Vysoké FSH

8
16.9.10 08:21

vysoké FSH

ahoj holky,máte niekto skusensts vysokým FSH?moje hodnoty sú 21,doktorka mi vravela,že sú velmi vysoké,vraj je minimálna šanca na otehotnenie prirodzene a ani umelu stimulaciu pred IVF nemožem absolvovat,to by som musela mat FSH najviac 12.ak mate s tým nejaku skusenost a čo s tým,budem rada,ak sa so mi napišete.dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7354
16.9.10 09:04

Někde jsem četla, že snad některá centra asistované reprodukce byla tuším ochotná zkusit jeden cyklus stimulace na IVF s FSH do dvaceti, ale přes dvacet to opravdu už neudělá nikdo.

Princip stimulace na IVF (pícháš si hormony které Ti zvýší FSH a tím vyprodukuješ více vajíček) proto IVF s vlastními oocyty neumožňuje. Pokud sama produkuješ tolik FSH, znamená to, že Ti začal přechod a na stimulaci bys nereagovala.

Můžeš zkusit ukecat doktorku ať Ti nechá udělat homonální profil ještě jednou, ty hodnoty se můžou trošičku pohnout, ale obvyklé se hnou spíš nahoru.

Varianty jsou darovaná vajíčka, darovaná embrya a adopce.

Fakt, že už nemůžeš mít geneticky vlastní děti, je tvrdý. Já se s tím vyrovnávala nejméně rok - pocity, že jsem stará, strach ze smrti, deprese.

Dnes mám dvě úžasné berušky z darovaných vajíček a nějakou menopauzu už neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1810
16.9.10 09:26

Přesně jak píše Madlička, požádej doktorku, aby ti třeba další měsíc udělala znovu hormonální profil, je totiž možné, že se hodnoty sníží. Já to tak taky měla, každý měsíc jiné hodnoty. Ale je pravda, že v Brně byli ochotni zahájit stimulaci na IVF pouze při hodnotách do 10.
Tak držím pěsti, aby se hodnoty snížily..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
16.9.10 09:28

ahoj, je to tak, ako pise madlicka, v podstate to znamena, ze si v prechode a bohuzial neexistuju ziadne lieky, ktore fsh dokazu znizit.

ale co viem, tak niektore dievcata pili caj z kotvicniku a niektorym pomohla aj akupunktura. fsh sa je pohyblive, urcite by som sa hned nevzdavala :hug:

tu je o tom diskusia, kde najdes vela informacii:
 http://www.modrykonik.sk/…vysokym-fsh/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 11:40

Holky uz vsechno napsaly, v podstate by ses mela soustredit na IVF s darovanymi vajicky.
Mam taky zkusenost, ja mela dokonce FSH 38, sice pak jeste 21, 35, a jednou i 9 (!)-ale to dr povazoval za takovy vykyv,ze to nehodlal ani ten mesic nijak resit (napr.inseminaci).
Chodila jsem do Podoli, kde jsem po nekolika mesicich pochopila,ze se mnou nehodlaji delat nic (na moje dotazy na darov.vajicka na me hledeli jako na nekoho,kdo nevi,co mluvi - asi jsou zvykli,ze se jim tam z toho zensky zhroutej na miste a premlouvaji je do stimulaci,zatimco ja to vzala jak to je a vzhledem ke svemu veku jsem se nechtela nicim zbytecne zdrzovat a chtela jsem jit do darovanych).
Takze jsem presla do Gennetu, s jasnou predstavou, co chci, udelali pro kontrolu znovu horm.profil (FSH 40),zapsali me do poradniku,a za 5 mesicu (!! :dance: ) mi volali,ze maji darkyni. Povedlo se to hned napoprve a ja mam krasnyho chlapecka.
(jinak teda, ja jsem jedno „vlastni“ ditko stihla, v 24ti, uplne prirozenou cestou, a pak jsem brala 12let HA a telo se mezitim nejak dalo na prechod :-? , coz jsem zjistila,az kdyz jsem brat prestala a neslo otehotnet.Proste jsem se po praskach uz nedala dohromady).
Takze takhle to bylo u me, jinak tedy po porodu toho druheho ditka na radu dr beru dal HA (i kdyz jsem na ni dost zanevrela), aby melo telo hormony, ktery potrebuje, a nerozjely se mi ve 39ti letech klimakter.obtize treba. Dalsi dite samozr.neplanuju (i kdyz mam jeste 2 mrazeny embrya), takze uz to vubec neresim, beru prasky, mam 2 deti, a jsem spokojena.
Drzim Ti palce, aby ses s tim brzy srovnala (pokud jsi hodne mlada, chapu, ze je to od sveho vlastniho tela trochu rana pod pas), a at mas brzy krasny miminko :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.10 13:08

Anonymni a když jsi vysadila HA obnovila se ti MS? Já jsem v podobné situaci- HA 12let, po vysazení se ale od prvního měsíce obnovila MS zcela pravidelně. Nicméně se mimi nedaří- zatím mi dr.nedělal žádný hormonální profil, tak nevím? Jen mě zajímalo, jestli jsi pravidleně menstruovala… diky.

• Citovat
  • Upravit
8
16.9.10 14:47

madlička

dík za odpoved holky,v podstate sm to už všetko vedela,ale pitrebovala som sa s tým zdoverit.naštastie mám 4 ročného krásneho syna,takže bezdetná nie som.akurát mi to nejde do hlavy,rodila som v 30 A ZA 4 ROKY SOM V !PRECHODE!? pritom som 2× za rok otehotněla,naposledy v aprili tohto roku,a par krát som bola v dobe ovulacie na USG a gybnekolog mi vravel,že mám ukážkové vaječníky plné folikulov pred prasknutím,takže ma to velmi prekvapilo.uvidíme,ja už žiadne vyšetrenia absolvovat nechcem,ak mi príroda pomože,tak to príde,ak nie,tak dieta mám.
všetkým holkám dakujem za odpoved,verím,že sa vám splní vytúžený sen a každá z vás čo najskor otehotnie. zdravím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.10 19:11
Anonymní píše:
Anonymni a když jsi vysadila HA obnovila se ti MS? Já jsem v podobné situaci- HA 12let, po vysazení se ale od prvního měsíce obnovila MS zcela pravidelně. Nicméně se mimi nedaří- zatím mi dr.nedělal žádný hormonální profil, tak nevím? Jen mě zajímalo, jestli jsi pravidleně menstruovala… diky.

Ne, nemenstruovala jsem vubec, obcas se mi „povedlo“ ze ms neprisla ani po injekci.
Ty budes mit jiny problem, neboj :wink: (nebo treba taky zadny, a chce to jen cas).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.10 19:24
eros píše:
dík za odpoved holky,v podstate sm to už všetko vedela,ale pitrebovala som sa s tým zdoverit.naštastie mám 4 ročného krásneho syna,takže bezdetná nie som.akurát mi to nejde do hlavy,rodila som v 30 A ZA 4 ROKY SOM V !PRECHODE!? pritom som 2× za rok otehotněla,naposledy v aprili tohto roku,a par krát som bola v dobe ovulacie na USG a gybnekolog mi vravel,že mám ukážkové vaječníky plné folikulov pred prasknutím,takže ma to velmi prekvapilo.uvidíme,ja už žiadne vyšetrenia absolvovat nechcem,ak mi príroda pomože,tak to príde,ak nie,tak dieta mám.
všetkým holkám dakujem za odpoved,verím,že sa vám splní vytúžený sen a každá z vás čo najskor otehotnie. zdravím.

No jo, folikuly, taky jsem mela … pak jsem pochopila, ze je taky potreba mit v nich vajicka :-(

Tak to je dobre, ze taky uz mas jedno ditko, a beres to, jak to je, jenom chci rict jeste jedno - ja si taky rikala „necham to na prirode“ … potom jsem si rikala „no tak kdyztak pujdu na IVF,snad se to povede“… pak prisla ta rana s vysokym FSH a moznost jit do darovanych a ja si OKAMZITE rekla „o.k. jdu do toho, mimi chci“ a to jsem si puvodne myslela, ze kdyz se to nepovede samo, nebudu podnikat nic.
S touhle diagnozou se totiz zazrak nekona, a ja se bala, ze by mi to jednou bylo strasne lito, ze jsem nevyuzila moznost, ktera tu je.
Ono totiz paradoxne tahle diagnoza je tak jasna, ze pravdepodobnost, ze se povede IVF s darovanymi je hodne vysoka, ono je to mozna „lepsi“, nez kdyz nektery holky maji vsechno v poradku a nedari se 5 let a nikdo nevi proc … :think: Nebo maji naopak tolik problemu, ze se resi a resi a IVF se nevede jedno za druhym. U nas je problem jen to vajicko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.9.10 20:47

ahoj, mam jedno dite, otehotneni prirozenou cestou. asi 2 roky po porodu jsem ztratila MS, fsh jsem mela tusim neco kolem 30, diagnoza prechod a dostala jsem hormonalni substitucni lecbu. smirila jsem se s tim, ze budu mit ‚jen‘ jedno dite, a ted jsem znovu tehotna (19tt), nikdo to nechapal :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.9.10 13:39
Anonymní píše:
ahoj, mam jedno dite, otehotneni prirozenou cestou. asi 2 roky po porodu jsem ztratila MS, fsh jsem mela tusim neco kolem 30, diagnoza prechod a dostala jsem hormonalni substitucni lecbu. smirila jsem se s tim, ze budu mit ‚jen‘ jedno dite, a ted jsem znovu tehotna (19tt), nikdo to nechapal :-)

Velka gratulace !! :kytka:
Ja na zazrak cekat uz nemohla, vzhledem k veku, a ani nechtela, chtela jsem mimi („vcera bylo pozde“) tak jsem do toho sla, nemela jsem s tim zadny psychicky problem.
To je hezky, toto cist ..... Jak rikala kdysi moje gyndr - dokud ma zenska delohu, nikdy neni nic ztraceno.

• Citovat
  • Upravit
8
21.9.10 09:17

odpoved

Ahoj,dakujem ti za takýto príspevok,ani nevieš,ako mi urobil radost a povzbudil ma.To ,že mám tuto diagnozu a to,že mi gynekolog povedal,že otehotnenie moéc realnie nie je,mi paradoxne pomáha sa s rtým vyrovnat,už viem,prečo naše snaženie neprináša výsledky a to jma deptalo najviac,teraz už vbiem,kde je chyba a tak sa rýchlejšie od toho odosobním a možno sa zadarí,tqak ako u teba.nádej zomiera posledná,tvoje dieta je dokazom togho,že zázrqaky predsa existujú.velmi pekne ti dakujem a želám ti vela zdravia a radosti z rodinky aj toho malého,ktoré čaká nqa svoj príchod na svet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pv
20.4.11 13:55

Ahoj, muzu se zeptat, jak se podarilo? Prirozene nebo IVF? Neco podobneho mam ja, dnes jsem se dozvedala diagnozu - FSH 30 a pravdepodobnost otehotneni pomoci IVF temer nulova. Pritom jsem 2 roky po porodu 1 ditete. Nevim zda IVF zkusit nebo ne, je mi uz 37. Dekuji za odpoved, P.

• Citovat
  • Upravit
16557
20.4.11 14:43

Holky,vy jste žabaři :mrgreen: Já měla FSH něco kolem 100 8-o A v caru u Apolináře mě zkusili nastimulovat pro IVF,samozřejmně marně a asi i zbytečně,v půlce,kdy tělo vůbec nereagovalo,mi léčbu přerušili a domluvili jsme se na darovaných vajíčkách :nevim: Diagnozu předčasné menopauzy mi sdělili ve 27 letech a jelikož jsem hodně emoční člověk,tak se s tím nevyrovnám asi nikdy :nevim: Mám to pořád v hlavě a v srdci,takovou jakoby křivdu :oops: říkám si,proč zrovna já? :think: :cry: Taky užívám hormonální substituční léčbu,celoživotně-abych měla vůbec menstruaci a neměla návaly,pocení apod.Jinak než mi doktoři přišli na to,co mi je,neměla jsem menses třeba rok,dokonce ani po opakovaně píchaném agolutinu.
K miminkům velká gratulace a závist - samozřejmně v dobrém :-D :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anni777
4.6.11 21:59

Ahoj holky, za tuhle diskusi vam moc děkuju. Je mi 34, nemám ještě robátko a před necelým půl rokem mi zjistili taky vyšší hladinu FSH - rozbor mi dělali 3× a pokaždé byla hodnota okolo 19. První pocity byly hrozný… diagnóza - jste na začátku přechodu. O mimčo se snažíme asi 3 roky.

Když jsem byla na vyšetření, tak mě doktorka vždycky řekla, že jsem v pořádku… pak jsem trvala, aby mě poslala, na vyšetření do Sanusu a tam hned z prvního odběru krve vyšlo najevo vysoké FSH. V podstatě mě dokroka hned směřovala na darovaná vajíčka. Na konci dubna jsem se rozhodla pro darované vajíčko. V květnu proběhl zkušební cyklus jak reaguju, jak roste sliznice a tak. Vlastně pro mě měla paní doktorka téměř hned dárkyni, která prý ke mně „pásne“. Za čtyři dny budu mít připravené oocyty k tranferu. Jsem z toho strašne nervózní. Jednu chvíli jsem i pochybovala, jestli dělám správně a neměla víc „bojovat“, aby bylo mimčo z mých vajíček. Na druhou stranu jsem, aby byla připravená na adopci, a to úplně cizího děťátka. Takže psychika jak na vlnách… Mám teď zvýšenou teplotu, bolí mě v krku… A to minulý měsíc při té zkoušce jsem byla úplně v pohodě a šťastná… Možná je to strach.

Jak jste holky prožívali dobu těsně před „transferem“?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty