Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Našla bych si jinou práci. Když jsme tohle řešili my, hledala jsem včas práci na ranní směnu od půl 7. Později jsem začala v jiné práci a pracovala až od 8. Takže děti jsem ráno potěšila já a odpoledne zase manžel. Za těch 7 let, co děti chodí do školky a teď už do školy, nám je někdo z rodiny vyzvedl asi 3×…A když už má chlap jen ranní, nevidím důvod, proč by nemohl děti pravidelně vodit a vyzvedávat… Už budete pracovat oba, tzn. rovnoměrně rozložit péči o děti a domácnost.
Jako chtit po tchyni, aby pomohla, ale musela by bydlet na hotelu? To uz je silny kafe i na me. Jestli toto neni provokace, tak potes.
Řešili jsme to tak, že jsme s manželem dělali na protisměrny.
Já vodila děti každé ráno do školky, o svém volnu je i vyzvedávala a když jsem měla do večera, tak si manžel musel zkrátit a vyzvedl je on.
Jinak já jsem dřív pod agenturou děti hlídala (vyzvedla ze školky, školy, odvedla domů a hlídala do příchodu rodičů), ale ty hlídačky nebyly vůbec prověřené, přitom to stálo dost peněz, takže do toho bych já osobně nešla ani zadarmo.
Já jsem se v tom nějak ztratila
Pokud manžel děti stihne odvést a vyzvednout, tak k čemu tchyni vlastně potřebujete? Ten nápad s hotelem je fakt úlet a ne, opravdu si nemyslím, že hlavní problém pro tvého muže byly finance, spíš si asi neumí úplně představit, že přijde za tchyní a řekne jí „ahoj mami, prosím tě nechtěla by ses nám měsíc starat o děti a bydlet přitom na hotelu, ať nám moc nerušíš naše kruhy?“ ![]()
Tohle jsou lidé, kteří by měli myslet, jak provedou logistiku, než si pořídí děti.
Vyčůrání jste oba. Manžel i ty. V pohodě to můžete zvládnout spolu, ale to ne, to najednou hledate co nejde misto toho, co jde.
Tak by je měl chvíli na krku více a co jako? S tím jste museli počítat.
Jo a ještě k té organizaci, nás se to bude týkat až za rok, ale manžel pracuje od šesti, takže budu hledat práci cca od sedmi hodin, děti budu ráno vozit já a odpoledne je vyzvedne manžel. Plus máme kromě rodiny i „záchrannou síť“ z kontaktů na rodiče ostatních dětí ze školy i školky, díky bohu tady ta komunita v tomto velice pěkně funguje, tak možná zkusit zapřemýšlet i tímto směrem.
@e008 muz si predstaboval, ze by tchyne bydlela po tu dobu (min.1 mesic)s nami v RD, to se mi ale nelibi, bychom si lezli vsichni krkem.Tak proto jsem mu rekla, bud bydleni jinde nebo holt vyzvedavaci pani.
A co je jako za problém, aby ráno vypravil a odvedl/ vyzvedl děti? Ty se zase postaráš o jiné věci v domácnosti, ne? My máme dvě děti, obě školkové. Děláme převážně protisměny. Když začínám později, odvádím je já a manžela klidně nechám odpočívat. Stejně tak on mě. Co bych dala za to, kdyby jednomu z nás začínala směna tak, aby mohl ráno vodit děti a jít do práxe a nemuseli bychom kvůli tomu mít vše narušené ![]()
@Michelle_M ona by mami mohla zajistit, že žádnou pomoc nepotřebují. Jen se jim nechce…
@Michelle_M on by stihl odvest i vyzvednout, ale obcas se mu v praci stane, ze by musel zustat dele. Jasne, pani ucitelka ze skolky bydli kousek od nas, tak muze pohlidat, ale radeji jsem chtela zkusenosti ohledne obcasneho vyzvedavani deti temi hlidackami (par dni v tydnu po dobu 2-3mesicu).
@Anonymní píše:
@Michelle_M on by stihl odvest i vyzvednout, ale obcas se mu v praci stane, ze by musel zustat dele. Jasne, pani ucitelka ze skolky bydli kousek od nas, tak muze pohlidat, ale radeji jsem chtela zkusenosti ohledne obcasneho vyzvedavani deti temi hlidackami (par dni v tydnu po dobu 2-3mesicu).
No to by byla paní učitelka od vedle určitě nadšená ![]()
Zaplaťte si nějakou studentku a je vyřešeno.
@Anonymní píše:
A proč nejdeš pro začátek na ten částečný úvazek?
Pokud je to obcas, můžeš nastoupit ty. Si myslíš, že jeste jediní, kdo má děti? Normálně bys to řekla u pohovoru, hotovo. Už vidíš, jak to nejde, místo toho, co jde.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobry vecer,
prosim zejmena o zkusenosti a tipy rodicu, kteri maji deti skolniho a skolkoveho veku a zaroven sve a manzelovy/manzelciny rodice daleko od sveho bydliste. S muzem mame 2 deti - 4 a 2 roky, je zatim jeste 1 rok cas, ale uz je potreba zjistovat a pripadne zajistovat.Nasi rodice bydli od nas cca 300km daleko. Nikdy jsem ani nepocitala s nejakou vypomoci. Pristi rok bych tedy mela nastoupit do prace a ted zvazuji, bud castecny uvazek, takze par dni v tydnu nebo cely uvazek, ale jen smenny provoz - ze zacatku asi 3 mesice by byly jen ranni
ale pak by se to stridalo s celodenni smenou (od 12hod v poledne do 7hod rano a pak volno) a par rannima smenama. Muz ma „jen“ ranni,tzn.by musel deti vodit a vyzvedavat (skola/skolka) po dobu tech mych pocatecnich rannich smen…nedavno prisel s tim, ze by mohl pozvat tchyni (svou mamu),treba na 1 mesic, nez bych pak mela ty smeny, ale to se mi zas nelibi, aby u nas v dome byla tchyne cely mesic (ne-li dele),vim, ze uz ted by to neslo a musela bych ji asi
(kdyz jsme u tchanu na navsteve byt i jen 3dny, ma furt hloupe a rypave reci a strasne slovickari a chyta za slovicka, cloveku nenasloucha, nahodi ignore mode a jede si sve, totez kdyz je u nas doma, tchan ten je v pohode),jako postara se o deti to jo, ale ty reci a strasne se snazi nasi domacnost upravovat podle sebe atd, je to na delsi povidani.Muzi jsem rekla, ze jo, ale musel by ji zajistit jine ubytovani…sice mame RD, ale chci taky zit a prezit.Muz zase ze tak to ne(chapu, museli bychom platit ubytko a stravu)…a navic je mi jasne, ze by pak nasledovalo:„Ale ja jsem se vam starala o deti…“, a uz ted byly reci, ze bude hlidaci babicka, protoze zase prisla o praci a stejne jde na zdravotnicky zakrok a pak rehabky a praci asi stejne nenajde, tak co? Pak zase, ze by treba deti mohly na ten 1-3mesice k prarodicum, ale to si myslim neni uplne nejlepsi reseni se jich takto zbavit, to bych ani nechtela, takto „prijit“o deti…no to jen tak mimo, tak me napadlo, jestli treba vy mate nejake zkusenosti s panima, ktere vyzvedavaji/vodi deti do skolky/skoly, prip. hlidaji po nezbytne nutnou dobu ve vasi domacnosti?
Prosim AN, soukrome info, nebo smazat, dekuji.