Výživné na dítě a peníze navíc

80
9.7.14 14:27

Výživné na dítě a peníze navíc

Prosím, nevíte někdo, jak je to s penězma, které otec zaplatí nad rámec stanoveného výživného. Příklad: má platit 2 000 na dítě. Na účet jeden měsíc pošle 4 000 s tím, že 2 000 navíc jsou proto, že chce přilepšit díěti (např zaplatit polovinu tábora). Další měsíc pošle 2000 a v následujícím měsíci nic s tím, že přece předminulý měsíc dal 4000, takže si vlastně „předplatil“ - to, že to bylo na tábor není nikde písemně doložené… A takhla to může dělat pořád - jeden měsíc „zamachrovat“, jak chce dítěti dopřát, ale když pak v budoucnu nemá, tak si to započítat do výživného…
Může si otec takhle manipulovat s částkou výživného tak, jak se mu to hodí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4542
9.7.14 14:31

Ono to je bohužel tak, že nic nad rámec stanoveného výživného z něj vytlouct nemůžeš, takže pokud to nemáš písemně, tak holt to asi fakt musíš brát jako fakt, že si předplatil na příští měsíc, ale nic navíc mu nedal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33039
9.7.14 14:32

Nemůže. Nad rámec může platit co chce kolik chce, ale měsíčně (nejste li dohodnuti jinak) musí poslat tolik kolik má podle rozsudku. Ideálně na účet s poznámkou „výživné pro toho a toho na měsíc ten a ten“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
9.7.14 14:32

Nad rámec je to pouze mezi Vámi..pokud má výživné stanovené 2000,– a to plati, tak neudelate nic :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33039
9.7.14 14:33

Já bych mu důsledně všechno nad stanovenou částku vracela s tím, ať to pošle zvlášť, s určením na co to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
9.7.14 14:35

To je na dohodě s právníkem. Ale kdyby vám dal 2000 na ruku s tím že je to na tábor a 2000 převodem s poznámkou Alimenty. Pak to co zaplatí navíc nikoho nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karfice
9.7.14 14:35
@andelka83 píše:
Já bych mu důsledně všechno nad stanovenou částku vracela s tím, ať to pošle zvlášť, s určením na co to je.

Souhlas.

• Citovat
  • Upravit
2445
9.7.14 14:39
@andelka83 píše:
Já bych mu důsledně všechno nad stanovenou částku vracela s tím, ať to pošle zvlášť, s určením na co to je.

To bych nedělala ;)

Pokud je to tak jako kdysi, tak i když má stanoveno platit 2 tisíce a poslal by najednou 20 tis. bez písemného uvedení na jakou je to dobu, tak další měsíc musí poslat zase 2 tis. jinak se z něho stává neplatič.

Můj nevlastní fotr, takhle poslal prachy dopředu na půl roku a baba ho pak zažalovala jako neplatiče. A vyhrála. Prý nevěděla, že to je dopředu, že si myslela, že tatínek posílá navíc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33039
9.7.14 14:42

@pepřenka však právě. Pak jsou z toho problémy. Platit jasně stručně měsíčně jak je dáno, a co je navíc určit jinak.
Nedivím se že vyhrála, když nebylo určeno, že to je výživné na delší dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
9.7.14 14:46

@andelka83
Ale proč by mu ty peníze vracela zpátky? Jen by o to míň dostala.

Ať si to nechává, bere to tak jak to bylo podané, že je to navíc a pokud další měsíc nepošle, tak mu narůstá dluh…

Zašla bych s tím za právníkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
9.7.14 14:47
@RitaRita píše:
Prosím, nevíte někdo, jak je to s penězma, které otec zaplatí nad rámec stanoveného výživného. Příklad: má platit 2 000 na dítě. Na účet jeden měsíc pošle 4 000 s tím, že 2 000 navíc jsou proto, že chce přilepšit díěti (např zaplatit polovinu tábora). Další měsíc pošle 2000 a v následujícím měsíci nic s tím, že přece předminulý měsíc dal 4000, takže si vlastně „předplatil“ - to, že to bylo na tábor není nikde písemně doložené… A takhla to může dělat pořád - jeden měsíc „zamachrovat“, jak chce dítěti dopřát, ale když pak v budoucnu nemá, tak si to započítat do výživného…
Může si otec takhle manipulovat s částkou výživného tak, jak se mu to hodí?

No záleží, čeho chceš dosáhnout. Pokud chceš z něj udělat militantního otce, který platí jen to, co ho donutíš soudy a exekutory, pak samozřejmě nemá právo na jakýkoliv zápočet z předcházejících plateb.
Pokud chceš, aby i dál občas přispěl nad rámec výživného, pak se s ním dohodni. Nejlépe tak, abyste byli spokojeni oba a tobě to neohrožovalo cash flow :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
9.7.14 14:49
@pepřenka píše:
Zašla bych s tím za právníkem…
:poblion: :poblion: :poblion: :zed: :zed: :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
9.7.14 14:49

Vracet mu nic nechci, jsem ráda, že vůbec zaplatil… On to chce dávat komplet na účet… Poptám se asi opravdu právníka. Ale zdá se mi to nelogické, kdyby to tak šlo, že si „předplácí“, protože jak dlouho zpětně by pak mohl říkat, že ty peníze co zaplatil třeba před rokem navíc, byly vlastně výživné dopředu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1792
9.7.14 14:51

Pokud vím, tak alimenty se mohou posílat i souhrně jednou za půl roku. Dříve to bylo možné, dnes si nejsem jistá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
9.7.14 14:52
@RitaRita píše:
Vracet mu nic nechci, jsem ráda, že vůbec zaplatil… On to chce dávat komplet na účet… Poptám se asi opravdu právníka. Ale zdá se mi to nelogické, kdyby to tak šlo, že si „předplácí“, protože jak dlouho zpětně by pak mohl říkat, že ty peníze co zaplatil třeba před rokem navíc, byly vlastně výživné dopředu…

Kašli na právníka a domluvte se jako lidi, proboha!!! Právník ti řekne, že máš podat exekuci, to se ho nemusíš chodit ptát a vyhazovat peníze, za který můžeš dítěti koupit zmrliny, že to neslíže za týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna