Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nechci dělat z komára velblouda, ale naše Terezka si v poslední době strká prsty do krku a buď se začne dávit nebo rovnou zvracet. Nevím, jestli ji např. škrábe v krku nebo si jen vymyslela novou zábavu. ![]()
Ahoj.
A v jaké je to situaci?
Ségry syn to v tomhle věku dělal místo vztekání. Na řvaní a vztekání přestávala ségra postupně reagovat, nevěnovala jeho scénám pozornost a tak si prcek začal strkat prsty do krku a když ublinknul, tak ségra samozřejmně všeho nechala a letěla k němu.
Pak na to přišla a chlapeček měl útrum, vždycky zkoukla, jestli se nedusí, nebo tak něco a hezky ho v tom nechala. Pak ho to přešlo.
Neříkám, že je to váš případ, jen předávám ségřinu zkušenost ![]()
Zorka
Stoličky to asi nebudou, vzhledem k tomu, že má zatím jen dvě jedničky dole. A se vztekáním teprve začíná, takže to asi taky nebude ono. Dělá to naprosto nesystematicky - ať se jí věnuju nebo ne, před jídlem, po něm, při přebalování, při hraní, vlastně to nedělá jen v kočáře a ve vaně ![]()
Já mám jenom strach, aby to neznamenalo nějaký zdravotní problém, těch už jsme si užily až až.
možná fakt jen experimentuje…
děti dělají různý věci! a hlavně s ručičkama
a brečí u toho? Nebo když si ty prsty strká do krku, tak se tváří spokojeně? (než se poblinká)
Já myslím, že si hraje - naše Zuzka to dělala taky, byla tedy o trochu starší než tvoje holčička. Strkala prsty do krku a měla srandu z toho, že se jí dělá šoufl (to normální člověk fakt nepochopí)
. Jednou si tam strčila lžičku a strašně se divila, že vyhodila obsah bříška na koberec - to se jí jinak prstíkama nevedlo. Pak ji to zas po nějaké ne moc dlouhé době přešlo.
Můj syn si uměl vyvolat zvracení i bez prstů (byl mu tehdy asi 1 rok) - nevím jak, ale pak už jsem poznala předem, kdy to chce udělat. Když se poblil, měl z toho děsnou srandu
Chvíli mi trvalo, než jsem zjistila, že to dělá naschvál. Tak jsem mu jednu flákla (vysvětlování nezabralo) a bylo po problému
![]()
kluk to chvili delal a dcera tpo taky sem tam udela,nic extremniho teda,ale kdyz to videla mamka,tak rikala,ze to nektery decka delaji,ze se jim to libi…kdyby to trvalo dyl,sla bych treba k dr.ale ja myslim, ze to prejde…
Mě napadá, jestli jste jí nesebrali dudlík, že si rukou ten dudlík nahrazuje, ale občas šťouchne trošku hloubš.
Můj syn si taky uměl vyvolat zvracení i bez prstíků, když se mu něco nelíbilo, tak hodil ,,šavli". Bohužel jsem to nesla dost špatně, dělal to většinou večer po jídle a v postýlce. Nějaké období byl klid a pak zase znovu.Teď když se začíná vztekat, snaží se o to opět, naštěstí mu to už nějak nejde. Tak snad z toho děti vyrostou, zkoušejí na nás všechno možné, lumpíci.
Holky, děkuji za rady. Tímto pouštím zvracení z hlavy a už se těším, co si na nás vymyslí příště. ![]()
ahoj máme ted stejný problém… jak začali růst stoličky tak si začal strkat prsty do pusy a občas mu z toho natahovalo. přišel na to že hned za ním letím a koukám co se děje tak to začal dělat naschvál na vynucení pozornosti, většinou když se chce dostat odněkud kde je zavřený(postýlka, jídlení židle atpod).třeba dnes nechtěl spát tak 2× pozvracel postýlku
snažím se ho ignorovat,dostává poslední dobou i přes tu ruku co si ji strká do pusy, až ji má rudou a řve ale stejně jen co se otočím to udělá zas a ještě se mi směje do obličeje
přijde mi to jako kdyby zkoušel „kdo z koho“ a fakt nevím co s tím ![]()
Ahoj,nám to také malá dělala zhruba v tomto věku,kolem 2roku to přešlo,snad jen někdy když se začne hodně vztekat začne navalovat.POmáhalo jí třeba jít si umýt ručičky a přitom opláchnout pusinku,prostě ty ručičky zaměstnat…určitě vtom nejste sami,i já měla obavu zdali jí to neuškodí a opravdu se není čeho bát.Jsou deti co nedky zmodraj a omdlí,to si pak říkám zaplaťpanbůh za tohle…držím palečky ať to malou brzo omrzí ![]()
Ahoj, ještě jednou všem děkuji. Tak prsty do krku už si nestrká, teď si je strká do nosu
Jsem zvědavá, jestli bude zkoušet i další otvory ![]()
Držím palce, ať to ostatní „vyvolavače“ brzy přejde ![]()
@maxak píše:
Ahoj, ještě jednou všem děkuji. Tak prsty do krku už si nestrká, teď si je strká do nosuJsem zvědavá, jestli bude zkoušet i další otvory
Držím palce, ať to ostatní „vyvolavače“ brzy přejde