Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj holky, možná mě čeká vyvolávaný porod, kamarádka mi říkala, že slyšela, že prý je to děsný a nic dobrýho, je to tak??
Kamarádka slyšela, ale nezažila, že? ![]()
A určitě to slyšela od někoho, kdo slyšel od někoho…
A v čem by to jako mělo být děsný? On je asi každý porod v něčem děsný ![]()
Já měla vyvolávaný týden po termínu, rodila jsem všeho všudy devět hodin. Bolelo to jako prase, ale to ti asi řekne kdokoli, kdo rodil jakkoli ![]()
Ahoj, nenech se plašit dopředu, nikdy nevíš, jak to bude probíhat, třeba to zrovna u tebe bude brnkačka ![]()
Rodila jsem vyvolávaně, v 10.00 nástup na sál a infuze oxytocinu + píchnutí vody. 13.26 byla Kačka na světě. Nebýt to 5kg miminko, byla to fakt celkem sranda ![]()
Neboj, bude to dobré a kdyby se vyvolávalo, zvládneš to ![]()
Já rodila vyvolávaně, hnus to byl, jen nemám srovnání s přirozeným porodem, takže těžko říct. ![]()
Jinak mě mimino tlačilo na kostrč, že jsem myslela, že mi jí zlomí, možná by to tak i dopadlo, těžko říct, nakonec akutní císař. Takže taky pro tu bolest kostrče hnus.
A každý porod je jiný a každý porod prostě bolí…
Tak se neboj, zvládneš to!!!!
Každý porod muže být masakr, ať vyvolávaný a nebo přirozený
Nestresuj se tím. Třeba budeš mile překvapena
Měla jsem vyvolávaný porod, ale srovnání s přirozeným porodem nemám. Bolelo to šíleně, ale vydržet se to dalo, takže se ničeho neboj.
Takové ty vypravovačky od kamarádek jiných kamarádek jsou nejlepší ![]()
Já jsem si třeba celou dobu říkala, že to přece jednou musí zkončit a že to pro naše miminko musím a chci vydržet! A to mě celou dobu drželo nad vodou. Držím palečky ať vše dobře dopadne ![]()
Každá jsme porodila a každá jsme to vydržela, tak se nestresuj ![]()
ahoj, mne porod vyvolávali 24 hodin po predčasnom odtoku plodovky, pretože sa to nerozbehlo samo. mala som z vyvolávania strašný strach, čakali sme celý čas v porodke a to čakanie a strach z toho obávaného vyvolávaného porodu bolo pre mňa na tom to najhoršie. čakala som, že to bude niečo hrozné a nakoniec ma to „milo prekvapilo“, po dvoch nociach blbých poslíčkoch som bola hrozne rada, že to už sú tie pravé a pravidelné kontrakcie, cítila som, ako to telo krásne a pravidelne funguje a chystá cestu. kontrakcie sa dajú krásne predýchať, v prestávkach si človek oddýchne. keď začali byť dosť bolestivé (cca po 3 hodinách?), už pichali epidurál, ktorý to krásne utlmil. myslím, že na otváranie dosť pomohlo, že som to s klystírom v sebe vydržala dlho - viac než 20 minút, prekvapilo ma, ako rýchlo potom tie centimetre pribúdali. od aplikácie tablety (ležíš pol až trištvrte hoďky a potom to už frčí) do porodu asi 6 hodín. pre mňa to bol nezabudnuteľný a fascinujúci zážitok
držím palce, nech je všetko v poho.
Mám za sebou částečné vyvolávání a za sebe už nikdy víc ![]()
Do porodky mě přijali objednanou už na vyvolání (14 dní jsem přenášela), ale já už měla slabé kontrakce. PA se mrkla a řekla, že to vypadá, že se to rozjíždí samo, posadila mě na monitor a že to necháme rozjet přirozeně. Prošel doktor, mrknul do karty, že jsem tam na vyvolání a nařídil oxytocin kapačku(přestože PA mu ukázala, že kontrakce mám, sice slabé, ale pravidelné).
Co jsem zažila poté se nedá popsat, pochopila jsem, jak může někdo omdlívat bolestí a po porodu prohlásila, že rodit už v životě nechci… a jak to zase dopadlo
![]()
Suma sumárum - 2 hodiny po odpojení kapačky byla poslední dcera na světě, ale osobně bych tam raděj rozdýchávala a „trpěla“ klidně těch hodin 6 s normální bolestí, než takovej rychloporod s bolestí co se nedá popsat.
Ale každej to má jinak, se mnou rodila ženská, která zas byla úplně v pohodě a taky jí porod vyvolávali.
Vyvolaný porod jsem zažila před necelým měsícem, nemám porovnání s norm., ale nebylo to hrozné tak jak jsem očekávala (taky řádně vystrašená jaká je to děsná bolest a jak dlouho to trvá). Ráno v 9h. mi trhli vodu a píchli vyvolávačku a opravdové bolesti nastaly asi v 11h. Ale bez nich to asi nejde nikdy
Každopádně ve 14:30 bylo hotovo a vytlačit malýho byla už jen úleva. Určitě se to dá zvládnout, i bez epidurálu jsme to zvládli. Hodně štěstí
Ahoj ![]()
tak já Ti můžu říct, že já bych po vyvolávání rodila klidně za hodinu znova ![]()
Rodila jsem přesně ve 37+0 - vyvolávali mi porod kvůli mojí špatné krvi (mám Leidenskou mutaci heteroz. + k tomu se mi v těhotenství hodně zhoršily i krevní destičky a nepomáhaly mi žádné kapačky a nic), takže mi hematoložka řekla, že mě se krev zlepší jen porodem (na malého moje špatné krev neměla vliv, naštěstí to nešlo přes placentu). Takže mi dala doktorka čípek ve 3 odpo a říkala, že to bude tak za dva dny, nechtěla do mě lít oxytoxin v kapačkách opět kvůli krvi…no a v půl 5 za mnou přijela kamarádka a odjížděl můj přítel, kterýmu jsem říkala, ať je v klidu, že to jen tak nebude…s kamarádkou jsme si asi 15minut povídaly a já jí říkám, že mě nějak šťouchá nebo co, to mě přišla zkontrolovat sestra a už jsem šla na přípravku…to už nic nevím, jen říkala, už volejte příteli a nepamatuju si vůbec žádnou bolest…jen 2 kontrakce, při kterých se malej narodil a nic mě nebolelo, jen šití…a doktorka říkala, tak co? a já: to bylo jako celý??? tak jsme se smály, já i přítel brečela štěstím, za to naše malý štěstí
takže mě trvalo všechno cca 2hodiny a z toho jsem měla opravdu jen dvě velký kontrakce, který jsem ale už tlačila, takže v poho a to byla úleva ![]()
Takže, žádný strachy ![]()
Ahojky já měla taky vyvolávaný porod po předčasným odtoku plodovky ve 34+3 tt. Dva dny se čekalo a když se to nerozjelo, tak mi dali vyvolávačku (tabletku) v 7:00 h a za půl hodinky se rozjeli docela slušný kontrakce a v 10:13 h byla dcerka venku. Jak píše Ver-Ab vytlačit prcka už byla hračka a hlavně úleva.
Je to kus od kusu, ale věřím, že ti to taky dopadne dobře. ![]()
Prvni porod se me rozbehl prirozene,ale pak me davali oxytocin na urychleni,do dnes nevim proc,protoze bolesti to byli neuveritelny,radeji bych rodila o dve hodiny dyl,nez tohle. A druhy porod vyvolavany tebletou a to bylo v pohode,bolelo to sice,ale nebyla to jedna velka bolest,jako u prvniho,takze sem mela i oddechovy cas. Takze muj vyvolavany byl rychlejsi a mene bolestivy ![]()
Já jsem se ze všeho nejvíc bála vyvolávaného porodu. A bác ho, odtekla mi voda a malému se nechtělo ven, takže po 24 hod vyvolávačka. Nejhorší na tom je, že ty porodní bolesti nastoupí rychle v krátkých inetrvalech a nějak si na ně nestíháš zvyknout. Ale zase to bylo rychlé. 11.30 mi zavedli tabletu a 14:30 byl malý venku. Takže možná je lepší, než se trápit třeba 12 hod. Je to spíš o tom, jaké jsou možnosti tlumení bolestí. Ten začátek jsem myslela, že nevydržím, tak jsem žádala epidurál. Ale doktor mě přesvědčil, ať vyzkouším ještě vanu (Zlínká porodnice má ten luxus, že mají vany přímo na porodních boxech). Tak mě naložili do vany, přidali nějaký aromaolejíček, prodýchávala jsem kontrakce a dalo se to celkem slušně vydržet.
Mně taky porod vyvolávali, nemůžu porovnat s přirozeným, ale rodila bych takhle hned! Asi to bylo taky tím, že jsem rodila měsíc před termínem, malá měla 2,6 kg.
Zaváděli mi tablety, porodila jsem osm hodin po zavedení první. Bolesti jsem čekala větší.