Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Nowuka2 A jak chodí, bosky? Chození naboso doma nesnáším a nedovoluji nikomu, ani návštěvám. Všichni musí mít minimálně ponožky.
A když vytřu, zároveň utřu všem i papuče, aby je měli čisté.
Proti šmouhám je nejlepší hadra na smeták, žádný super drahý mop s třásněmi nebo nepravidelných tvarů. Když se něco rozlije, musím vytřít minimálně ten úsek, kde se to stalo, tak jako bych vytírala normálně, žádné pošmudlání hadrou všemi směry.
Saponát používám normální Alex, různé druhy a OK.
My teda máme podlahu světlou, ale taky odstín, kdy jde vidět každá šmouha. Vytírám tak dvakrát týdně, častěji jen v období, kdy máme doma dítě, které leze po zemi, jinak si nedělám násilí. Denně vysávám.
Holky a zkoušely jste dat do vody ocet? Ja s nim mam obecně moc dobrou zkušenost (pri prani, na vodní kamen…) a ve finále je to i dezinfekce…a po vyschnutí vubec neni cítit.
@Jana206 píše:
@Nowuka2 A jak chodí, bosky? Chození naboso doma nesnáším a nedovoluji nikomu, ani návštěvám. Všichni musí mít minimálně ponožky.
A když vytřu, zároveň utřu všem i papuče, aby je měli čisté.
Proti šmouhám je nejlepší hadra na smeták, žádný super drahý mop s třásněmi nebo nepravidelných tvarů. Když se něco rozlije, musím vytřít minimálně ten úsek, kde se to stalo, tak jako bych vytírala normálně, žádné pošmudlání hadrou všemi směry.
Saponát používám normální Alex, různé druhy a OK.
My teda máme podlahu světlou, ale taky odstín, kdy jde vidět každá šmouha. Vytírám tak dvakrát týdně, častěji jen v období, kdy máme doma dítě, které leze po zemi, jinak si nedělám násilí. Denně vysávám.
Nn všichni máme bačkory právě
který pravidelně peru ![]()
Já zase kdysi slyšela, že šmouhy nedělá vytírání jen s vodou a trochou aviváže na praní
a mi to teda funguje ![]()
Pouzivam taky trochu avivaze do vody na vytirani na tmavy lino (kvuli vuni, ne kvuli smouham) a smouhy tam taky nejsou. Heled a nemuze to byt tim ze pouzivas moc toho prostredku? Nepeni ti to moc? Ve starym byte jsem to tak delala, ze jsem tam toho nalila hodne od oka aby to vonelo a pak to udelalo takovej film a smouhy byly dost videt. Ted davam min a prave trochu ty avivaze na vuni a vubec zadny smouhy to nedela.
Ja na cely byt ( podlahy, okna, nadobi… ) pouzivam vyhradne univerzalni NR cistic a nic jineho nepouzivam
![]()
@obrazek píše:
Jedna holka zrovna nedavno na fb doporucovala moji kamosce na podobnej dotaz jakejsi mop se sprejem, ze jako vytira bez kyble. bono spray mop nebo tak nejak… vysel udajne i nejlip v testu idnes nebo kde… ale cena kolem 1000,– a pak naplne. ale ty tam dava nejaky obycejny.
chtela jsem parni mop, jenze mame lino ( tedy presneji - pvc ), navic ala drevo, s tou strukturou dreva, a ja teda ziju v domneňi, ze na pvc se nesmi pouzivat horka voda, natoz para… kvuli uvolnujicim se ftalatum… nebo se pletu, nevite? ten parni mop ma kamoska, od Karcher, kolem 7000,– z Nemecka, a desne si ho pochvaluje…
Sprejový mop má ještě Vileda, tam nejsou potřeba speciální náplně a v případě potřeby ho lze použít i jako klasický mop ![]()
Ocet je super, nalít trochu do kýble, leštila jsem s tím i zrcadla a okna, ted používám sanitol od Hádka, všechno pěkně naleštěné a je to i desifenkce a voní po pomerančích
@Azeretereza ja pouzivam prostredku asi třikrát méně, nez je v návodu. Nepeni mi to tolik, voní to a podlahu to vytre do cista, i případné olepeni od dětí např. kaply sirup. Vytiram hodně teplou vodou a začínám od kuchyně, kde je nejvíc binec.
@Nowuka2 píše:
Prosím tě to mi řekni… Máme taky tmavý lino, vytírám denně. Po vytření podlaha vypadá ok, jakmile přes ní někdo přejde, objeví se stopy, kudy šel. Jsem z toho už nemocná, fakt mě to nebaví, přijdu si jak prase. Zkoušela jsem všechno možný, saponáty jako Dr. Schutz, Sanytol, Alex… Nic, furt stejný. Dokonce jsem i kupovala valenou vodu a vytírala balenou, jestli ten film nedělá naše tvrdá, nic, furt stejný. Jediný co pomohlo bylo, že jsem vydrhla kartáčem celou plochu docela dost koncentrovanou vodou s tím čističem Schutz a pak setřela jenom vodou, to bylo na dobrý a chvíli to vydrželo čistý, ale to přece nemůže být jedinej způsob, jak mít doma uklizenou zem…Porad, čím a jak vytírat? Už jsem i přemýšlela že to nechám strhnout a radši budem chodit po betone
zpetne byl muj prispevek dost pitomej, protoze nikdo nebude vymenovat lino kvuli vytirani ![]()
ale kdyz te to tedy zajima - mame vzorek takovych malych prkynek cca 1 cm, jsou celkem ruznobarevne, takze vetsino fleku (krome treba fleku od zubni pasty) to skryje. Drobky jsou na tom ale videt dost, coz je ale spis dane tim, ze my asi zrejme prasime daleko vic, nez normalni rodina (je normalni minimalne denne vysavat?) Prista byxch asi sla do vzorku z tecek, jako maji marmolea ![]()
@Azeretereza píše:
Pouzivam taky trochu avivaze do vody na vytirani na tmavy lino (kvuli vuni, ne kvuli smouham) a smouhy tam taky nejsou. Heled a nemuze to byt tim ze pouzivas moc toho prostredku? Nepeni ti to moc? Ve starym byte jsem to tak delala, ze jsem tam toho nalila hodne od oka aby to vonelo a pak to udelalo takovej film a smouhy byly dost videt. Ted davam min a prave trochu ty avivaze na vuni a vubec zadny smouhy to nedela.
hele to je dobry napad, zbyva nam spousta avivaze od doby, co mame susku. Ale manzel nesnani vune, to abych vyckavala, az nebude doma ![]()
@Marie432875 píše:
Holky a zkoušely jste dat do vody ocet? Ja s nim mam obecně moc dobrou zkušenost (pri prani, na vodní kamen…) a ve finále je to i dezinfekce…a po vyschnutí vubec neni cítit.
taky leju ocet do vseho, ale nema detergencni ucinky jako saponat, saponet umyva lip. Na ne moc zadelanou podlahu urcite staci, to i voda.
@Pudloslava ja netvrdím ze umí vsechno
ale treba po rekonstrukci si jako jediný poradil s takovým tim stavebním blivajzem z omítek atd…na to byl i saponat krátký.
@Pudloslava u nás se vysava denně a kuchyn spojena s obyvakem i dvakrát
Take nesnáším vůně a avivaz pouzivam minimálně, ale podlahu tim mýt nebudu.