Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
maly (2,5,roku) ma od vcerejska nejakou strevni chripku, pry vir, dnes jsme byli u doktora…ale ted vecer vyletela malymu teplota na 40,3, srazeli jsme na stridacku studenym zabalem a octovyma obkladama, dostal nurofen sirup(cipek nemuze, ma prujem) a teplota se posledni hodinu pohybuje mezi 38,5 a 39,3(mereno v uchu)…mam strach jit spat, co kdyz mu brzy prestanou pusobit leky, teplota vyleti a dostane krece?
co myslte, sli byste v klidu spat anebo zustali u prcka do rana? a kdyby nahodou mel krece, to pres chuvicku neuslysim, ze? je to poprve, co ma takovy teploty a bojim se
Pokud maji deti takove horecky tak vzdy spim s nimi, narizuji si budik po 2h a kontroluju je i hodinu po podani leku. takze vlastne skoro nespim, v realu treba po pul hodinach…
rozhodne bych ho nenechala samotnyho na chuvicce. navic kdyz ma prujem. mohl by i zvracet. rozhodne te potrebuje mit u sebe. holt se poradne nevyspis. to je udel maminek…
drzim palce ![]()
Příspěvek upraven 13.06.14 v 22:49
@SussiK Vezmi si ho k sobě do postele. A chladila bych ho studenýma obkladama (sobě jsem dávala pomeranč) na velkých tepnách - pod kliční kostí a v tříslech.
Určitě bych spala u něho, šla bych si v klidu k němu lehnout. Myslím, že i tvoje přítomnost mu při nemoci hodně pomůže.
V takový situaci si beru i našeho 6ti letého k sobě do ložnic a vím, že mě každý jejo zavrtění probudí.
Já to dělám tak, že si natahuju budíka po 2 hodinách a malou vždy kontroluju, jak je na tom s horečkou, ale ona spí se mnou v posteli.
@SussiK píše:
Ahoj,
maly (2,5,roku) ma od vcerejska nejakou strevni chripku, pry vir, dnes jsme byli u doktora…ale ted vecer vyletela malymu teplota na 40,3, srazeli jsme na stridacku studenym zabalem a octovyma obkladama, dostal nurofen sirup(cipek nemuze, ma prujem) a teplota se posledni hodinu pohybuje mezi 38,5 a 39,3(mereno v uchu)…mam strach jit spat, co kdyz mu brzy prestanou pusobit leky, teplota vyleti a dostane krece?co myslte, sli byste v klidu spat anebo zustali u prcka do rana? a kdyby nahodou mel krece, to pres chuvicku neuslysim, ze? je to poprve, co ma takovy teploty a bojim se
Tak v klidu bych rozhodně spát nešla a určitě bych ho nenechala spát někde odděleně, ale vedle sebe. Pokud by dostal křeče neváhej a volej záchranku, jinak lze střídat nurofen a panadol mezi dávkami.
@SussiK šla bych spát, ale prcka k sobě nebo si jdi lehnout k němu do pokojíčku.. nám na pohotovosti říkali, že při takových teplotách si nařídit budík a po hodině kontrolovat
Já bych si nařídila budíka po hodině-po dvou. Zkontrolovat a jit zase ležet.
Držte se ![]()
@SussiK Jdi v klidu spát, myslím, že pokud dítě spí, tak spát bude, mozek taky chce odpočinek, tělo bojuje. Jestli prcek spí s tebou v pokoji, tak by tě neobvyklý zvuk vzbudil. Febrilní křeče se objevují při úvodním vzestupu teploty, někdy vyloženě upozorňují na začátek infekčního onemocnění. Takže pokud má vysoké teploty už od včera, ta pravděpodobnost je vcelku malá. Máte febrilní křeče v rodině (ty nebo manžel)? Pokud ne, pravděpodobnost se opět trochu snižuje. Pokud s tebou v pokoji nespí, tak bych si rozhodně k dítku s horečkou lehla.
A ještě něco, musíš zavodňovat - má průjem i horečku takže po lžičkách třeba slabý chladný čaj smíchaný třeba s trochou minerálky.
Ahoj, jak píšou holky, při teplotě spím s deckem v manželské posteli, teda spis nespím…jinak k tomu srážení, jeste Můžeš kombinovat Panadol s Nurofenem…stridas to, das Panadol, za 3-4 hod Můžeš dat Nurofen, za další 3-4hod zas Panadol, proste odstup mezi stejným lékem min.6 hodin. A mezitim to chlazeni, ja poizivam vlaznou sprchu, moji ji nesou lip nez zabaly.Tak at je to rychle za vama
Holky diky, tak jsem rada, ze jen nehystercim, manzel se divi proc nechci jit spat do loznice
to, ze se nevyspim, mi neva, mam strach o malyho, takze bych stejne klidne nespala…hrozny strach mam z tech kreci, tekze i kdyz budu u nej, tak stejne asi neusnu…no ale tak co…hlavne kdyz bude on v pohode
je jen blby, ze mam kasel, tak snad ho nebudu budit
@zuzkasim nene,krece v rodine nemame, ale manzel mel jako dite casto hoooodne vysoke horecky, az blouznil ![]()
@SussiK případné křeče by tě vzbudily. A jak tu někdo psal, objevují se na začátku, to mi potvrdil i náš dr. Ať jste brzy fit
![]()