Vystěhování z bytu - problém s pronajímatelem

Anonymní
23.10.19 12:38

Vystěhování z bytu - problém s pronajímatelem

Dobrý den,
od včera řeším situaci, která bohužel nastala.
Bydlíme v bytě na černo a po 3 měsících jsme dostali výpovědní lhůtu (2 měsíce), prý se majitelka bytu rozešla s přítelem (lhala), ale i tak jsme nechtěli dělat problémy a že se na konci listopadu odstehujeme. Avšak! Avšak včera večer přestal fungovat plynový kotel (hlásí eror), ihned jsem informovala majitelkou bytu a ta mi oznámila, že jsem plynový kotel rozbila já a tak si ho také sama zaplatím. To mi přijde jako blbost, opravovat kotel, který není náš. Zvlášť, když jsem s kotlem nic nedělala, jen se chtěla osprchovat teplou vodou! Také nám vyhrožovala, že nás vyhodí z bytu rovnou. Co máme dělat? Máme podepsanou dohodu, kterou sepsala ona, s úředně ověřeným podpisy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10251
23.10.19 12:48

Ahoj,
záleží na obsahu dohody či předtím na obsahu smlouvy (pokud byla, když uvádíš, že bydlíte načerno).
Oecně ale za nájemníkem jdou malé opravy typu žárovky, kapající voda. Velké, jako oprava kotle, jdou, pokud není smluvně upraveno jinak, za majitelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
23.10.19 12:49

Já bych ji udala, že pronajímá byt na černo.. Vy máte podepsanou smlouvu. To ona má problém, že neplatí daně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40414
23.10.19 12:50
@Anonymní píše:
Dobrý den,
od včera řeším situaci, která bohužel nastala.
Bydlíme v bytě na černo a po 3 měsících jsme dostali výpovědní lhůtu (2 měsíce), prý se majitelka bytu rozešla s přítelem (lhala), ale i tak jsme nechtěli dělat problémy a že se na konci listopadu odstehujeme. Avšak! Avšak včera večer přestal fungovat plynový kotel (hlásí eror), ihned jsem informovala majitelkou bytu a ta mi oznámila, že jsem plynový kotel rozbila já a tak si ho také sama zaplatím. To mi přijde jako blbost, opravovat kotel, který není náš. Zvlášť, když jsem s kotlem nic nedělala, jen se chtěla osprchovat teplou vodou! Také nám vyhrožovala, že nás vyhodí z bytu rovnou. Co máme dělat? Máme podepsanou dohodu, kterou sepsala ona, s úředně ověřeným podpisy.

A co máte ve smlouvě?

Obecně opravdu kotel, topení atd. si řeší majitel, nic bych neplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.19 12:55

Smlouva

@Premek_Orac “Ubytování přebírají v den podpisu zodpovědnost za vybavení bytu, které poskytovatel poskytl k užívání…”
Bydlíme na černo a před začátkem ubytování jsme podepsali dohodu, která je jen mezi námi. Smlouva nikdy nebyla.
Každopádně jsem tedy ochotna zaplatit opravu kotle, ale bojím se, že i tak nás vyhodí na ulici i přes to, že máme výpovědní lhůtu do konce listopadu a nájem zaplacený máme taky.

• Citovat
  • Upravit
10251
23.10.19 12:58

No, je to zvláštní forma poskytnutí bydlení, pokud nebylo bezplatné, tak je to forma minimálně na hranici zákonosti.
Dle smlouvy jste za vbavení zodpovědní a oprava by šla k vaší tíži.
Na druhou s tranu, pokud majitelka inkasovala platby za užívání bytu a smlouvu o nájmu či podnájmu neuzavřela proto, aby se vyhnula placení daní, tak by mne docela zajímalo, zda by měla kule jít do soudního sporu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
23.10.19 13:02

Můžete nějak prokázat platby pronajímatelce bytu?
Mnohem víc máte v hrsti vy ji, máte dohodu, ze které je jasné, že se jedná o nájem/podnájem. Zas tak moc bych se nebála.

Drobné opravy do výše 1.000 Kč platí nájemce, velké opravy nad tento limit pronajímatel. Přesněji je to vypsáno ve Vyhlášce 308/2015 Sb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.19 13:04

Platby

@demian
Každou platbu, kterou si od nás vzala, dopsala k dohodě. Částku a svůj podpis.

• Citovat
  • Upravit
Lalelale
23.10.19 13:22

Lidí blbý dotaz, ale pokud má sepsanou dohodu s podpisy, tak načerno nebydlí, ne? Pokud majitelka krátí daně, tak o to víc ji má zakladatelka na háku. Jinak záleží na smlouvě, ale já vždy ve smlouvě měla, že nájemník hradí jen drobné opravy nebo to, co opravdu prokazatelně zničil.

• Citovat
  • Upravit
101678
23.10.19 14:13

No, na ulici vas nema jak vyhodit, ale může se na opravu kotle vybodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný