Vývoj komunikace u 11 měsíčního miminka. Mám se bát?

13
1.10.25 18:19

Vyvoj 11 mesacne miminko

Ahojte
Zacinam mat zvlastny pocit ze s malou nie je nieco v poriadku. Za par dni ma 11 mesiacov. Nerobi ziadne gesta (papa alebo mavanie), nic neukazuje, obcas natahuje celu ruku ked je v kocari alebo stoji v postielke. Ked sa hra tak mna moc nezapaja, hra sa skor sama. Chce len po mne liezt ale ze by mi ukazivala hracky a pod to nie. Blaboce si baba, dada a pod ale bez vyznamu.obas ked jej poviem daj mi hracku tak mi ju da ale nepozrie na mna. Na meno pri hrani nereaguje vobec a v inych situaciach je to tiez velmi nekonzistene. Ked nas vita tak sa usmieva rada sa hra kukuk hru, smeje sa, rada sa jasi, tak ze sa nahaname (ona po 4) v kuchyni. Motoricky celkom ok, stvornozkuje uz asi 2.5 mesiaca chodi pori nabytku, sama sedi. Som zufala, ze skoro nic nevie z tej komunikativnej stranky a ani nic nenapodobnuje…vie kde je maco alebo svetlo ak sa spytam ale ked sa spytame kde je mamq nepozrie na mna…ako ste boli na tom vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
821
1.10.25 20:19

Za mě úplně ok. My mame 16m a teprv teď dokáže říct mama, papa, bobo, tata.. A to jak kdy. Hraje si taky sama. Za mě vývoj úplně ok. Ono se to pak prehoupne a bude si chtit hrát uz jen s tebou a nikdy sama :lol: klídek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
1.10.25 20:24

Jediné, co mi přijde, že by mohlo ukazovat, že malá není v pořádku, je to, že říkáš, že máš ten pocit. Pokud to je mateřská intuice a ne jen strach.

Všechno, co píšeš, by mi přišlo znepokojivé až dost po roce :) pokud by třeba v 15 měsících komunikačně nebyla dál. Jinak má význam, že se sociální a komunikační věci hodnotí až kolem roku a půl. Dětem to prostě sepne v jinou dobu a je to v pořádku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.10.25 20:25

@Eljasa dakujem za vas prispevok. Ale vasa dcerka tiez nerobila ziadne gesta a nic po vas neopakovala? Kedy sa to zmenilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
1.10.25 20:41

V 11 měsících je hrozně brzo. To, co popisuješ - třeba ukazování, sdílení… se sleduje kolem 18 měsíců věku. Jinak můj syn v životě neudělal paci paci ani moc nenapodobuje. Bude mu dva a půl a je úplně v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
821
1.10.25 21:03

@Kat551 to je asi vaše první mimčo, že?
Dejte se do klidu. Fakt. Naše malá třeba umí napodobit jen 3 zvířátka, zvuky. V 11m byla ráda, že sedí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
2.10.25 09:09

V 11 měsících naše malá taky z toho nic nedělala. Asi slyšela na jméno, ale to je tak vše. A je v pohodě, začala trochu komunikovat někdy po roce. Kliiid, uvidíš, že to bude dobré :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
2.10.25 10:27

@Eljasa ano je to prve miminko, ale ak by aspon nieco robila mavanie alebo tak tak by som bola rada ale nic…a to jej ukazujem kazdy den aj prsom jej ukazujem vsetko a ona sa pozrie kam ukazujem ale inak nic…par krat si zatlieskala ale bez vyznamu to len tak ze sa jej podarilo dat ruky do seba, nie na nejaky podnet. Ked nieco chce tak sa rozplace ale neukaze nic konkretne ked poviem kde je svetlo tak sa tam pozrie ale neukaze tam..knizky so zvieratkami citame kazdy den uz asi 3 mesiace a ze by nieco zopakovala zvuk tak to ani nahodou. Ked na nu volam ked sa hra tak absolutne ziadna reakcia :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
2.10.25 10:42

Znepokojivé by mi v tomhle věku přišlo, kdyby trávila hodně času ležením na zádech, nedokázala a neměla by motivaci dostat se z bodu A do bodu B. Prostě sociální a komunikační dovednosti je brzy hodnotit.

Ale chápu to a byla jsem ve stresu taky. Proto jsem si všimla, že právě ten stres blokoval, aby moje děti ty sociální hříčky dělaly a učily se. Ony to ty děti dělají, protože je to radostné, náznak zkoušení tomu bere důvod, proč to opakování dělají. Když jsem děti ve stresu zkoušela z dovedností, nedělaly to.
Dívat se za tím, o čem mluvíš, je předstupeň ukazování. I natahování se nějakým směrem je předstupeň. To je spíš na dobré cestě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
2.10.25 10:59

@Tallinn ale mali ste to s detickami podobne? Myslim tie gesta a napodobovanie? Kedy sa to rozbehlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
2.10.25 11:24
@Kat551 píše: Více

Zbytečně se trápíš. Absence ukazování se řeší v 18 měsících. Nevolej na dítě, když si hraje, zavolej, když si nehraje, pokud tedy chceš dítě testovat. Tvoje dítě je kojenec, že pláče, když něco chce, je zcela normální.

• Citovat
  • Upravit
57
2.10.25 11:25

To je těžké srovnávat. První mi gesta bojkotoval, napodobování taky… podle mě kolem roku uměl jedno gesto, dřív ne - zvednout ruce na “jak jsi veliký”, tyhle hříčky ho vůbec nezajímaly. Ale zas tou dobou už opravdu dost mluvil (což je trochu sci-fi u druhého), brzy ukazoval. Ale hrál si hodně taky sám.
Když jsem se kolem 10.měsíce rozhodla zkoušet, jestli slyší na jméno (protože by jakože měl), neotočil se ani jednou snad 3 dny. Fakt jsem se bála, ale pak jsem se nějak zklidnila a byla to opravdu reakce na můj neklid - normálně potom na jméno reagoval.

Druhý byl pořád ve vleku prvního. Na nějaké ukazování v klidu moc nebyl čas. Myslím, že první tleskání/mávání, to mu bylo tak 10.5 měsíce, ale zatím nekonzistentně. O měsíc později, kolem 12.už s přehledem ;) zato o nějakém smysluplném mluvení to s ním vůbec není. Ale opravdu mi to přišlo ok, protože první začal na povel tleskat až teď s mladším :)

Mně přijde dobré, že si s tebou malá hraje na, že ji baví kuk, že pěkně žvatlá a slabikuje :) na zapojování do hry má čas, na ukazování má taky čas :) i na ta gesta má, myslím, čas.
Druhá věc je, že se může momentálně soustředit i na jinou vývojovou věc. Běžně mi obě děti třeba na 14 dní jakoby komunikaci upozadily, pak třeba začaly lézt nebo chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4349
7.10.25 17:22

@Kat551 syn ma 26 mesicu a doted ma na parku nejaky gesta 😂 paci umi, tleska si kdy chce. Na plavani uz se delaji nejake kombinace a on to sice zna, ale dela to jen kdyz chce :mrgreen: byla bych naprosto v klidu. Kdyz byl ve stejnem veku jako jste vy ted, tak nedelal skoro nic :nevim: a je naprosto v poradku. Na jmeno se ozacal otacet pozdeji :) jinak ja sem rada, ze si syn hraje sam :lol: ze to svym zpusobem umi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí