Vývoj řeči dítěte - prosím o radu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
575
26.2.14 14:34

Vývoj řeči dítěte - prosím o radu

Ahojky, potřebovala bych slyšet Vaše zkušenosti, názory na následující:

Syn 29 měsíců má potíže s mluvením. Kdyby nemluvil vůbec, tak bych to neřešila, do 3 let času dost, jenomže on mluví hodně, ale nesrozumitelně. Když byl malý, cca kolem roku, hodně výskal, křičel, mamamama, bababa atd., od nějakých dvou let se mu to začalo rozvazovat, umí říct máma, mami, táto, tati, bábo, babi (prostě použít volací pád), zná základní slova jako auto, maso a spojuje věty auto jede, mimi nespí. Co mě ale trápí je to, že vůbec neopakuje a ani se o to nesnaží, když po něm chce manžel, aby řekl opice, řekne opi, nebo ce opi, manžel to zkouší i 50krát, rozložit mu to slovo, on to slyší, ale vždy řekne jen první písmena a tak je to i u jiných slov.. Slova co umí, používá, ale u mnoha dalších používá pouze půlku slova nebo citoslovce, např. místo autobus, řekne autobu, místo školka řekne kolka, místo kráva řekne bůů, místo ovce beee..

Ráda bych slyšela radu, jestli a jak vůbec to s ním trénovat. Nerada bych, aby se naučil špatně mluvit a pak jsme to těžko odbourávali. Když řekne slovo, například autobu, tak já ho zopakuju správně + mu ještě zdůrazním tu koncovku, ale nejsem si jistá, jestli to stačí :nevim:?

Jinak je hodně divoký, ale šikovný, ví jak ovládat hračky, myčku, když mu manžel řekne, ať mu něco podá, tak rozumí i šroubovákům, ale puzzle neskládá, pouze takové ty vkládačky zvířátek.

Možná je to i způsobené porodem, protože jsem měla náročný porod, z toho 5 hodin na oxytocinu ukončený císařským řezem..

Nechci na svém dítěti hledat chyby, jen nechci něco zanedbat, naše dětská lékařka tomu vůbec nevěnuje pozornost a já nevím, jak tu jeho řeč posoudit, děti okolo buďto nemluví nebo mluví, polovičatost tu nikde není..

Za názory moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1168
26.2.14 14:40

Mám holčičku a dělá to samé, říká třeba první slabiky slov a úplně si s tím vystačí a odmítá se zdokonalovat. :lol: Nejoblíbenější je,,pa" jako paráda. :lol: Můj názor je, že pokud nebude sama chtít, tak ji k tomu nedotlačím- vidím to i podle vývoje v jiných oblastech. :) Já bych netlačila až tak na,,pilu" a spíše se snažila ukazovat obrázky, hodně s malým mluvit a taky ho občas nutit, aby cítil potřebu, že naučit se mluvit je výhodné- to znamená, nejen aby si ukázal, co chce, ale aby si o to uměl říci a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
26.2.14 14:40

@DnnnK Podle mě mluví úplně normálně vzhledem ke svému věku. Zbytečně se nestresuj a nestresujte ani jeho tím, že ho budete nutit opakovat atd. On se naučí všechno správně vyslovovat postupně. Vždyť mu je sotva dva a půl roku, má nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1168
26.2.14 14:42

Jinak opice, autobus, to jsou právě docela těžká slova…U slova školka, děti často to,,š" zpočátku nevyslovují, je to pro ně složité. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
26.2.14 14:43

Já nevím jestli se zbytečně nestresuješ.. co tak pozoruji, tak většina dětí mluví tak nějak všelijak, můj dvouleták ten dlouho nemluvil, začal kolem 20. měsíce, ale od té doby valí všechny básničky o několika slokách, znělky, dialogy z pohádek, a docela srozumitelně, rozumí mu i cizí lidi. Vcera v cekárně u doktora se rozhlídl a povídá: „Moje maminka umí počítat do deseti!!“ (Myslím že je to něco z prasátko Pepina). Jako byla jsem na sebe fakt hrdá :dance: :dance: :dance:
Ale to jsem OT, chtěla jsem říct že pokud vím, problémy s řečí se řeší o něco později, a upřímně, neznám žádného dospělého, který by místo autobus říkal autobu a místo školka kolka.. Prostě všechno má svůj vývoj ne? Určitě máš moc šikovného kloučka :mavam:
Jinak můj syn taky puzzle neskládá, nemá zájem, ani lego ani žádné jiné věci. Nejraději by se pořád jen houpal na lustru a podobné ptákoviny. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
26.2.14 14:44

Mám doma skoro totéž, akorát používá hodně konce slov. Řeknu slon a syn řekně „on“. Zatím neřeším a nesnažím se, aby opakoval dobře, protože to může být kontraproduktivní, takže když mi řekne, že je na „báku oník“, tak mu řeknu, že ano, že je na obrázku sloník, aby to slyšel.
Důležité je neopakovat jeho komoleniny a ono se to určitě bude lepšit. Jsou to ještě prťata.
U nás teď je fáze, že o sobě mluví v ženském rodě a to je taky sranda :lol:

• Citovat
  • Upravit
1105
26.2.14 14:45

Dvouletý říká místo autobus aus - takže to je normální. jinak co takhle lehčí slova? KOLO, PÁN,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
26.2.14 14:46

@DnnnK Myslím, že mluví adekvátně ke svému věku. V podstatě dost podobně, jako moje dcera (30 měs.). Složitá slova bych vůbec „netrénovala“. Se synem jsme na logopedii jako první dostali papíry s jednoduchými slovy a to mu byli 4 roky. Takže jsme trénovali mimi/dudu/bolí/au/óu/jéje/kyti/kape/čičí apod. Na složitá slova bych se vyprdla, akorát ho to může otrávit a přestane mít chuť s vámi komunikovat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
26.2.14 14:46

Nejsem úplně odborník, ale náš mladší také začínal jenom částmi slov (místo žirafa - fafa nebo později rafa atd.). Teprve potom v řádu třeba 2-3 měsíců začal opakovat a teď začal slova říka lépe a lépe. Jinak obecně dle logopedů nemáš dít opravovat, jen po něm to slovo správně zopakovat (dítě: „fafa“. Ty: „ano, žirafa!“). Spojuje slova do vět, je to kluk, co bys po něm chtěla víc??? To mluví na svůj věk krásně! ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
26.2.14 14:47

Jo a co jsem si všimla tak můj mladej má pár slov kde nedokáže říct „j“. Takže místo druhej řekne „duhen“, místo jablíčko „habíčko“, ale třeba slovo „jak“ řekne normálně.. Ale nijak se nad tím teda nepozastavuju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
26.2.14 14:50

@DnnnK Maly 2,5 mluvi asi tak nejak podobne. Taky uz zacinam mit strach, aby to nebyla nejaka DYSlalie apod. Casto se mu stava, ze slovo absolutne nesmyslne zkomoli a prehodi. Dcera mluvila uz v roce v celych vetach… vim, ze se srovnavat neda, kazde ditko je jine.

@Billi Jo, taky rika zkomolene, ze se vycurala { a je chlapec} a hada se se mnou, ze JA jsem chlapec a on holka… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
26.2.14 15:03

Holky, díky za uklidnění.. Možná to fakt zkoumám až moc, ale já mluvím anglicky, rusky a německy a tyhle jazyky i učím, takže se možná na to dívám až moc odborně, protože si říkám, že důležité je se učit jazyk opakováním a jakmile se jednou žáci naučí to slovo vyslovit špatně, tak pak se jim to těžko dostává z hlavy.. Taky jsem se bála, jestli špatně neslyší, když opakuje jen polovičatě, ale jestli je to normální a mají to tak i některé jiné děti, tak to nebudu řešit, popravdě, ulevilo se mi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
26.2.14 15:07
@DnnnK píše:
Holky, díky za uklidnění.. Možná to fakt zkoumám až moc, ale já mluvím anglicky, rusky a německy a tyhle jazyky i učím, takže se možná na to dívám až moc odborně, protože si říkám, že důležité je se učit jazyk opakováním a jakmile se jednou žáci naučí to slovo vyslovit špatně, tak pak se jim to těžko dostává z hlavy.. Taky jsem se bála, jestli špatně neslyší, když opakuje jen polovičatě, ale jestli je to normální a mají to tak i některé jiné děti, tak to nebudu řešit, popravdě, ulevilo se mi :lol:

je to normální k věku :D zanedlouho bude mluvit správě, do 3 bych to asi neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
26.2.14 15:10

@DnnnK Podle mě zbytečně stresuješ sebe a hlavně dítě. Jako 50× mu to opakovat, to mi přijde hodně. Dejte na to pozor, můžete ho tím pěkně otrávit anebo znejistit. Podle mě mluví stále přiměřeně svému věku. Pokud mu čtete, povídáte si, apod., tak stejně víc udělat nemůžete, on se rozmluví sám a co teprve až přijde do kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10897
26.2.14 15:12

@DnnnK Myslím, že není úplně nejlepší mu něco 50× opakovat.

Jak jsem byli na zápisu ve školce - ne jen v jedné a zmiňovalo se to ve všech, že děti špatně mluví, tak přišla řada i na tohle. Konkrétně tahle neúplná slova, údajně je to kolem těch tří let úplně v klidu na logopeda. Jsou to slova ředitelek. Děti takto mluvící do školek nastupují kolem těch čtyř let věku a je to skoro pozdě. Rodiče se o logopedické hodiny ve školkách dost zajímají.

Takže pokud by to přetrvávalo a neodeznívalo ještě pár měsíců, tak bych se zajímala.

Nechci se skutečně nikoho dotknout, jen je to má čerstvá zkušenost související s touto diskusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí