Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
Šimon má 15 měsíců a ještě nechodí, stojí, ale nepustí se.
Včera jsem si venku všimla,že když jde za odrážedlem, tak pravou nohu vytáčí o 90 stupňů…když stojí opřenej o stůl,tak to stejný-pravá noha vytočená do pravýho úhlu.
Přijde mně, že má tu nohu plochou? navíc stojí jako kdyby víc na vnitřní straně hohy.
Snad jste mě pochopily.Zítra budu volat dr.,ale chci vědět,jestli nevíte,co by to mohlo být a jestli to není důvod,že ještě nechodí…
Dík Katka
ahoj kavi,
všimla jsem si, že tohle přesně dělal chlapeček od kamarádky, vytáčel jednu nožičku ven.
Zanedlouho se více rozchodil a nožička se mu sama stočila souběžně s druhou.
Tak at se brzo spraví i vám, ahoj M.
Vzhledem k veku je mozne, ze to je duvod proc nechodi. Kazdopadne i kdyby nezacal chodit do 16m z jineho duvodu, doktorka to zacne resit.
Moje starsi dcera sama zacala chodit az v 15m a tehdy jsem dost zjistovala, do kdy by to mela zvladnout, protoze jsme uz predtim museli na rehabku. Nastesti se rozchodila sama.
Terik
Náš syn začal taky samostatně chodit až v 16 měsících. Přeju aby se váš malý taky rozchodil a s nožičkou to bylo v pořádku.
Andrea
Prosím máte někdo více zkušeností s tou vytočenou nožičkou? Synovi je 13,5 měsíce. Chodí cca měsíc. Z toho dva týdny opravdu už jen chodí, chodí krásně, snaží se už i běhat. Levou nožičku má v pořádku, ale pravá je na tom hůř. Má ji vytočenou cca o 45 stupňů ven a chodí tak hlavně po vnitřní straně. Tím pádem se mu i deformují prstíčky tímto směrem. Snad jsem to popsala správně. Je ještě šance, že se to zlepší, nebo nás mám někam objednat? Ortopedie? Rehabilitace? Nebo nejprve dětská? V polovině září máme jít na očkování, tak nevím, jestli počkat, nebo to řešit už teď. Když jde, tak se v podstatě vůbec neodráží od špičky nožičky, ale od vnitřní strany nožky.
@Tůmička podobný problém jsem s dětskou lékařkou řešila když bylo prckovi 15 měsíců…vytáčel levou nožičku stylem alá Chaplin…řekla, že ortopeda by řešila až po 2.roce, prozože když dítě začíná chodit a chodí pár týdnů, tak chůze se vyvíjí. Teď máme 26 měsíců a vytáčející nožička se spravila sama. ![]()
@Tůmička návštěvou ortopeda určitě nic nezkazíš, zkontroluje, jestli je správný vývoj nožky nebo jestli bude potřeba nějaká rehabilitace/léčba, takže já bych určitě k odborníkovi radši šla, než čekat, jestli se to zlepší nebo taky zhorší…mám holčičku s VVV obou nožiček tak vím, o čem mluvím, tohle bych nepodceňovala…max ti doktor řekne, že se to časem upraví samo ![]()
Moje zkusenost. Syn chodi od 10m, mati si vsimla ze vtaci spicky dovnitr, nohy hodne do o.
Pediatra se mi vysmala a ze pry ve 3letech. Zmenili sme detskyho. Ten uz to vzal lepe. Pry vadu vidi, ale je to na me. Vetsine se to samo zlepsi. Jelikoz mame znameho ortopeda, nechtela sem nic podcenit. Je byvaly primar z detske. ortopedie. No prve se zdesil, pak mi teda rekl, ze to neni nejhorsi, ale. podchytime to.
Malej ma v 19ti m dlahy na noc a rehabilitujem. Mame predepsanou zdravotni obuv. Nastesti nede o zadnou vadu, byl a je proste velkej a tezkej. Porodni vaha.4,25 brzo chodil.
Obecna rada od ortopeda: venku bosky, doma vhodna obuv(d etem ty tvrdy plochy nesvedci)
Rehabilitacni rikala vicemene to stejne. Hlavne, podotykala ze. neposlouchat masaz o chozeni bosky. Ano, bosa. chuze je super, ale ne na tvrde podlaze.
Pozn. Kazdy at obouva nebo neobouva sve dite jak chce. Toto je moje zkusenost.
Nadruhou stranu ma kluk klenbu jak trilete dite. Tak si vyberte
@e-lili chodím se synem /18m) rehabilitační dr.na konzultace… taky na doma doporučuje obuv - sandálky s otevřenou špičkou, pevnou patou… hlavně, aby měly co nejlehčí váhu a ohebnou podrážku…
Dekuji za rady. Doma boticky nema, to je pravda, i kdyz backurky koupene mame. Na ven ma na pisej jen obyc kecky Nike, ale na prochazky davame boticky od SuperFit, primo doporucene na jeho nozky. Zavolam na ortopedii a uvidime co nam poradi