Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@MoňaŘím. píše:
Alimenty 18leté po odstěhování od rodičů…Dobrý den,
píšu za svého manžela, který má z předešlého manželství již 18letou dceru, které pravidelně posílá na její účet alimenty ve výši 3200 Kč. Tyto mu byly určeny v době, kdy byl ještě sám -rozvedený a posílal je bývalé manželce na účet.
Dnes jsme s manželem již sedm let spolu, já mám 12letého syna z předešlého manželství, na kterého beru alimenty 2500 Kč, a společně máme syna 3 půl roku.
Já jsem momentálně po mateřské na pracáku.Chtěli bychom se zeptat, jestli by neměla matka (bývalá manželka) manželovy dcery, také platit nějaké alimenty na účet dcery, když se od ní odstěhovala a dcera nyní žije dočasně u prarodičů, dokud nedodělá tento rok maturitu?
Dcera má v plánu jít dále studovat vysokou školu a sehnat si vlastní ubytování a brigádu.
Matka (bývalá manželka) posílá prarodičům na účet 2000 Kč na stravu.Je to dostatečná částka, nebo by měla platit stejně, jako můj manžel (3200 Kč)? Máme právo se nějak ozvat, aby výživa byla určena stejnou měrou, pokud na to matka má finance a manželovi od doby určení výživného přibyly dvě vyživovací povinnosti (na mě a našeho syna)?
Děkuji za odpověď.
vy můžete požádat snížení alimentů. Co se týče výživného od matky - je věcí dcery, aby případně zažádala o zvýšení. Není dané, že musí oba rodiče platit přesně stejně - je to dle výdělků a celkové úrovně..
Já to stejně nechápu, proč to řešíte vy? Vám to nijak částku nemění a pokud si dcera u vás stěžuje, že má málo, tak ať si nechá určit výživné od matky soudně, pokud s ní není domluva. Stejně si to musí zařídit ona sama.
Vy alimenty určené máte, platíte, tak nechápu, co je vám do alimentů od matky, pokud to dceři nevadí.