Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky.
Za prvé - strava má vliv na sekret především z hlediska obsahu cukrů. Pokud jíš hodně sladkého, dřív nebo později se to projeví - rozmnoží se kvasinka Candida albicans, která je jinak v pochvě v menšině. Projeví se jako čistě bílý, hrudkovitý výtok jako tvaroh, s lehce navinulým zápachem (ale nijak drasticky), zato poměrně dost svědí. Tohle teď není tvůj případ.
Za druhé - prášky na srovnání cyklu, znamená hormonální antikoncepci? Pokud ano, tak ta sice může mít vliv na vzhled sekretu, ale ta škála je tak široká, že to nemá žádný specifický popis.
Za třetí - výtok, který popisuješ, průhledný, lehce do žluta, mi přijde naprosto normální, POKUD je aspoň trochu tažný, respektive hlenovitý (jednoduše, když ho vezmeš mezi palec a ukazováček a dáš od sebe, tak udrží aspoň chvíli nitku) a pokud nemá opravdu nepříjemný zápach.
V případě, že to není hlenovitý výtok, ale jen takové mokro, jako voda, a mezi prsty nenitkuje, A ZÁROVEŇ má fakt nepříjemný odér (typicky po rybině, kterou často načichnou i kalhoty), pak se jedná o bakteriální infekci (Gardnerella vaginalis) a je potřeba konzultace s gyn. a léčba.
Takže pokud tvůj výrok aspoň trochu nitkuje, nijak ošklivě nezapáchá, není bílý hrudkovitý (suchý), tak bych řekla, že je v podstatě úplně normální. Průhledná barva, lehce do bíla či lehce do žluta je v pořádku.
Dodám: poševní hlen se také mění každý měsíc podle toho, v jaké fázi cyklu jsi. Zpravidla v období ovulace ho je víc a je mnohem víc tažný, než před a po ovulaci. Mění se jak konzistence, množství, tak i zabarvení (do bíla, do žluta, čistě průhledný). O tomhle určitě najdeš dost info sama na netu.
Dobrý den, dekuji za pomoc, uz ted se mi ulevilo, mela jsem strasny strach, ze je to neco hrozneho. Jinak ano, nitkuje.
Dobrý den, je mi 16 let a mám průhledný výtok, občas v létě je lehce nažloutlý ( ale cetla jsem si ze to muze byt ze sladkeho, nebo kdyz je velke vedro a vezmu si dziny ), občas take slaby zapach, nic me nesvedi ani nepali, nekdy si musim uz vzit intimky. Na zacatku cervna jsem dobrala prasky na srovnani menstruacniho cyklu ( brala jsem je asi 3 mesice ), muze to byt z toho? Chci se zeptat co s tim, nebo jestli ma nekdo s tim zkusenosti nebo co popripade doktor na to rekl. Nebo jake jidlo nebo veci, popripade vam pomohli. Děkuji moc.