Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
právě jsem byla kamarádkou, která je týden po TP, pověřena, abych se Vás poptala na všechny možné způsoby vyvolávání.
Já jí v tom moc poradit nemůžu, protože nic moc o tom nevím. A co vy, neporadíte?
Děkuji.
Lucie
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale ségře která přenášela týden, potom jí začaly bolesti a po příjezdu do porodnice přestaly, vyvolávali porod injekcí. Prostě jí něco napíchli a potom musela ležet se zavedenou kapačkou
až do porodu. Píchli ji to v 8 ráno a porodila kolem 1, no já nevím snad to není taková hrůza, ale já si nedokážu pomoct,ležet bych asi nevydržela
,ale je to věc názoru
Mimochodem ségra rodila o 5 týdnu dřív než já, a celkem mě tím nastrašila, ale jinak bylo všechno OK, tak, snad jsem trošku pomohla Petra
Ahoj!
Na tohle téma tu už několik diskusí bylo, hledej ![]()
Mě vyvolávali porod tabletou prostaglandinu, Eliška se narodila za 6 hodin po zavedení tabletky.
Baghira
Ahoj Lucie!
Prvničky většinou „přenášejí“, vyvolávání se doporučuje asi týden až 14 dní po termínu. Ale mnohem lepší je porod pošťouchnout přirozenou cestou. Psala jsem o tom v některém z těhulkovských deníčků (Jarní miminka 2004, někdy březen - duben) Samotné vyvolávání může být dost nepříjemné, stahy nastupují rychleji a jsou intenzivnější. Ale u porodu v termínu (nebo po termínu) to může být i jiné. Já jsem si teda docela lízla, to bych nikomu nepřála.
Také určení termínu může být mylné. Nevím, neznám okolnosti. Co jí radí ošetřující lékař?
Alice
mě vyvolávali porod taky tabletkou do pochvy,a je fakt že nástup bolestí byl fakticky docela hustý…stahy po minutě.Po pěti hodinách jsem byla v křeči,hysterická,otevřená na 3 cm s nutkáním tlačit.Hrůza, stahy po minutě,trvaly taky minutu, ani chvilka odpočinku.Na radu asistentky došlo na epidurál a světe div se, jak polevily bolesti, do půl hodiny jsme mohli rodit. Prý se to u indukce stává často,že stahy jsou hned bolestivé a časté a že se rodička neuvolnuje a neotvírá-prostě křeč. Naštěstí epidurál zabral, i když stahy trochu povolily a museli mi dávat oxytocin na povzbuzení. Příště se budu vyvolání vyhýbat co nejdýl a pokusím se porodit bez epidurálu. sumasumárum to nebylo tak strašné,pouze moc rychlé.obrovské bolesti bez výsledku.když vám co čtvrt hodiny říkají, že se neotvíráte a vy bolestí lezete po zdi…nic moc.
eliška
Ahoj,tak já mám teda zkušenosti 2.Jeden porod bez vyvolání 2 dny po termínu.Měla jsem 14 hodin bolestí,ale daly se celkem snést.Ty pořádné nastaly až po prasknutí plodové vody a trvaly asi 2 hodiny.Samotný porod trval skoro hodinu.A teď u dcerky-porod vyvolaný zavedením tabletky po pochvy.Nástup bolestí byl hned po hodině- co 5 minut.Do další hodiny už byly co 3 minuty a dost brutální.Myslela jsem,že do porodnice nedojedem.Dorazily jsme tam před půl sedmou a o půl osmé byla dcerka na světě.Ta hodina v porodnici mi připadla jako jedna veeeelikánská kontrakce.Ale zase to byla fakt rychlost,při klystýru sama praskla voda a vůbec jsem nemohla uvěřit,že už jdu opravdu rodit!Na pár zatlačení byla naše princeznička venku.Narodila se za necelých 5 hodin po zavedení tbl.a to mi bylo řečeno,že tak do 12 hodin se teprve začne něco dít
!Takže při srovnání- u vyvolávaného porodu jsou opravdu daleko silnější bolesti,ale většinou netrvají tak dlouho.Eva
Ahoj holky, rodila jsem indukcí před 14 dny, tak to mám v čerstvé paměti. Je to moje 3. holčička, obě starší jsem rodila spontánně. Ráno mi zavedli 1 tabletu do dělož. hrdla, půl hodily jsem ležela, aby se rozpustila, pak mi natočili monitor a poté jsem mohla chodit, sedět na balonu, být ve sprše atd. Nic moc se nedělo, tak mi během dopoledne zavedli ještě 2 tablety a po obědě mi bylo řečeno, že pro dnešek to už stačí a že pokračovat se bude druhý den. Měla jsem bolesti v kříži a jako při MS, sem tam kontrakci, ale takové poslíčky jsem měla už před indukcí. Poslali mě na pokoj, chodila jsem, kontrakce byly, ale zcela snesitelné, nepravidelné. Před 16 hod. mi ale praskla voda a porod se rozjel velkou rychlostí, stahy á 3 a 2 min. a v 17 hod. byla malá na světě. Ani jsme nestihly klystýr a to byla ještě v poloze koncem pánevním a já čekala, že budu rodit hodiny a hodiny… Co se týká srovnání bolestí při spontánním a vyvolaném porodu - myslím, že jsou stejné, ale u vyvolaného jsem ocenila jejich krátkou dobu trvání. Pat
Ahoj Lucie,
už to bude skoro rok, co jsem na rozdíl od Pat, přenášela svého 3. klučinu. V porodnici naznali, že bude lepší indukce. Nevěděla jsem absolutně, co to obnáší, takže jsem měla strach. Před tím jsem byla na obratu miminka (vnějším), aby nešel koncem pánevním, protože se předpokládala větší porodní váha. Nakonec jsem v pohodě bez bolestí přišla do porodnice, v klidu se převlíkla a nachystala. V 10 hod mi byla zavedena tabletka a pak mi byl dán i klistýr. Bylo mi řečeno, že se porodní cesty líp otvírají - klistýr je teplý. Za 40 minut mi začaly kontrakce, jenže jsem se neotvírala tak, jak bych měla. Následoval čípek a když ten nepomohl, tak injekce a to bylo potom ráz na ráz. Ve 13.25 byl chlapeček na světě. Záleží ale na lidech, jako vždycky. Přeju moc a moc štěstí a zdraví pro tvou kamarádku i jejího potomka. ![]()
Sandy
Ahoj holky,
díky za odpovědi, byli jsme s Vilíkem urgentně v nemocnici, dnes jsme se vrátili, ještě jsem si Vaše odpovědi nestačila přečíst,
Díky.
Lucie+ Vilda (měsíc a 2dny)
Jak si mohu vyvolat porod doma? Krome myti oken? A jak poznam porod? Dekuji za odpovedi. K.
@Anonymní píše:
Jak si mohu vyvolat porod doma? Krome myti oken? A jak poznam porod? Dekuji za odpovedi. K.
a anonym proč? ![]()
@Anonymní píše:
Sex po sexu zadne vstavani a koupani aspon pul h.ja tak vyvolala prvniho v porodnici v koupelne.
a malej za 4h venku ![]()
Nejlepší je sex, látka obsažená ve spermatu je stejná jakou dávají do tablet na vyvolání, taky se říká sklenka červeného vína
Ahojky, já jsem doma myla okna, vytírala po čtyřech, snažili jsme i s manželem na doporučení lékaře a houby platné, na vyvolání jsem stejně šla… Takže to chce zkusit, někomu pomůže, jinému ne. A když jsem pak šla na vyvolání, tak mi doktor říkal, že neporodím ani za 14 dní, kdyby to bylo na přírodě…
Tak se drž a ať ti to vyjde bez vyvolání ![]()