Vždy ATB při zánětu ouška?

30309
28.2.11 09:01

Vždy ATB při zánětu ouška?

Ahoj všem!
Dcerka (3roky) jede právě z 1.píchání ouška v životě. Vyfásla kapky do ouška a KLACID a právě na něj se chci zeptat. Je to běžný postup,že se nezjišťuje příčina zánětu(bakter.vs.virový)skrz CRP a přímo se nasadí ATB?
Jaké máte zkušenosti vy? Díky moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
28.2.11 09:11

výtěr by se dělat měl. Někdy stačí jen lokální ATB, někdy jsou nutná normální, někdy nic.

Na druhou stranu okud z ucha něco teče hnisavého, pak jsou na místě (ale i tak by se měl udělat výtěr, aby se zjistil původce, případně ATB nemusí být vhodná)

A jak kde, no. Nám někdy ATB nedávali (a pak na nich skončila), někdy hned. Naposled jí je nedali (výtěr ale udělali), z ucha začalo téct humus druhý den, třetí den nás poslali do nemocnice, tam udělali výtěr taky, ATB nedali, uši odsáli od humusu a druhý den jsme byli na kontrole a tam už nám je dali (kupodivu v nemocnici do druhého dne věděli, co je ve výtěru)

Jednou jí Klacid dávali, ale nesednul nám. V nemocnici nám říkali, že Klacid na uši nedávaj. Ale nejsem dr, to jak kde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
28.2.11 09:12

Ahoj Farska! :wink:

To je mi líto, že marodíte :-( (u nás „dobíhá“ chřipka, momentálně už poslední člen rodiny Vojta, pak už snad budem všichni fit)

Ohledně ATB - mně na ORL říkali, že poznat se to dá i podle toho, jestli z toho ouška vytíká sekret. ATB jsme vyfásli téměř vždy, výtěr z ouška brávali pak už jen na „ujištění“, že nasazená ATB jsou účinná. Jednou Vojtovi ATB nedali s tím, že by to mohlo stačit - no, za 3 týdny mu to ouško prasklo znovu samo a ATB stejně dostal :-?

Asi jsem moc neporadila, že? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.2.11 09:12

Ahoj

My už měli ouško snad 10× :zed: ATB dali jen 3×.Při samovolném prasknutí a pak jěště 2×.Bakteríální je ten zánět vždy,ale záleží zda je to už hnisavé co teče z ouška.V tom případě se ATB doporučují a lékař je skoro vždy píše :wink:

Ať je malá brzy fit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
28.2.11 09:13

Na zánět ucha děti dostávaly spíš Augmentin Duo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1712
28.2.11 09:23

Nám nejdřív ouško píchli a nedali nám nic, protože tam nebyl hnis, za 2 dny na kontrole tam hnis byl, tak antibiotika předepsali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
28.2.11 09:23

ahoj, náš 3,5 letý KUbík měl zánět středního ucha 8×, jen jednou mu to píchali, jinak mu to prasklo vždycky samo. Antb. mu dávají jak kdy, jsem snad i radši, když mu je ne vždy dávají, jak který dr. (někdy na pohotovosti nám je dali, jindy ne), nikdy!!! mu nedělali výtěr! Někdy dostal jen kapky a někdy vůbec nic. Takže to spíš záleží na dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
28.2.11 09:25

jinak Klacid měl hned poprvé a v pohodě, naopak jsem se v letáčku dočetla, že se právě na záněty středouší dává, jinak pak měl ještě různý, nikdy vlastně ani stejný. Po Augmentinu měl tedy hrozný průjem :-(
tak ať jste brzo fit!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1712
28.2.11 09:26

Jednou se na to ptala nějaká maminka doktorky a ta říkala, že výtěr dělají, když se zánět opakuje častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.2.11 09:36
pegula píše:
jinak Klacid měl hned poprvé a v pohodě, naopak jsem se v letáčku dočetla, že se právě na záněty středouší dává, jinak pak měl ještě různý, nikdy vlastně ani stejný. Po Augmentinu měl tedy hrozný průjem :-(
tak ať jste brzo fit!!

Jj,náš malý po augmentinu duo vždy bleje a má průjem.Dostal ho 2× a od tý dobymi nesmí do baráku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
28.2.11 10:06

Dekuju vsem :kytka: Domi :mavam:

Prave ze dcerka NEMA TEPLOTY a taky jsem cetla ve zprave od dr,ze byl bubinek ‚jen‘ prokrveny a NIC JI TAM NETEKLO!!!
Tak jsem z toho jelen-mozna by nakonec stacily jen ty kapicky OTOcosi a mozna se to ani pichat nemuselo?!Setkavam se s timhle problemem u deti poprve,trpivaji na jine veci,proto se ptam jak tele :roll: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.2.11 10:25

Dcera prodělala zánět středního ucha třikrát. Jednou stačily jen kapky do uší, bez celkových ATB, jednou měla celkové ATB - bez píchání a teď se už týden léčí s oboustranným zánětem středního ucha, jedno ouško pichlé, ATB Ospamox.

Moje sestra nedoléčila zánět středního ucha, dostal se jí dál, poškodil vnitřní ucho, poškodil trvale sluch,musela na operaci. Na to poškozené ucho už nebude nikdy slyšet stoprocentně.

Já věřím našemu ORL lékaři a nikdy bych nepochybovala o tom, že něco udělal špatně. Nepíše ATB rutinně, uši taky nepíchá rutinně. Ale podle typu hnisu a příznaků je schopen poznat, jestli se jedná o zánět virový nebo bakteriální. Ano, dělá rozbory. Ale výtěry zrají většinou 48 hodin, čeká se na výsledek. Za ty 2 dny by při bakteriálním zánětu mohlo být sakra pozdě.

Farská, já bych se nebránila ATB :kytka: Teplota není směrodatná. Taky zmírnit příznaky může očkování proti pneumokokům, může to být důvod, proč není teplota. Ale samozdřejmě, že každý zánět není způsoben pneumokokem.

Náš ORL lékař si zve na kontrolu ještě asi za 6 týdnů po úplném vyléčení zánětu - k vůli možným trvalým následkům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
28.2.11 14:49

souhlas, zánět může být virový (na to ATB nezaberou, ale zas zvrhnout se může, ale ATB to preventivně nevyřeší) nebo bakteriální

Jinak u nás to byly pneumokoky, stafylokoky, streptokoky (naposled).

Ale u nás se to opakovalo hodně. Z jendoho zánětu bych zatim nestřílela:) Ale nechala bych si napsat kapky Otobacid a kdyby se cokoliv nebo sis nebyla jistá - lepší zbytečně než to nechat rozjet

My jsme oočkované, po operaci (mandle a čištění uší). Měla klid do neštovic, pak měla tříkrát, z toho jeden se zažehnal otobacidem a jeden byl hodně hustej. Byla znovu pod narkozou na čištění a zatim klepu klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
28.2.11 23:04

Holky,dekuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10170
1.3.11 09:48

Farska - Tobík hodně trpí na záněty středního ucha. Ne vždy dostal ATB a ne vždy píchali. A výtěr taky nedělá doktorka pokaždé. Takže těžko posoudit. Ted naposledy stačily kapičky. Potvory měl různé od pneumokoka, přes streptokoka aaž po nějakou potrvoru na bra…Už si to nepamatuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí