Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Andulinečko, já měla problémy s tlakem až kolem 38tt a měla jsem ho kolem 140/90. Dr mi říkala, pokud to půjde ještě nahoru nastoupím do nemocnice. Taky jsem si doma tlak měřila, ale tam to bylo dobré. Já mám taky nepochopitelný strach z čekáren, takže i to mohlo mít vliv. Každopádně vysoký tlak v těhu je orpavdu nebezpečný. jde o preklapsii.
A kolik si naměříš nejvíc??? POkud to nepřesáhne co naměřila sestra, tak nikam nejezdi, to by tě do nemocnice poslala hned asi sama
Já měla vysoký tlak celé těhu. Normál u mě byl 130/90, jinak většinou 140,150/100. Takže jsem byla celé těhu sledována. 14dní před termínem mi naměřili v poradně už v porodnici 160/100, tak už si mě tam nechali na pozorování, nasadili magnézko ve větším množství (jinak v těhu jsem ho brala tuším 2-2-2)! S tím, že mě za 3 dny pustí, ale nestalo se, rovnou přistoupili k vyvolávání, stejně by mě s vysokým tlakem nenechali přenášet.
Možná, že to u mě taky bylo tím syndromem bílého pláště z důvodu nezdaru již jednoho těhu. Ale určitě je dobré to sledovat a pokud bys měla nějaké pochybnosti, tak se neboj zajít k Dr. Jde o tvé mimi. Ale já kromě toho, že mi vždycky naměřili tak vysoký tlak žádné problémy neměla, ani jsem nepociťovala, že by mi bylo jinak díky tomu tlaku, takže tak.
Ale pokud cítíš, že ti není dobře, tak to určitě řeš. Ona ta preeklampsie fakt není sranda!!
Andulinečko tak já jsem v 24tt a čekám dvojčátka takže jsme s dr.vedli dlouhou diskuzi ohledně tlaku.Opravdu by se měl moc hlídat od ruhého trimestru.Právě u dvojčátek tlak hodně vyskočí takže i když jsem zatím v normálu hlídám to,miminkům to prostě nedělá vůbec dobře…Určitě ten tlak nemáš nijak extrémní a přesně jak píše Misula,pokud to nepřesáhne tak zatím klídek..navíc jak prý na tlak usilovně myslíš automaticky se zvedá to tvrdí jedna ze sestřiček s úsměvem,tak nevím no
..Každopádně hlídej a buď v klidu.Přeji krásně těhotenství ![]()
Misulo,nejvíc jsem si naměřila dneska dopoledne 137/97 ale nikdy né víc vždycky nějak kolem toho.Někdy je to mnohem méně.Doktor říkal,hlídat a kdyby stoupal ten spodní srdeční tak se zastavit.No sand kdyby to bylo nebezpečný tak by mi asi nebylo dobře nebo bych se nějak motala a zvracela atak.A možná kdyby byl nebezpečný,tak by mě nechaly v nemocnici. ![]()
Já jsem ležela s vyšším tlakem 5 dní v nemocnici v 8.měsíci, měla jsem to hraniční - těch 140/90, ale pak v nemocnici i 160/110..byla jsem i horzně hodně oteklá, takže měli strach z preeklampsie, ta se ale nepotvrdila, takže mě pak pustili a vše bylo v pořádku…Vážila jsem 100 kilo (na 160 cm), takže se nebylo zas tolik čemu divit, už jsem fakt sotva lezla…No a teď sotva lezu už teď…
Tlak zatím o.k.
Podle mě ti tlak může lítat kvůli nervozitě - u doktora máš nervy z doktora a doma zase že na ten tlak pořád myslíš. Přesně jak tu někdo psal - nesmí ta spodní hodnota mít víc jak 100. Jinak kdyby se ti něco nezdálo, určitě ti nikdo v porodnici neřekne ani slovo, když se necháš prohlídnout…
Já měla tlak spíš nízký, pak ale ke konci těhu (asi 36. týden) se začal zvyšovat. Nakonec když byl při opakovaném měření pořád kolem 140/100 tak dělali nějaký krevní testy a taky jsem dostala léky na snížení. Došla jsem až na hodnotu 150/103, pak teda ten lék asi zafungoval, tlak klesnul…a pak už jsem rodila.
Anduli, pokud to nepůjde rapidně nahoru, bude to dobrý, hlavně se nenervuj před každým měřením, to pak ty hodnoty půjdou vzhůru a přitom to bude jenom z nervů.
Ahoj holky, 15.8 jsem byla na gynde a tlak 130/80, sestřička mi nic neřekla, byla jsem hodně nervózní tak to prikladam tomu a ještě jsem si ráno dala po troskách deci Coly na nevolnost. Další týden jsem byla na hematologii(mám leidenskou mutaci) a tlak 120/70. Doktorka se zděsila ze to je hrozny, ze to je hypertenze. Mě tenhle tlak připadá normální, vždycky jsem ho asi měla vyšší protože po každým kafi i s mlikem se mi rozbušilo srdce. Co si o tom myslíte vy? Jsem na neschopence, mám rizikové povolání a hodně teď odpocivam. Léky neberu žádné kromě kyseliny listové. Jinak jsem 9+5tt
@Helene7 no já jsem taky zrovna těhotná, mám taky leidena a mimo těhotenství se léčím už pár let s vysokým tlakem a 120/70 mi teda jako vysoký tlak nepřipadá. Za ten je moje kardioložka velmi vděčná, když ho mám. Což teď v těhu mám občas i nižší. A když ti jednou naměří 130/80 tak se taky nic neděje. Asi bych ti doporučila sehnat si tlakoměr a měřit si ho doma pravidelně a pokud bude i doma v klidu vyšší, začala bych to řešit. Mně na gyndě vždycky doktor naměří vyšší, ale doma mám i 120/60, tak že jsem v klidu a pravidelně měřím. Jinak pokud se ti to zdá vysoké, zkus zajít k obvodní lékařce a uvidíš.
120/80 mmHg se dle meho vsude u dospeleho bere jako idealni tlak…ale nevim jak je to u Leidena- jestli existuji nejake prisnejsi normy…ja jsem uplne jiny pripad- ted ke konci tehu mi bohuzel namerili i 170/115 a jsem hospitalizovana (testy preeklampsii zatim vzdy vyloucili)…a to jsem se nikdy s vysokym tlakem pred tehu nelecila…co ja bych dala za 120/80 ![]()
Ještě musím dodat že teda na hematologii chodím už druhé těhotenství a nikdy mi tam nikdo tlak neměřil. ![]()
Ahoj,jsem ve 28.týdnu a sestra mi minulou středu naměřila tlak 140/90 ale potom hned za 15 minut byl 130/80.Mám ho prý hlídat,tak se každý den měřím,jednou je 131/85 pak za půl hodiny byl 137/87 ale to hned potom co jsem vypila čaj,byla jsem zpocená,tak jestli Tím
no a za 10minut už zase 130/80 tak já nevím
Četla jsem někde v diskuzích,že je to moc nebezpečný,že nesmí ten spodní dosáhnout přes 100,pak zajet radši k doktorovi.Myslíte,že ten tlak je opravdu tak hrozný?nebo jen zbytečně panikařím?