Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat co mám dát na změkčení stolice svému 7 měsíčnímu synkovi, zatím jsme zkusili odvar z vloček a švestkovou štávičku, ani jedno nepomohlo. Chudák malý má opravdu hodne tvrdá hovínka od té doby co jsme zacali s příkrem, papá denně skleničku ovoce, zeleninky a večer kaši, jinak jsme na UM. Za rady děkuji a přeji krásný den.
Tak zkus ještě jiný šťávičky (jablečná, hrušková) a možná omezit mrkev, po tý se malýmu taky blbě kakalo
Pomáhá cuketa, omezit mrkev a co nejvíc tekutin - vody, čaje … Malej má problém do dneška, dávám hodně švestkový přesnídávky a jde to. Čím víc pije, tím lépe se mu kadí ![]()
Určitě co nejmíň mrkvičky a hodně pít. Nám doktorka ještě doporučila dávat bílý jogurt a koupit laktobacílky a jednou za 3-4 dny jeden vysypat do UM. Nevim co z toho pomohlo, ale už kaká ukázkově. ![]()
Jejda, tak to máte podobný problém. My jsme s ním skončili až v gastro poradně ![]()
Ničím se nám tu stoličku nedařilo změkčit…jen trochu cuketou. Zkus si nechat předepsat laktulosu (není to projímadlo, jen vláknina). My jsme však u ní nevydrželi, protože měl malý hrozné škručení v bříšku. Pan doktor v gastroporadně říkal, že je to škoda…
Napíšu, co nám doporučil, ale dieta se také musí přizpůsobit věku…
Mrkev můžeme, ale ne dušenou, rýži musíme, ale jen naturu, hodně ovoce, sušené švestky v jogurtu, hodně kysaných výrobků, koupit laktobacily, 2× týdně kysané zelí nebo na lžičku štávu z něj, luštěniny. Dál doporočil jíst hodně kroupy… Žádná čokoláda, žádné kakao, nesmí černý čaj. Červené maso nahradit jiným a mít co nejvíce pohybu. Vím, že můj synek je starší, ale třeba Ti to pomůže i do budoucna…Přeju hodně štěstí s kakáním…
Zácpu malá nikdy neměla, ale vypozorovala jsem, že přidáváním trošky oleje do poledního příkrmu byla stolice měkčí. Vařila jsem doma a přidávala cca 1/2 čajové lžičky. Ve dny, kdy jsem příkrm jen ředila, byla pak stolice pevnější.
Ještě dodám, že bych si dávala pozor na rýžové kaše, protože ty se doporučují na průjem, takže mohou stoličku stavět ![]()
A co vyzkoušet probiotické kapky Bio Gaia?-pokud teda nezabere něco z doporučených potravin-Jsou sice dražší,ale dává se jen 5 kapek za den a tak celkem vydrží a ještě udělají dobře střevům…