Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Apaji píše:
Ty ani mi nemluv. Nikdy nebyla premiant třídy, učila se na jedničky, dvojky. Občas i pětka přistála, když něco těžce nepochopila (nejhorší je pro ni geometrie), ale hned se to snažila opravit na dvojku, trojku. Prostě snaha něco dělat. Teď? Tupý, znuděný pohledKdyž někam jedeme, nebo jede na víkend k mojí mamce, tak se do dvou hodin začne nudit - nudí ji vlastně všechno. Venku je nuda, u babičky je nuda, bazén na zahradě je nuda (tedy byl v létě), víkend pod stanem je nuda…Kamarády nemá, protože je na jiné vlně než ostatní děcka (poslouchá historickou hudbu, čumí na seriály typu Vikings, AHS, vykládá si karty apod.).
Je pravda, že mi poprvé zašpinila v 8,5 letech, od té doby nic. Ale hlas se ji mění, samý beďar, chlupaté lýtka i rozkrok, prsa ji srostou a vlasy má umaštěné do 24 hodin od umytí tak, že by je mohla nechat okapat na pánev a smažit řízky
Modlím se ať to nějak přežiju a vrátí se mi moje normální dceraTakže jo, vím, že
je to puberta a bohužel tak blbě, že ji všechno potkalo najednou, nevyvíjí se postupně. Hormonální sprcha. Ale všechno se tím omlouvat nedá. Aspoň, že se chová slušně, učitelům neodmlouvá, není sprostá, pomáhá slabším a menším dětem - ZATÍM. Protože je sama a nemá se jak chytnout party.
a chválíš ji? nás učili že na jedno pokárání má být aspoň 5 pochval a ocenění
a povídáš si s ní o těch věcech, která ji zajímají - karty, vikingové historická hudba a tak? Víš čím žije a co je pro ni nenuda?..tak jak tě čtu, je to hodně o trestech, sankcích atd ale ona už přestává být dítě které trestáš je potřeba změnit úhel pohledu
v tom, že ty to musíš přežít a ty seš ten chudák.. ne vyrůstá ti mldá žena, která ano, je to s ní momentálně na zbláznění (chápu tě jedno dítě v postpubertě -18 let už má doma, vím jaké to je) ale tlakem nic nezmůžeš
Jo to jo, mám státnice z psychologie. Každý, byť pidiúspěch ocením, konkrétně vychválím, popíšu, jak se se jí otevírá svět a všechny možnosti až jí to takřka závidím. Vrátím na týden kapesné, aby zase zažila tu svobodu jít si něco koupit.
Předevčírem jsem s ní hodila řeč o různých profesích, i těch těžkých (například práce na noční někde v pekárně u pecí za malý plat) a na začátek stačí, aby se škole věnovala 20-30 minut denně. Že po ní nechci, aby se učila do půlnoci. Říkám ji: „Tak například zítra máš fyziku a dějepis, tak si otevři učebnici, sešit a přečti si minulé učivo. Oživ si to a není možné, aby jsi dostala pětku. Nejdou ti desetinné čárky, tak začneme úplně nejjednoduššími příklady. Každý den ti dám 3-5 příkladů, klidně si je odnes do pokojíku a pomáhej si učebnicí, nebo to dělej se mnou. Až si zakotvíš ty jednoduché, půjdeme dál. Ale nechtěj po mně, že ty budeš ve škole 5-6 vyučujících hodin zírat do blba a já ti doma během 20 minut zasupluju učitelku a nahustím ti do hlavy to, na co jsi měla ve škole 5-6 hodin“. Tak už druhý den počítá a s manželem jede zeměpisné šířky a délky, ze kterých má za 5. Je to ale na palici, protože se sekne a zase čumí do blba, nebo zjistíme, že neumí učivo, které měla ve 4. třídě a ze kterého měla jedničky. Nebo začne hádat a převracet oči…
Je to pro mě oběť. Protože já NENÁVIDÍM, ale opravdu nesnáším se s ní učit. Nikdy jsem ani nechtěla být učitelka. Je v 6. třídě do háje, má být samostatná a ne, že se s ní budu denně učit jako s prvňákem
. Doufám, že je to přechodné období a skončí brzo. Jinak mi budou nosit pomeranče buď do psychiatrické léčebny nebo do vězení ![]()
Edit: Tu historickou hudbu má po nás, posloucháme úplně mimo mainstream, současné zpěváky neznáme. Já umím číst runy, moje matka dělá s kyvadélkem, dcera tedy rozumí kartám. Oba jsme s manželem dělali historický šerm, máme k tomu stylu života blízko. Takže jasně, že vím, co jí zajímá a proč. A taky, že je mimo hlavního proudu zájmů u ostatních děcek (já taky byla, celý život). Takže, rozumím ji, ale je to tak neskutečně těžké. Díky za povzbuzení a hezký popis, že se mění v mladou ženu
I když někdy je táááák blbá a natvrdlá, že se fakt děsím, co to bude za slečnu
Všechno jí musím říkat třikrát, moje matka tak pětkrát. Jedním uchem tam, druhým ven a během 5 minut se zeptá na to samé znova.
V tomhle věku jsou i děti psychičtí upíři, je fakt, že po hodině debaty s ní mám pocit, že jsem bouchala šestnáctku někde ve fabrice, jak jsem vyčerpaná a unavená.