Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky!
Ráda bych se s něčím svěřila a požádala Vás o radu. S manželem jsme dva roky a konečně jsme začali plánovat miminko. Já ho chtěla už dávno, ale nějak k tomu nebyli alespoň trošku slušné podmínky. Napřed existenční a potom zdravotní. Takže teď jsem se konečně dočkala a můj problém je v tom, že při každé příležitosti na to myslím. Někde jsem slyšela, že když o tom budu pořád přemýšlet, tak může trvat dýl než se podaří. Jenže nevím jak to z myšlenek vystrnadit. Mám koníčky, ráda například čtu, vyšívám a spostu dalších. Samozřejmě, že v takových chvilkách to v myšlenkách odsouvám dozadu. Ale jak zůstanu v klidu tak ten červík potvůrka nedá pokoje.
A navíc jsem letos byla u kartářky, teda ne že bych byla pověrčivá, a ta my řekla, že letos ani příští rok neotěhotním.
Takže i tohle m na tom všem svůj podíl.
Díky všem za vaše připomínky a rady jak s tím bojovat!
Ahojky Megy,
Když jsme se rozhodli s manželem mít prcka každý mi říkal nesmíš na to myslet jinak to nevyjde, jsem psychicky dost silná tak jsem se utěšovala s myšlenkou že já na to teda tolik myslet nebudu. Skončila jsem s antikoncepcí,začala brát kyselinu listovou, aby mimčo nemělo rozštěp páteře,začala brát vitamíny a přestala jsem si dopřávat příležitostnou skleničku alkoholu i Vína ![]()
Jasně že jsem nad tím přemýšlela, když jsme šli na „to“. A první měsíc to nevycházelo. I manžel byl nervozní když věděl že dnes mám „plodné dny“
a Dalo mu velkou práci aby se „vzmužil“, je to fakt zodpovědná rachota ![]()
Pak jsem si řekla že to uděláme úplně jinak. Nejdřív jsme si dali společnou sprchu..manža studenější, pak jsme si dali naší oblíbenou véču, a v obýváku si pustili relaxační hudbu…máme šumy moře ![]()
Leželi jsme spolu a vzpomínali na loňskou dovolenou u moře, byl to príma relax,úplně jsme na plození prcka zapomněli, vzpomínali, vtipkovali,mazlili… a tak, pak jsme oba usnuli až do rána… No a dneska jsem v 35tt. Snad to všechno dobře dopadne.
Mám kamarádku která neustále chodí do ložnice se svým manželem jen s myšlenkou dneska to musí vyjít,nevychází jim to už skoro 4roky,až teď se rozhodli to řešit… Myslet na to je blbost, jen si užívej sexu dokud se dá,určitě Vám to vyjde,když ne hned tak za nějaký čásek určitě ![]()
Držím moc palce ![]()
pa Mon
Ahoj Megy,
já jsem chtěla mimi taky strašně dlouho,když už jsme na tom byli finančně dobře a zdravotně taky,přítel povídá,tak na dovolený!Kudy jsem chodila tudy jsem na to myslela,koukala jsem i po obchodech s dětskýma věcma…A víš co?povedlo se to hned na poprvé!Další menstruace se už nedostavila!A já mám doma půlročního chlapečka!
Takže se hoď do klidu,v klidu si přemýšlej a na kartářku nemysly.držím palečky a přeju brzké otěhotnění!
Milá Megy!
Nechoď ke kartářce, věnuj se svým koníčkům, začni brát kyselinu listovou (doporučuje se 3 měsíce před otěhotněním), zpříjemni si milování s manželem (třeba naložením do vany, příjemnou hudbou nebo masáží) a obrň se trpělivosti…
) Doktoři považují otěhotnění do jednoho roku za normální.
Držím palečka a přeji brzské otěhotnění!!
Alice
Ahoj Megy,
vím, že je těžké na „to“ nemyslet…ale co takhle myslet na „to“ pozitivně… v době, kdy jsme zkoušeli „dělat“ mimi mi připadal sex vážně nejkrásnější a fascinovala mě představa, že si možná nějaká „potvůrka-spermie“ prorazila cestu k vajíčku a právě vzniká nový život..(těhotná jsem byla dvakrát a vždy jsem otěhotněla hned první měsíc..)..takže moje rada zní:ničím se nestresovat a tulit se často a „s chutí“…držím pěstičky, ať se co nejdříve objeví // !!!
Andrea
Ahoj Megy,
já toto „řešila“ docela nedávno. Na konci července jsem vy:,–(ila HA a celý měsíc se soustředila na to, jestli otěhotním. Nestalo se tak a já na konci srpna dostala MS. Další měsíc jsem se na to nesoustředila a očekávaná MS 28.9. se už nedostavila, i v tu chvíli jsem si říkala, že to nic neznamená… Nechtěla jsem si nic připouštět. No a dnes jsem 7+6tt a ve středu jdu na další kontrolu ![]()
Nemysli na nic, jen na to, jak být v pohodě. I když já ten měsíc početí prožila dost stresů, o to větší bylo překvapení…
Nech to na přírodě, ona si poradí. Přeji hodně štěstí a brzké //.
Mirri
Megy,
s tím „nemyšlením“ to bude nejspíš pravda. Prý se při tom uvolňuje nějaký hormon, který tomu zabrání. Já jsem každopadně půl roku marně čekala. Pak jsem se s doktorem domluvila, že druhý den po příchodu další MS naklušu, uděláme hormonální rozbor, atd. Fakt jsem se těšila, až ta mrška přijde - poprve za celou tu dobu. A ona potvora si dávala na čas tak dlouho, až bylo jasné, že mi dala vale na pěkných pár měsíců. Mimo to jsem pila speciální bylinkový čaj a už čtyři měsíce beru Calibrum Babyplan.
Milli 6+3tt
Ahoj Megy,
s tím „nepřemýšlením“ o miminku a jeho výrobě:)) je to fakt těžké, ale někdy ani nemyslet na to nestačí. Musíš být v pohodě i zdravotně, mít pravidelný cyklus a pak by neměl být problém. Je dobré jak už tu psala Milli pít ženský čaj. Podpoří lepší a kvalitnější ovulaci.
Daria
Ahoj devcata,
muzete mi prosim napsat neco blizsiho o tom caji - slozeni nebo nazev, popr. kde se sezene? Diky moc.
Ahoj Ivano,
brouzdala jsem po internetu a chtela ti najit odpoved na tvou otazku. Narazila jsem na spoustu odkazu. Mezi mnoha jinymi napr. Teekane vyrabi zensky caj. Tyto caje jsou bezne dostupne v lekarnach. Ja osobne neziji v CR a zrovna vcera jsem si koupila zensky caj - list maliny. Ma mit udajne blahodarne ucinky na menstruacni a jine zenske potize a zaroven posilit delohu.
Kazdopadne si zajdi do lekarny a jsem si jista, ze si vyberes z jejich nabidky.
Ahoj,
Makovka
Ahoj Ivano,
ten čaj jsem už uváděla v několika diskuzích. Taky je u nás v Deníčku holek z diskuze Těhule?.
Mrkni se tam, je tam soupis použitých bylinek a jak se mají pít.
Pokud bys to nenašla, podívám se po tom.
Milli
Když jsem poprvé nemohla otěhotnět skončili jsme s manželem na vyšetř.Manžel dostal vitaminy a měli jsme to zkoušet každý druhý den.Otěhotněla jsem do dvou měsíců.Podruhé se nám to povedlo po 14dnech.
Ahoj Megy,
my jsme se začali snažit v prosinci 2003, vy:,–(ila jsem HA a čekala co se bude dít. Mně trvalo nějakou dobu než se mi upravil cyklus - první měsíc přesně 28dní další měsíc 38dní pak 36dní, to znamená že jsem také měla v jiné dny ovulaci. Potom jsem si začala měřit teplotu abych věděla den ovulace (u nás to nešlo tulit se každý nebo každý druhý den) a hned ten měsíc jsem otěhotněla teď jsem 29tt. Také jsem brala kys. listovou. Nemůžu říct že bych na to nemyslela ale tehdy je fakt že jsem se uklidnila protože jsem si řekla že si musím ještě užít měsíce kdy jsem časově nezávislá (s mimi je to krásné ale v tomto ohledu jiné).
Takže najdi si pozitiva tohoto období - můžete si zopáknout zamilované doby s manželem a určitě se za chvíli budeš máma čekatelka jako já.
Ahoj a hodně pohody přeje Luba + (29tt Barborka)
Ahoj vsem,
diky za reakce.
Makovko, zkusim se zeptat v lekarnach. Caj s listem maliny jsem si zrovna nedavno koupila, uplne nahodou, aniz bych hledala neco specialniho pro zeny. Na krabicce psali, ze podporuje kontrakce delohy, tedy vyborny pred porodem, ale nebezpecny na zacatku tehotenstvi. No a protoze jsme prave ve fazi snazeni, tak jsem si jen privonela a vyhodila cely balicek do kose, abych nahodou neco nepokazila.
Milli, dneska jsem nemela cas, ale hned zitra se pustim do hledani v diskusich.
Mejte se.
Ahoj všem! Děkuji za příspěvky i rady. Už jsem si koupila kyselinu listovou a sháněla jsem i ženský čaj. Byla jsem ve třech lékárnách a v žádné ho neměli. No nic budu shánět dál. Ivano, musím přiznat, že jsi mě trochu mystifikovala. Jmenuji se totiž taky Ivana. Takže než mi došlo, že některá z odpovědí nepatří mě ale Tobě tak to chvilku trvalo.
Ale to nevadí. Každopádně Ti přeji brzké těhotenské starosti.
Megy