temer 8 mesicu.V 6 mesicich se ji prorezaly celkem bez problemu 2 zoubky.Nedavno jsem si zacala vsimat, ze i horni dasen je nabehla a minuly tyden jsem i objevila zoubek.Jenze se mi zdalo, ze je jich tam nachystanych tak 5 dalsich.Prislo mi to neuveritelne ale zaradovala jsem se, protoze jsem si rekla, aspon to bude mit za sebou naraz. Podotykam, ze tohle je nase prvni miminko, takze jeste nemam moc zkusenosti. Navic ona je dost tvrda, hodne vydrzi, v noci spinka, papa vse co ji dam,proste zadne problemy doposud nebyly a ani zadna nemoc, mozna dvakrat mensi ryma.Jenze minuly tyden to zacalo. Mala se probudila se zimnici, trochu me to vydesilo, jak rikam, nemam zkusenosti. Bylo pred svatkami a proto jsme se rozhodli radeji zajet k doktorovi, ikdyz jsem tusila, ze by to mohlo byt od zoubku. Pani doktorka nas poslala na krev, vse se ukazalo byt v poradku, zadny zanet to neukazalo. Doktorka malou jeste prohlidla, poslechla ji, zkontrolovala krk a vse bylo v poradku.Sama rekla, ze teplotky ma nejspis od zubu, nic jineho nepozoruje.Byla jsem klidnejsi.
Asi den jsme pak byli bez teplot.Ale na Stedry den to zase zacalo, teplota kolem 39, davali jsme nurofen 60 mg a zkusili jsme i panadol sirup, uleva prisla vzdy jen na par hodin.V noci se teplota vysplhala na 39,7 a to uz me vazne zneklidnilo.Dali jsme zase nurofen a teplota klesla.Nastesti mala nema problem s pitim caje ani mlicka - jsme na UM, pevnejsi stravu ted tak trochu odmita, asi ji to boli kousat, nenutim ji a davam zase i pres den mlicko.No rozhodli jsme se jet rano na pohotovost. Zase jsme prosli vysetrenim,ouska,poslech, krk i brisko.Vse v poradku.Dostali jsme radu, ze mame stridat nurofen s panadolem a kdyby byla vetsi teplota tak zabaly. Bylajsem zase klidnejsi, pres den byly teploty do 39, noc byla konecne klidnejsi, vcera rano teplotka kolem 38.Pres den byla mala uz ve sve kuzi, smala se, hrala si, dokonce trosku papala.Uz to byla moje holcicka.Vecer jsem se ji po tech par dnech rozhodla okoupat, nemela tak teplou vodu a zustali jsme ve vane asi 5 minut. Po vane teplota pred spanim byla 36,6.Byla jsem rada ze uz to je lepsi a nemusime davat leky.O pulnoci ovsem zacala horet, namerili jsme teplotu 40,3.Vubec nechapu jak za takovou chvilku mohla ta teplota vyletet.No udelali jsme 3 zabaly a teplota s panadolem klesla asi na 38,5.Mala usnula a spala az do rana.Ted jsme zase namerili 39,5.Uz nevim jak bych ji od tech zoubku pomohla, co proti teplote a jestli delam vse jak mam.Potrebovala bych poradit.Mate nekdo zkusenosti jak to probiha a jestli je to vubec mozne mit takovy prubeh?Je pravda ze nabehlych ma asi 5 zubu a to hodne. Prosim poradte jak postupovat.Diky.
Teda nevím, ale takhle vysoká teplota se mi u zubů moc nezdá
To střídání Panadolu s Nurofenem děláš dobře, možná by rychleji zabraly čípky do zadečku. Hlavně hodně pít a prý víc než zábaly se doporučujou jen obklady na zápěstí a kotníky. A taky bych nekoupala a radši ani nesprchovala.
Příspěvek upraven 27.12.09 v 08:52
U Vojtíška trvaly horečky při zoubcích vždy tak 3-5 dní. Když byly kolem 40,tak jsem mu dávala na nožičky tvaroh, to nám hodně pomáhalo. Jinak jak po Nurofenu, tak po Panadolu měl nižší horečku tak ďvě až tři hoďky a pak zase vyletěla. Tyto dva jsem taky střídala po třech hodinách. Na noc jsem místo Panadolu dávala Paralenový čípky, ty nám zabíraly na delší dobu.
ano, i ja mam tyto zkusenosti-teplota se po cipcich srazi a vydrzit to tak 2 az 3 hodiny, enkdy dele.Taky bych neverila, ze to muze byt od zoubku ale snad nazor 2 nezavislych doktoru muzu brat jako jistotu…jsem zoufala, vydrzime.Do pusinky me moc pustit nechce, tak nevim.Co jsem videla, tak predni horni zuby nabehle vsechny, jeden je uz venku. Je treba mozne,aby se do toho klubaly trebai stolicky?
Moje děti měli tak vysoké horečky,když měl poprvé Adámek laryngitidu..Napřed zimnice,horečky,typicky štěkavý kašel se přidal později..
Emička měla stejné příznaky když měla 5.dětskou nemoc.Vysoké horečky několik dní,zimnice,v momentě,kdy se objevila první vyrážka,teploty ustaly..Taky jí dělali všechna možná vyšetření..Doktorka nás ale upozornila a říkala,že to máme očekávat..Teda říkala,že to bude asi 6.dětská nemoc.To je podobné,liší se typem virážky a je to nemoc kojenců..5.nemoc je nemoc předškolních a školních dětí..Nevíme,kde to chytla.Byla plně kojená,Adámek nic takového neprodělal.
Tak tohle slysim poprve.Jani a jak to probiha a jak dlouho jsou ty teploty.Nepozna se to z krve nebo moci?Odejde to samo?Vis, Aninka je strasne pohodova i ted, neplace ani neni nijak protivna.Jen neradi jak normalne.Je fakt strasne zlata i ted, kdyz je nemocna…a ja jsem z toho vic zoufala, kdyz nevim jak mam pomoct.
![]()
Marsju,5.a 6. nemoc je nějaký zmutovaný virus spalniček a zarděnek,proti kterému není očkování.Tak mi to zjednodušeně vysvětlila doktorka..
Dopředu se z krve a moči nedá nic poznat.Jen to,že potíže jsou virového původu a nejsou zapotřebí ATB.CRP z krve je nízké.
Emička měla 4 dny hodně vysoké horečky,až ke 40,které šly srazit Paralenem v kombinaci s Nurofenem jen trochu a na chvíli.Na to,že měla tak vysokou horečku byla taky živá a čilá.Vůbec nebyla spavá a myslím,že i normálně chtěla pít - v té době byla jen kojená..Asi 4.den se jí na nožičkách udělala první skvrna,během hodiny jich bylo víc..Teplota už byla jen zvýšená - z ničeho nic..Byli jsme sice od doktorky připraveni,ale byl víkend.Raději jsme se stavili na pohotovosti.Přece jen,báli jsme se třeba meningokoka.Na pohotovosti nás uklidnili,že ne,ale že nemoc musíme nechat rozběhnout.Co to je,se pozná až podle typu vyrážky..Do večera měla skvrny všude i v obličeji,skvrny začaly splívat ve škaredé flekance,druhý den byly i na hrudníku..V pondělí jsem s ní,už bez teploty ale s flekancema,šla k doktorce,řekla nám co to je..My jsme měli pátou,u kojenců atypickou..Napsala fenistil,vyrážka začala ustupovat..
Tato nemoc je infekční jen do vyražení té vyrážky,pak už ne.Proto nemůžeš vědět,kde a kdy se dítě nakazí..Většinou je ale průběh mírný,bez komplikací,vyrážka nesvědí,jsou to petechie v kůži,ne strupy..
Tak vysoká teplota je od zubů nepravděpodobná.Podle toho,co popisuješ,je pravděpodobné,že to bude jedna z těchto nemocí..Zvlášť,pokud jiné vyšetření nic neukázalo..Chvilku vydrž,sleduj,jestli se neobjeví skvrny..Spíš ale až zítra ráno,malé se to objevilo přes noc..
Taky jsem byla zoufalá a bála jsem se.
Je jedno,jestli je to první nebo druhé dítě..Každé nemoci prožívá a zvládá jinak.. ![]()
Neboj,určitě bude brzy zdravá..
Nebezpečné infekční nemoci probíhají prudce a rychle..
Aha dobre, tak ja to budu sledoovat.Fenistil kapky nam Dr. dala take, pry davat na uklidneni.Tak davame vecer 8 kapek.Jinak zrovna jsem se zkusila divat do pusinky, ty jednicky uz jsou skoro venku, jeden je tam urcite a jinak uz boulicky tam jsou.tak uvidime, diky za rady.
Já bych tipovala na 6. dětskou nemoc. Tři dny vysoké horečky, pak se osype a nic.
My ji měly přesně v tomhle věku u obou holek.
Tak držím palce.
Halka
Ahojek.
Taky bych to tipovala na šestou nemoc
… přesně 72 hodin měla dcerka vysoké horečky nad 39 … pak jak když utne - po dalších 24 hodinách (kdy už byla bez teplot) se objevila vyrážka - jako bys vzala růžový fix a udělala tečku vedle tečky - začalo to na bříšku a postupně byla krom obličeje posetá celá. Dle Mudry vyrážka nesvědí - a já bych ji i věřila, protože od ustoupení horeček byla dcerka úplně normálně veselá a hravá a i začala pořádně baštit.
U Vás je to ještě spojeno se zoubky, které taky dokáží potrápit - takže Ti přeju, aby se holčičce brzo ulevilo ![]()
Ahoj, můžou to být zuby - spolužačka je zubařka a když její malá měla 3 TÝDNY
skoro bez přestávky teplotu mezi 38 a 40
a všechna vyšetření v pořádku, tak jí pak najednou vylezlo 8
zubů a rázem byl pokoj… Prima bylo, že nic nepoznala (dodnes to dávají její kolegové k lepšímu
)
Levi,chci se jen zeptat,jak ten tvaroh přikládáš.To dáš na gázu a třeba ponožky na to?A jak dlouho je třeba nechat.Díky moc.Zatím jsem nepotřebovala,ale kdyby náhodou.
Tvaroh napatlám přímo na nožičky, tak od půlky lítka, přes kotník až k prstíkům. Zabalím do kapesníku a do ručníku. Ten tvaroh se jakoby úplně vysuší. Když mám tvaroh z vaničky, tak ho dávám tak, jak je. Když je to ten v papíru, tak ten je hustější, tak ho trošku zředím mlíkem. Nám většinou pomohl jeden zábal, ono to nechce horečku srážet o moc, všude píšou tak o jeden stupeň.
Ja osobne take tvaroh nedavam, ale uz jsem o nem slysela. Doktorka mi doporučila na horečku studené obklady na čelo, zátylek a třísla. Navíc po 3 hodinách střídat Nurofen a Panadol. Pokud zabere jeden, tak po 6 hodinách se může dát další. Je pravda, že Nurofen nám zabral nejlépe a na delší dobu. Něco podobného jsem si také zažila se synem - 3 dny vysoké horečky, pak 6. nemoc a osypky.