Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty se můžeš stokrát rozkrájet, ale pokud doytčný nechce skoncovat se svou závislostí, nepomůže nic. Rozhodně si s ním zase nezačínej, to by byla cesta do pekel. Moje známá teda přestala až když zjistila, že čeká dítě.
@Anonymní píše:
Ahoj, nehledam radu, ale spis psychickou podporu v tom, ze jsem se rozhodla správně. Měla jsem vztah s mužem 3roky, první rokbezva super, opravdu láska jako z pohádky. Pak začal být jiný, podrážděný…přiznal se ze bere drogy, v podstatě jsem zjistila, ze je bere od svých 15ti let (nyní je mu 40let). Několikrát jsem se snažila ho z toho dostat, vždy změnil práci, číslo, okruh přátel…během měsíce v tom zase lital… dva roky, fetu, dojezdu, Chvilkove abstinence… nevím co vše bral, je jasný ze lhal co vím určitě tak Pervitin…. Loni už to neslo dal, začal být hodně agresivní, nic si nepamatoval, dluhy, exekuce, žádný peníze, do práce nechodil…měl svůj svět a věřil věcem co se nestali….stále sliboval, ze toho nechá, když do toho spadl znovu byla to údajně moje vina. Když jsem řekla dost, odjel do zahraničí k sourozencům /též berou/. Teď se osamostatnil a pracuje v Německu Cca dva měsíce, je Ok. A znovu tvrdí, ze už je ze všeho venku a ze už si nikdy nedá….. otázka zní, vy co mate zkušenosti (protože moje je to první zkušenost) … je to vůbec možný, nebo to je zase jen chvilkove…. Já si myslim, prave, ze to není tak jednoznačne a nevěřím mu, ale nechci mu křivdit. Proto bych chtela znát jiné zkušenosti s drogami a jestli je vůbec možný aby si člověk pomohl sam a nikdy si už nedal. Potrebuju se jen přesvědčit, ze jsem zvolila správnou cestu, ze mu opravdu nebylo pomoci. Dekuji
Postav ten odpad společnosti k popelnicím a víc ho neřeš ![]()
Boj se závislostí je běh na dlouhou trať, nejde to jen tak. A hlavně, musí to chtít hlavně ten dotyčný a ne osoba blízká. Tady to moc nadějně nevidím.
Může být čistý pár týdnů, ale jak se objeví v blízkosti drog nebo bude mile jen špatný den, tak do toho zase spadne raz dva.
Vydala jsi moc své energie a zbytečně, sama to musíš vidět.
Nebylo mu pomoci. Oni mají základní vztah s drogou, ne s lidmi. To je nutné si uvědomit. Navíc pervitin málokdo ustojí - natož dlouhodobě. Jakmile tu zkušenost mají, vždy už tam je velká pravděpodobnost, že začnou znovu. A znovu. A znovu. Měla jsem kamarádku, kterou jsem poznala v její desetileté pauze. Brala pervitin jako mladá, přestala, pak se vdala, děti, 10 let vzorná matka a manželka. I když teď už nepochybuju, že si semtam o víkendu dala a zvládala být vysoce funkční i při tom dlouhá léta. Po deseti letech větší úlet, rychlý sešup - mezi feťáky, největší spodinu. Už je mrtvá. Jak říkal známý, který má také bohaté zkušenosti - kdo v tom nejede, to prostě nepochopí ty motivy, proč to berou, partneři v tom nehrají žádnou roli. A oba se shodli na jednom: neexistuje síla zvenku, která by to změnila. A oba zastávali stejný názor: od feťáka na perníku ruce pryč. Oni věděli, o čem mluví. Musí chtít sám závislý a to pak chce obrovskou disciplínu. A další věc: je nutné odstřihnout všechno a všechny, kde se k tomu dostávali. Oni se třeba v léčebně dají dohromady, zvládají to, ale když pak odejdou a jdou mezi „svý“, zákonitě do toho spadnou znovu.
Myslím, že pokud bere od 15-ti, tak to na něm musí být hodně poznat.
Udělala jsi dobře, máš na lepšího.
Najdi si někoho normálního. Dlouholetý feťák bude fetovat dál. Vykašli se na něj.
@izabe ano bylo to spoustu vydané energie a peněz. Vše jsem zajišťovala, platila, bydlel u mne, mame se dobre, peníze umím vydělat a on byl jeden velky problém, příšery dělal rychleji než já je dokázala řešit. Vím, ze dělám dobre…ale vždy když s nim mluvím, nebo mi píše, tak se chová jako na začátku našeho vztahu, tak mne to mate…ale samozřejmě mate všichni pravdu…nikdy za svůj život jsem nikdy fetaka nepoznala, byla to první zkušenost…trvalo mi dlouho než jsem pochopila, ze je to porad dokola sliby a nic.
@Rosebery ano, všichni mi to řekli po našem rozchodu, ze jim to bylo jasný, ze v něčem jede… ale já to nepoznala, nikdy jsem fetaka ve svém okolí nemela…jsem pitoma ![]()
Nikdy bych nešla do vztahu s feťákem, nikdy, prostě nikdy.
A nikdy se té závislosti nezbaví. Nechtěla bych být furt ve střehu, kdy to propukne.
@Anonymní píše:
Ahoj, nehledam radu, ale spis psychickou podporu v tom, ze jsem se rozhodla správně. Měla jsem vztah s mužem 3roky, první rokbezva super, opravdu láska jako z pohádky. Pak začal být jiný, podrážděný…přiznal se ze bere drogy, v podstatě jsem zjistila, ze je bere od svých 15ti let (nyní je mu 40let). Několikrát jsem se snažila ho z toho dostat, vždy změnil práci, číslo, okruh přátel…během měsíce v tom zase lital… dva roky, fetu, dojezdu, Chvilkove abstinence… nevím co vše bral, je jasný ze lhal co vím určitě tak Pervitin…. Loni už to neslo dal, začal být hodně agresivní, nic si nepamatoval, dluhy, exekuce, žádný peníze, do práce nechodil…měl svůj svět a věřil věcem co se nestali….stále sliboval, ze toho nechá, když do toho spadl znovu byla to údajně moje vina. Když jsem řekla dost, odjel do zahraničí k sourozencům /též berou/. Teď se osamostatnil a pracuje v Německu Cca dva měsíce, je Ok. A znovu tvrdí, ze už je ze všeho venku a ze už si nikdy nedá….. otázka zní, vy co mate zkušenosti (protože moje je to první zkušenost) … je to vůbec možný, nebo to je zase jen chvilkove…. Já si myslim, prave, ze to není tak jednoznačne a nevěřím mu, ale nechci mu křivdit. Proto bych chtela znát jiné zkušenosti s drogami a jestli je vůbec možný aby si člověk pomohl sam a nikdy si už nedal. Potrebuju se jen přesvědčit, ze jsem zvolila správnou cestu, ze mu opravdu nebylo pomoci. Dekuji
Až bude 10 let čistej, tak může říct s klidem, že nebere drogy. Vzhledem k tomu, že je mu 40, bere od 15 let. Tak je to prostě feťák a feťákem zůstane, tací se těžko dostávají z toho svého života. Je to pro ně normální, takhle žít a daleko jednodušší. Než mít hlavu plnou starostí, každé ráno vstát do práce, obstarat potřebný věci..fungovat…
Nic pro ně.
Nech ho bejt ať si žije svůj život, ty si najdi rozumného partnera, který ti nebude jen slibovat, co nikdy nesplní.
Můj spolužák je od 16 let brzďák, je mu 27. Je 11 let na ulici. Je tak spokojený, exekuce takový, že už teď nemá šanci to za život někdy doplatit, žije někde s partičkou…Vrátit se domů, mít povinnosti, chodit do práce…to je pro něj nepředstavitelný, jako pro nás normální dostat se na ulici…
Je to nereálný, takže si iluze s feťákem nedělej.
Od 15 a ted je mu 40? Tak ten uz to s drogama doklepe. A myslim, ze to nebude ani trvat dlouho.
Ne, sám se z toho nikdy nedostane a jsou to jen a jen plané řeči. Zapomeň na něj!