Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Raději anonymně…prosím Vy co máte dcery ve věku 14-15 let, také se Vám dcery mění před očima? Dceru nepoznávám, neustálé hádky, odmlouvání, bordel zanechá všude, kde projde…střídá se naštvaný a vzteklý pohled…už jsem z toho unavená…
Dcera má 15 let a řekla bych, že OK. Sama si za mnou přijde pokecat a bordel si dělá jen u sebe v pokoji. Jinde jí to netolerujeme. Přijde mi, že se spíš zklidnila a teď si zase rozumíme trochu více. Ale jasně. že některým věcem podle ní nerozumím
Snažím se jí být spíš kamarádkou a ne drábem. Je to třeba vyvážit. Nechci, aby ke mně ztratila důvěru. I s bráchou si teď víc pokecá
Možná už se jí ty hormonální výkyvy trochu uklidnily. Ale někdo má tu pubertu hodně divokou, možná je to případ tvé dcery
S tím pak moc toho nezmůžeš.
Příspěvek upraven 20.11.20 v 11:46
Dobrý den, jsem ve věku, který zde píšete. Mám doma to stejné s mamkou. Přiznávám, že jsem byla předtím občas na facku..
Teď je to zase naopak. Já se pokaždé snažím vyjít vstříc, ale ona ne. Ona vyvolává konflikty. Já už to beru optimisticky a už se do konfliktu nepouštím. Mám asi dost krátkou pubertu, jelikož to netrvalo nějak dlouhou dobu.. Jestli bude chtít, promluvte si. Mně by to pomohlo, já jsem zcela bez takovýchto promluv s rodičem. V tomto jsem na vše sama. Chápu vaší situaci, je to únavné. Buď dceru nechejte ať si to zjistí sama, nebo již zmíněnou konverzaci.
Nás to bude jednou mrzet.. ![]()
@Anonymní píše:
Raději anonymně…prosím Vy co máte dcery ve věku 14-15 let, také se Vám dcery mění před očima? Dceru nepoznávám, neustálé hádky, odmlouvání, bordel zanechá všude, kde projde…střídá se naštvaný a vzteklý pohled…už jsem z toho unavená…
A za chvilku začne chodit i hrozně pozdě spát. ![]()
Myslím, že je to normální. Mění se. Její mozek zažívá brutální koupel v hormonech. Už to není dítě, ale ještě není dospělá. Nezbejvá než si držet palce, je to prostě taková peřej při plavbě životem,. divoká jízda, zábava, ale pěkně nebezpečná.
@Anonymní píše:
Blbej věk no
Moje dcera byla v tomhle věku celkem v pohodě, koulení očima a držkování to u nás taky probíhalo. Ale nemá smysl se hádat. Já jsem jí vždycky řekla, no jak myslíš a byl klid. Nenech se od ní zatahovat do hádek, je to zbytečné. Když má hádavou, tak se seber a jdi pryč, on ojí to přejde neboj. Když někde nechá bordel a nemíní to po sobě uklízet, tak jí to naházej do pokoje a neřeš to. Když na tebe naštvaně a vztekle kouká, tak se na ní usměj a nic neříkej. Ono jí to přestane za chvilku bavit neboj. Pubertou jsme prošli všichni, někdo jí měl klidnou, někdo bouřlivou, a někdo je v ní celý život ![]()
Mám takovou neteř. Puberta je od toho, aby nám nebylo líto, že děti vylétávají v té době pomalu z hnízda. No, už se těším, ale mám kluka. Tam lze počítat s posunem o rok či dva.
Mám doma něco podobného a to jí je 6 let. Co s ní budu dělat až bude v pubertě nevím. Třeba do té doby se dostanu do fáze, je mi to bude všechno jedno a budu si myslet, že má holka mírnou pubertu.
Když si vzpomenu na sebe, tak u mě bylo pozdvižení kolem 18 roku, to se mi zhroutil život a byla jsem nasr.na na celý svět. Jediné co pomohlo, si mě prostě nevšímat a být vůči mě v klidu.
@Russet píše:
Mám takovou neteř. Puberta je od toho, aby nám nebylo líto, že děti vylétávají v té době pomalu z hnízda. No, už se těším, ale mám kluka. Tam lze počítat s posunem o rok či dva.
Kluk s holkou se nedá srovnat. Dokud jsem neměla dceru, neměla jsem o pubertě potomků tušení. Tak se teď pokouším přežít samopřesvědčovánim, že ženský mají těžší život, tak se v pubertě potřebujou víc vyšílet.
@Popeladym píše:
Kluk holkou se nedá srovnat. Dokud jsem neměla dceru, neměla jsem o pubertě potomků tušení. Tak se teď pokouším přežít samopřesvědčovánim, že ženský mají těžší život, tak se v pubertě potřebujou víc vyšílet.
Dítě nelze srovnávat. Někteří kluci mají opravdu hustou pubertu a o holce ani nevíš. Rozhodně se nehádat, to vidím u sestry, že to absolutně nezabírá.
Já bych si ani netroufla tvrdit, že to máme těžší. Jiné ano. Ale i chlapi se během let musí vyrovnat se spoustou věcí.
Dceři je 14 a občas to je u nás jízda. Už jsem i dostala vynadáno za to, že venku prší ![]()
Ale zjistila jsem, že hodně pomíáhá, když ji v těch klidnějších chvilkách obejmu, ujistím, že tu jsme pro ni a celkově jí hodně věnuji pozornosti.
Bordel mi doma nedělá, pouze ve svém pokoji, který si i sama uklízí.
když na mě ječ, tak odcházím a odmítám s ní komunikovat, dokud nepřijde s jiným tónem. Teda většinou, občas mě vytočí a pak ječíme obě. Je to složité období, musíme to všichni přežít.
Kamarádka to tak má, nerozumí si s dcerou.. Ale je pravda, že když si vzpomenu, co mně vadilo, co mi máma říkala a jak, že to dělá i ona..,
Mám kluky, tak ji do toho nekecám, protože by mě poslala ![]()
@Russet píše:
Dítě nelze srovnávat. Někteří kluci mají opravdu hustou pubertu a o holce ani nevíš. Rozhodně se nehádat, to vidím u sestry, že to absolutně nezabírá.Já bych si ani netroufla tvrdit, že to máme těžší. Jiné ano. Ale i chlapi se během let musí vyrovnat se spoustou věcí.
Jasně, já jsem to spíš chtěla odlehčit. Taky jsem se s děckama moc nehádala. I v těch nejnáročnějších momentech, náš vztah vydržel. Asi ta puberta prověří, jaký si ho rodiče a děti vybudují, než puberta přijde.
Příspěvek upraven 20.11.20 v 13:19
@Popeladym píše:
Jasně, já jsem to spíš chtěla odlehčit. Taky jsem se s děckama moc nehádala. I v těch nejnáročnějších momentech, náš vztah vydržel. Asi ta puberta prověří, jaký si ho rodiče a děti v budují, než puberta přijde.
Vztah předtím hraje roli. Ale třeba neteř byla nejdřív úplný mazlík, žádné problémy s ní. Teď si to vybírá. Já z ní neteču, jsem nad věcí, protože jsem jen tolerantní teta, co ji nemá denně na očích, ale sestra kolikrát neví, jak na ni. Základ je to přežít.
Dceři teprve bude 14let, pubertu už má, ale zatím je to v pohodě. Bordel dělá hlavně ve svém pokoji, tam jí občas donutím, aby si uklidila, i na učení občas musíme přitlačit, ale zatím se učí dobře, venčí sama psa, co potřebuji, udělá a pomůže. Jasně, někdy jí trvá dlouho, než se k tomu dokope, ale už s tím tak nějak počítám.:-) Hodně si povídáme, půjčuju jí šminky, mám pro ní pochopení, dávám jí najevo, že jí mám ráda a hlavně se zajímám o to, co má nebo nemá ráda. Občas se celkem zbytečně urazí nebo naštve nebo je lítostivá, ale skoro se nehádáme, ani jedna nejsme hádavá, já se dokážu omluvit, když přestřelím a zbytečně jí neprudím, ona spíš bere vysvětlování než prosté příkazy. Každému rodiči můžu doporučit, aby si vzpomněl na svou pubertu a jak se k němu chovali rodiče a jak to tehdy sám vnímal. Jo a kluci dokáží mít taky dost hustou pubertu.
Mám 14 letou dceru a je to jak píšeš. Šílené nálady nahoru dolů, bordýlek, domlouvání a já mám někdy pěkně nervy na pochodu. Navíc trpí i úzkostmi, chodíme k psycholožce. Docela se hádáme, ale teď jsme si povídaly do jedné v noci a nechceme si pokazit náš vztah. Věřím, že z toho vyroste. Hlavně ať ji přejdou ty úzkosti a cítí se dobře.