Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mejdlom Zajímají jen tyto 2 možnosti, kt. jsou napsány v anketě. Není to výčet všech kombinací.
Znám minimálně 4 páry (možná i vic) včetně nás, kde má žena VŠ a muž SŠ a funguje to dlouhodobě.
@JancaS84 Právě to mě zajímá. Mám vypozorované, že kombinace muž sš a žena vš se jeví být mnohdy ideálně. Samozřejmě neplatí vždy a všude.
Blbě položený dotaz.
Manžel SOŠ + zahraniční kurzy, kvalifikace (každé dva roky jezdí na nové zkoušky do Maďarska), často má tady školení. Dělnická profese, dělá předáka skupině chlapů. Já VŠ + postupně další doplnění kvalifikace. Problém žádný není.
Nelustruju okolní páry stran vzdělání, takže nemůžu provést statistku ![]()
Každopádně si myslím, že rozdíl 1 stupně vzdělání je nepodstatný a nemá na kvalitu vztahu vliv.
@Kelsey1 Tak na něj nereaguj a nekritizuj. Dotaz je zcela položen ok, jen je kupodivu, jak ho mohou někteří vnímat. To není anketa, ve kt. musíš obhajovat vzdělání svého muže.
@Anonymní píše: Více
No vlastně když nad tím tak přemýšlím, tak jsem nikdy neměla partnera s vyšším vzděláním než mám já. Ale mě je v podstatě jedno jaký má člověk vzdělání. Záleží co má člověk v hlavě a jaký je. Znám spoustu lidí co mají nižší vzdělání a jsou to schopni a chytří lidé a naopak vysokoškoláky co jsou absolutně nepoužitelni.
Odpověděla jsem ti slušně. Tak nechápu, proč ta tvá arogance a afektovanost.
Ta otazka neni dobre polozena, znam mnoho paru, kde jsou oba VS a jen asi 2 s tou druhou kombinaci. Musim tedy odpovedet ne, ale vubec to neznamena, ze ty dva nejsou stastne…
Jsme spolu od minuleho stoleti. Ja vs, on ss. Aktualne studuje na vs, snad se to na nasem vztahu neprojevi ![]()
V generaci mých rodičů znám nekolik páru, kde má žena vyšší vzdělání než muž a jsou šťastní (manželé více jak 25 let), u mě a manžela to taky tak je a k těm 20 letům spolu nemáme daleko…
Opravdu se tady hrotí vzdělání, jo?
Znám paní která má VŠ a její manžel učňák. ![]()
Ideální je, pokud jsou oba lidé na podobné intelektuální úrovni. Četl jsem k tomu i nějakou studii že tohle nastává pokud je rozdíl IQ do 20 bodů. Pokud je ten rozdíl větší, tak si lidé přestávají rozumět. Vzdělání v tomhle není až tak směrodatné, protože to intelektuální úroveň nezaručuje, navíc je propastný rozdíl mezi nároky v rámci jednotlivých VŠ i SŠ. Nemají v těch párech které znáš ženy třeba humanitní VŠ (ekonomka, sociální vědy) a muži technickou SŠ (stavebka, strojka)? Tam mi příjde že je to co do obtížnosti 1:1.
Je více šťastných dlouholetých párů ve vašem okolí, kdy je MUŽ SŠ a ŽENA VŠ, než oba VŠ?