Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, vím že trp.testy vychází hodně falešně pozitivně (jsem jeden takový případ), ale chtěla jsem otevřít diskusi, ve které se chci zeptat, jestli se u vašich dětí, kterým při tripplech vyšly vysoké hodnoty hcg objevily nějaké alergie(exém, lepek), nebo probíhal porod jinak, než je běžný postup, nebo jestli se objevila nějaká jiná abnmormalita ( v mém případě to byla například prorostlá placenta při porodu).Mnoho z vás mi jistě napíše, že na výši hcg má vliv mnoho jiných faktorů již v těhu, ale i přesto se ptám, máte některá podobnou zkušenost?
Vysoké hcg jsem měla, nějaké potíže pochopitelně také - asi málokdo má těhotenství, porod i péči o dítě naprosto bez problémů
Ale nemyslím si, že by něco z toho mělo přímou souvislost s hodnotou hcg… Máš nějaké konkrétnější podezření - třeba jestli nezjistíš, že výraznější počet žen s vyšším hcg měl přirostlou placentu? To by bylo dost vaření z mlhy, kdybych dávala do souvislosti nepostupující porod nebo osypané dítě s vyšším hcg…
Jasně, to chápu a máš pravdu, že toto do souvislostí, pokud to není nějak podložené vědecky třeba, dávat nemůžu, jen jsem někde četla studii, kde se sešlo mnoho žen, které měly vysoké nějaké hodnoty v triplech(bohužel už nevím které)a jejicj děti měly problémy s lepkem. Samozřejmě se může jednat o náhodu, ale jak píšu, šlo jen o zvědavost a o rozjetí určité diskuse k tomuto tématu.
Tak pokud jde o lepek, tak jsem u našeho dítěte zatím žádnou nežádoucí reakci nepozorovala, dávám ho od 6m. Hodnoty hcg bych pak kdyžtak dokázala pro porovnání dohledat.
Ahoj,
já měla taky vyšší HCG. Na amniocentézu jsem po konzultaci nešla. Porod jsem měla ukázkový a miminko taky. O alergiích zatím nic netuším - ty ale mohou být vyvolané i očkováním…Spíš mě v souvislosti s tím vyšším Hcg napadá, jestli to nesouvisí s hormonální antikoncepcí před početím. Většina, žen ji totiž dlouhodobě bere a vysazuje jí teprve před tím, než chtějí otěhotnět. Já ji ale nebrala.
![]()