Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
právě jsem se vrátila z kontroly po šestinedělí. Dostala jsem antikoncepci Exluton. Máte s ní zkušenosti? Má nějaké vedlejší účinky? Nedostanu při ni MS hned?..... Poraďte mi, prosím. ![]()
Děkuji Radka
Ahoj Radko,
taky mi tyhle prasky moje dr predepsala.. a dala mi k tomu i informacni letacek.. a to u me rozhodlo podle tech nezadoucich ucinku atd. jsem se rozhodla ze dokud budu kojit tak radej budem pouzivat prezervativ. A parasky si dam predepsat potom.. Normalni.. Jinak zadny skusenosti s tim nemam.. jak rikam odradil me ten letacek.. ![]()
Pa Maty + Kuba 4m
po celé řadě negativních účinků horm.antikoncepce jsem si ji po narození mimča už nenechala napsat. Mám strach z pronikání hormonů, byť jen v malinkých dávkách, do mateřského mléka. Řešila jsem tedy antikoncepci nehormonálně - tělískem. Jmenuje se Goldily, něco jako Dana, ale má prý snadnější zavádění. Nemůžu to porovnávat, Danu jsem nikdy neměla. Zavádění je bolestivé asi tak jako silnější menstruace, dá se to v klidu vydržet. Stojí do tisícovky na 5 až 7 let a některé pojišťovny na ně přispívají až do výše 500,– Kč. Já jsem s tímto druhem antikoncepce móc spokojená a můj manžel taky. Z finančního hlediska je to taky nezanedbatelné a nemusím si hlídat jestli jsem tabletku měla nebo ne - je to bezstarostné a super
Sašenka
Ahojdy,
já dostala recept na Exluton také po šestinedělí.Ale moc se mi nezamlouvá.Často na něj zapomínám a rozmezí 3 hodin mi přijde krátké,pak si musíš dávat 7 dní pozor a raději používat kondom.Navíc mám mimo menstruaci nepravidelné špinění a to mi dost vadí,přijdu si jako když menstruuju furt.Teď se chystám k lékaři a chtěla bych něco jiného.Mám ale kamarádku a té nic Exluton nedělá-bere ho skoro rok a za tu dobu ani jednou nemenstruovala.Ptala jsem se a je normální jak to její nemenstruování,tak to moje furtmenstruování
!Navíc ty nežádoucí účinky…ale na miminko to podle mě vliv nemá…no asi věc názoru.
Promluv s lékařem a uvidíš co ti dá na výběr! ![]()
Ahojte holky,
díky za Vaše názory. Asi to dopadne tak, že se v průběhu kojení na všechny prášky vybodnu a potom se vrátím ke svým osvědčeným. Právě jsem se o tom bavila s manželem a domluvili jsme se, že nám prezervativ nevadí.
Ale definitivně ještě rozhodnutá nejsem.
Radka ![]()
Ahoj Budulínku, já beru Exluton hned od konce šestinedělí. Zatím jsem nemenstruovala, potíže žádné nemám. Po porodu jsem 6. měsíců. Taky jsem uvažovala o nitroděložním tělísku, ale to mě nepřesvědčilo. Dívala jsem se na diskuze na www.doktorka.cz, tam o tom psaly holky spíš negativně. Já jsem s hormonální pilulkovou antikoncepcí nikdy potíže neměla, takže mi ani Exluton nevadí. Ale každý to snáší asi jinak. Zkus to a uvidíš. Ahoj Markéta
Ahoj,
já Exluton brala a po celou dobu jsem MS neměla, ani jiné potíže. Ovšem nakonec jsem ji vy:,–(ila a vrátili jsme se ke komdomu, protože jsem po ní přibrala 10 kg za půl roku braní při kojení a normální stravě.
((((
Ale jak jsem zjistila od sestry, tak to budeme mít asi geneticky dané, protože ona po antikoncepci přibrala taky přesně 10 kg.
(
Jinak Ms jsem dostala až těsně před dcerky prvními narozenimami. Asi proto že kojím.
Ahojky
Ahoj,
já jsem si nejdříve myslela, že mi doktor Exluton dá injekcí na 3 měsíce - ale to mi rozmluvil, že je to „prý koňská dávka“ = zbytečně moc. A předepsal mi prášky. po přečtení letáčku jsme zůstali u prezervativu. Antikoncepce mi také nikdy nic nedělala, ale nechce se mi kojením tlačit hormony do mimča…
Linda + Karča 14 měsíců
Ahoj,
Exluton beru, špinila jsem jen asi 2× 3 dny hned ze začátku, prý je to tak OK. Z prášků se mimku do mlíčka dostane minimum + je to věc, která jej absolutně (narozdíl od normální hormonální antikoncepce) nemůže nijak ovlivňovat - mám doktorku, která i vyučuje na vysoké, operuje a vysvětlila mi to podrobně, ale pamatuj si to, že… Také mi nedoporučovala injekční antikoncepci pro případ, že by jsi ji špatně snášela, že se už nedá z těla nijak dostat, zkrátka se musí vydržet, dokud neodezní…
O tělísku jsem uvažovala, ale když jsem si přečetla, na jakém principu to vlastně funguje, tak mi to připadá docela drsný… Takže po Exlutonu přejdu na minulou anti-baby či to necháme být, ev. druhé mimko by nevadilo ![]()
E.
Exluton jsem užívala asi 1,5 roku a byla jsem s ním velice spokojena, nekrvácela jsem vůbec, kojila jsem celou dobu a žádné negativní účinky jsem na sobě (ani na dítěti) nezaznamenala. Myslím, že jako HA je velice šetrný, jen má menší spolehlivost než klasika, dokonce nebyly ani žádné drobné komplikace se zadržováním vody v těle a změnami hmotnosti. ![]()
Ahoj Efi?
Já tělísko mám a nechápu co ti na jeho funkci připadá drsné? Na umělohmotné tyčince je drátek z nějaké slitiny kovů a tím se mění Ph v děloze a zabraňuje tak usídlení vajíčka a prý to změněné Ph negativně působí na spermie. Je pravda, že jsem se dočetla něco tom, že tělísko vlastně funguje jako automatický potratový systém, ale na takové hlouposti nevěřím, to může napsat jenom takový blázen jako ten, co vyzpěvuje žalmy v Brně u porodnice. Jsem z těch, které jsou šťastné, že už si nemusí huntovat tělo hormony po kterých mě dost často a nesnesitelně bolela hlava.
Eleonora
Ahojky Eleonoro,
každý zvládá líp něco jiného.
U hormonů je fůra možných vedlejších účinků, stejně jako u většiny léčiv.
Na to jsem si už nějak zvykla… u tělíska mne zarazilo princip fungování - viz nalezené info: ![]()
Jak funguje nitroděložní tělísko
První tělíska používali Arabové u svých velbloudic. Nyní si řekneme něco o tom, jak tělísko funguje.
Ještě donedávna nebyl účinek tělíska zcela jasný. Díky elektronovému mikroskopu jsme v poznání funkce mnohem dál. Tělísko v děloze chápe organismus jako cizí těleso a snaží se ho zbavit. Tělo reaguje tak, že kolem tělíska se začnou shlukovat speciální bílé krvinky, které se snaží tělísko „zneškodnit“. Bílé krvinky představují jakousi zdravotní policii a doslova požírají cizí mikroorganismy a jakékoli cizí předměty. Tím je i tělísko, které je pro ně příliš velkým soustem. Povzbuzeny se vrhají na náhradní potravu a tou jsou například spemie putující k vejcovodu, aby mohly oplodnit vajíčko. Elektronovým mikroskopem je možné tento bezradný boj spermií s krvinkami dobře vidět.
Toto je hlavní antikoncepční účinek a k tomu se přidává i další vedlejší. Tělísko umístěné v děloze mění vnitřní biochemické pochody a tím zabraňuje případnému uhnízdění oplozeného vajíčka. Tento efekt se dlouhou dobu považoval jako hlavní antikoncepční účinek, proto je nitroděložní tělísko odsuzováno katolickou církví jako „potratové“. Hlavní účinek je však v boji proti spermiím, a proto není možné zařadit tělísko do kategorie „potratová“ antikoncepce.
Tělíska vyráběná z umělé hmoty je možné nosit stále až do období klimaktéria. Někteří výrobci přidávají do tělísek měď, která zvyšuje antikoncepční účinek a do jisté míry také brání možnosti vzniku zánětu. Tato tělíska je nutné po pěti letech vyměnit.
Některá tělíska obsahují hormony, které se z tělíska postupně uvolňují a umocňují tak antikoncepční účinek. Ty je také nutné vyměňovat. To může být samo o sobě komplikací, neboň může dojít k zanesení infekce. U běžných typů se doporučuje co nejdelší nošení.
Vedlejší účinky a nebezpečí
Tělísko v děloze je ve stálém kontaktu se sliznicí a může způsobovat nepravidelné krvácení. Zejména dva až tři cykly po zavedení mají ženy často silnější a delší menstruační krvácení. Pro ženy, které mají problematické menstruační krvácení je tělísko nevhodné. Někdy však pomůže výměna za jiný druh nebo přechodné podání léků proti krvácení.
Největším nebezpečím je možnost zánětlivých komplikací. Pokud žena žije v monogamním vztahu, je tělísko doporučováno. Žádné velké nebezpečí nehrozí, dochází ke stále stejnému vyměnování tekutin a tělo si postupně vytvoří velice účinné protilátky. Pokud však do hry vstoupí jiný partner a jiné mikroorganismy, na které není tělo připraveno, může se stát, že dojte k infekci. V takovém případě působí tělísko jako „načasovaná bomba“ a pomůže vzniku zánětu. V takovém případě nemusí jít o klasickou pohlavní nákazu, jako třeba kapavka, syfilis. Desítky jiných mikroorganismů jsou schopny natropit řadu nepříjemností. Z těchto důvodů se tělísko doporučuje výhradně monogamním párům.
U moderních nitroděložních tělísek se procento selhání pohybuje pod 1%. Patří tedy mezi velmi bezpečné antikoncepční metody.
Zdroj: Radim Uzel
Tobě zas vadí víc hormony, vždyť je fajn, že máme z čeho vybírat a zvolit to, co nám je méně proti mysli ![]()
E.
Ahoj, já jsem po prvním těhotenství také užívala Exluton a žádné vedlejší účinky to na mě nemělo.Jen jsem 7 den začala slabě krvácet a to trvalo pět dní a potom už se to neobjevovalo.Brala jsem ho bez 2 měs. 2 roky. Měsíc potom jsem přestala kojit a menstruace se dostavila po 7 týdnech(od doby co jsem ukončila to kojení).Netloustla jsem ani po Exlutonu ani po dříve užívaných jiných hormonálních antikoncepcích.Teď ho opět beru přes 2 měsíce a 6 den jsem začala slabě špinit a to trvalo také 5 dní. Jinak zatím pohoda. Kamarádka ho také užívá a nabytá kila v těhotenství jí jdou normálně dolů, takže také žádné tloustnutí.