Výživné - plnoleté dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Černá vdova
9.6.18 18:10
@ondrej190 píše:
Jako že by vypovídala u soudu na základě plné moci? no nevim nevim.
A i kdyby (jakože to určitě není možné), určitě by byla schopná vypovídat pravdivě, nestranně a určitě do toho nepromítat svůj postoj k exmanželovi?

Ne. Jako že by na základě plné moci to podala za dítě. Pokud to bude nutné (a pokud to bude možné), udělala bych to pro svoje děti taky. Ale je na to ještě pár let čas, tak se tím zatím nezatěžuju.

• Citovat
  • Upravit
Černá vdova
9.6.18 18:12
@Anonymní píše:
uz nejsem naivni. Kdyby byla s otcem domluva, tohle tema ani nezakladam.

Je mi to jasné. :kytka:
Zkus si zjistit, jestli bys mohla dítě na základě plné moci zastoupit a vyřídit to soudně Ty. Je možné, že to nejde, zatím jsem se o to nezajímala, protože za děti vše řeším já, jsou ještě na ZŠ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.6.18 17:16
@Luboš P píše:
Zletilé dítě si svoje záležitosti obstarává samo, tedy i výživné (od toho je zletilé). A je dobré (není to nutné) se pokusit o dohodu - napsat třeba doporučený dopis. A až potom žalobu.

asi jsi mecetl predchozi prispevky, o jakoukoli dohodu nesoudni cestoz jsem se prestala snazit, otce zadna dohoda nezajima.
A samozrejme ze si zlwtile dite je schopne obstaravar svoje veci samo. Ale kolik znas deti, ackoli zletilych, stale deti, ktere predstoupi ored soud proti svemu otci? Moje dite teda ne. Nikdy by mu do oci nereklo Kasles na me, mrzi me, ze te nezajimam, mrzi me, ze nevidis, co stoji me studium atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.6.18 17:18
@Černá vdova píše:
Je mi to jasné. :kytka:
Zkus si zjistit, jestli bys mohla dítě na základě plné moci zastoupit a vyřídit to soudně Ty. Je možné, že to nejde, zatím jsem se o to nezajímala, protože za děti vše řeším já, jsou ještě na ZŠ.

Dekuju, zkusim se na to zeptat. Ale po zdejsich reakcich mam skoro pocit, ze bych jednala nemoralne.

• Citovat
  • Upravit
Černá vdova
11.6.18 08:29
@Anonymní píše:
Dekuju, zkusim se na to zeptat. Ale po zdejsich reakcich mam skoro pocit, ze bych jednala nemoralne.

Na zdejší názory se vykašli. Zjisti, jestli to jde a pokud budeš chtít pomoct dítěti a bude to tak možné, prostě to udělej. Kdyby byl otec co k čemu, tak nebude dělat potíže. A když chce potíže, tak ať je má :palec:.

• Citovat
  • Upravit
5514
11.6.18 10:33
@Anonymní píše:
asi jsi mecetl predchozi prispevky, o jakoukoli dohodu nesoudni cestoz jsem se prestala snazit, otce zadna dohoda nezajima.
A samozrejme ze si zlwtile dite je schopne obstaravar svoje veci samo. Ale kolik znas deti, ackoli zletilych, stale deti, ktere predstoupi ored soud proti svemu otci? Moje dite teda ne. Nikdy by mu do oci nereklo Kasles na me, mrzi me, ze te nezajimam, mrzi me, ze nevidis, co stoji me studium atd.

My jsme toho se sourozenci schopní byli, prostě proto, že nás štvalo, že máma se může strhat a tátovi je to fuk.

Fakt si myslím, že by v 18 měl být dotyčný schopný se postavit za své zájmy. A nemusí přece říkat věci, které píšeš… Prostě jeho rodiče mají nějaké příjmy a je fér, aby o něj oba pečovali adekvátně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
11.6.18 14:50
@Anonymní píše:

Ahoj, komenty neřeš, vím přesně, o čem mluvíš. Prošly jsme si tím s dcerou, ptaly jsme se u právničky, já bych ji zastupovat nemohla, ale domluvila se, že ji bude zastupovat advokátka. Takže na tvém místě, pokud tu možnost ještě máš, zažádej ty, dokud dítě není plnoleté.
Teď něco pro rejpaly - dcera je samostatná, sama si domluvila brigády, stáž ve firmě apod., ALE je jí trapně, že by se musela postavit proti otci u soudu, když se na ní urazí, přestane se s ní bavit atd., rozumná domluva s ním bohužel není možná, takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5514
11.6.18 14:55

@verujan Já nechápu rozdíl. Stejně to podává ona, že tam za sebe pošle advokátku, aby otce „oškubala“, ho jako neurazí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
11.6.18 16:01
@Anonymní píše:

Samozřejmě zastoupit dítě lze, ovšem ne jako matka, ale jako obecný zmocněnec zletilého dítěte. Tedy dítě podepíše plnou moc pro zastupování ve věci úpravy výživného, zmocní matku, matka plnou moc přijme a už může podávat návrhy na úpravu, navrhovat důkazy, jednat před soudem apod. Jen pozor na náklady řízení, není na ně nárok vyjma cestovného dle paušálu, ale v případě neúspěchu se náklady řízení protistraně hradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
11.6.18 16:26

@rozand Urazí neurazí je celkem jedno, tam jde o to, že bude mít v advokátce oporu, ta se od něj nenechá psychicky manipulovat. Pro dceru to nebude tak nepříjemné, jako kdyby tam byla sama. A mimochodem, nikdo ho nechce oškubat, ale musí si uvědomit, že nemůže úderem jejích 18tin přestat platit výživné, když dcera ještě studuje. A proto si myslím, že je lepší, aby to podala ona sama před plnoletostí dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5514
11.6.18 16:46

@verujan Já reagovala na to urážení, které jste sama zmiňovala :roll:. Oškubání jsem dala do uvozovek úmyslně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.18 18:11
@verujan píše:
Ahoj, komenty neřeš, vím přesně, o čem mluvíš. Prošly jsme si tím s dcerou, ptaly jsme se u právničky, já bych ji zastupovat nemohla, ale domluvila se, že ji bude zastupovat advokátka. Takže na tvém místě, pokud tu možnost ještě máš, zažádej ty, dokud dítě není plnoleté.
Teď něco pro rejpaly - dcera je samostatná, sama si domluvila brigády, stáž ve firmě apod., ALE je jí trapně, že by se musela postavit proti otci u soudu, když se na ní urazí, přestane se s ní bavit atd., rozumná domluva s ním bohužel není možná, takže asi tak.

děkuju za reakci, ano, tak nějak bych to viděla. Myslím, že moje dítě by proti otci k soudu nikdy nešlo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna