Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všem,
potřebovala bych radu. Mám 14měsíční dceru, která byla donedávna celkem hodné dítě. Sice toho přes den moc nenaspala, ale když lehla, do pěti minut hezky usnula. Totéž i v noci. Pěkně večeře a spinkat. Usínala večer kolem sedmé a budila se ráno v sedm. Teď je to asi týden, kdy odmítá spát, i když je velmi unavená. Rituály jsme nezměnili, nikdy jsem neuspávala, prostě pusu a spát. Jakmile jí dáme do postýlky, začne ječet jako bychom ji vraždili. Vydrží to klidně i hodinu. Jakmile příjdu, uklidní se, ale jakmile zase odejdu řve. Je takový mamánek, beze mě ani ránu, ale tohle už je moc i na mě. Opakuje se to už tak týden a já začínám být zoufalá. Nejhorší je, že když nakonec usne nebo ji uspím (i když je to proti mým zásadám, ale ten řev se fakt nedá), tak se asi ve dvě ráno vzbudí a celé se to opakuje. V postýlce stojí, řve a nechce spát. Snažím se uklidňovat, řvát, ale nemá efekt nic. Po dvou hodinách zase usne a spí do sedmi. Máte někdo radu? Chtěli jsme ji už dát do pokojíčku ke starší dceři, která ma čtyři roky, ale momentálně by ji budila… Děkuji za všechny rady.
Ahojky,
my měli stejnej problém u syna..i když byl unavenej, tak prostě chtěl být v obýváku a hrát si…ale nechali jsme ho prostě řvát a hotovo..taky nepomáhalo mluvit pěkně, nebo řvát…ale ty máš horší, že když bude řvát, tak bude budit dceru…
nechala bych ji řvát a odejít…
ale to je jen můj názor, my to tak udělali a za tři dny byl klid.
přeju rychlý úspěch.
Já bych teda taky nechala řvát. Sem tam bych za ní zašla a v klidu vysvětlila situaci. Ale já jsem známej tyran
Jak jednou ustoupíš, vrátit se k původnímu bude podle mě nemožné. Teda aspoň taká je zkušenost s naším tvrdohlavcem.
Ještě mě napadlo, nemáte v okolí nějakou změnu, zuby, plínky, miminko, cokoliv, co by mohla třeba jen vycítit? Nebo jen zkouší? Co ti říká instinkt? Pokud má bolístku, i na dušičce, je třeba se k tomu postavit citlivěji než kdyby jen zkoušela hranice.
Ahoj Ywett, já jsem taky takovej tyran, ale jen na syna (teĎ má 3 a čtvrt roku), na naši malou princezničku ne. teĎ trošku víc zlobí, protože žárlí na malou a tak občas dostane na zadek, když už je toho moc a to potom může řvát jak chce…pokud vím, že je to zasloužené a jinak to nejde, tak ať brečí…
vždycky jsem syna uspávala (bohužel jsem si ho to naučila sama), tak že jsme se drželi za ruce a k tomu ještě flašku čaje nebo mléka v puse. taky jsem jednou řekla dost. jenže on je šikulka a pochopil to hned první den…stejně jako odnaučování pití a usínání u flašky čaje ve skoro třech letech…
v únoru jsme se rozhodli, že zkusíme odplenkovat ho na noc…a ta naše šikulka to taky pochopil hned první noc a zatím je to OK.
taky jsem nechávala řvát,ale 2hodiny se to fakt nedalo vydržet až manža ji čapl a dal mě ji i přes mé protesty do postele a byl klid,byla jsem proti tomu,šíleně moc,ale on si nedal říct,trvalo to asi rok a pak zase spala v pokojíčku,no někdy je to strašně těžký a vymyká se to i našim zásadám
To je právě to, co nevím. Někdy mi příjde, že to jen zkouší, někdy, že se třeba bojí být sama… Jinak taky jsem zastánce nechat vyřvat, ale po hodině, co ji nechávám a sem tam zajdu, jsem fakt unavená a přeju si být hluchá ![]()
Ahoj, mě tohle dělá v půl roce.. Jsem z toho zoufalá, dělá to už skoro týden. Přes den ho dám spát a jak mile zjistí, že je v posteli - řev a teď to postoupilo tak, že řve i v kočáře, v náručí, u mě - všude. Nezabírá zpěv, hudba, ticho, hluk, nechat vyvztekat, nic
Jakmile ho zvednu, je v klidu. Jsem už z toho zoufalá.. zkoušela jsem mu namazat dásně, dát prso - nic.. Prostě má oči jako angorák, ale spát nechce a vyvádí
Jak jste to nakonec vyřešily?
Anonymní snad ti někdo poradí, já mám podobný problém. Ze začátku měl příšerné koliky, tak pomáhalo houpat v náručí a usnul. Bohužel ted už mu je 6.5M a těch 7,5 kg se už houpe velmi těžko
sám ale neusne, jenom v kočáře. Jak začne být unavený, začne si mnout oči a poplakávat, když nevezmu do ruky pláče víc a víc, otočí se na bříško a reje obličejem a hlavně nosem (se divím že ho ještě má) v podložce a pláče a pláče bohužel se ještě neumí přetočit zpět. Párkrát jsem zkusila nechat vyplakat, plakal hodinu - oči už v sloup únavou a nezabere a nezabere. Pak jsem ho vzala na ruku a do dvou vteřin byl tuhý. V kočárku usíná sám, ale občas si k tomu taky popláče že je unavený. Navíc se mi na ruce vzteká a plaká že nechce spát. Huf snad jsem to trochu smysluplně vysvětlila. Už jsem chtěla založit diskuzi sama, ale třeba mi tu někdo zkušenější poradí, protože jinak mi asi už rupnou záda ![]()
@Lucienda1 píše:
Anonymní snad ti někdo poradí, já mám podobný problém. Ze začátku měl příšerné koliky, tak pomáhalo houpat v náručí a usnul. Bohužel ted už mu je 6.5M a těch 7,5 kg se už houpe velmi těžkosám ale neusne, jenom v kočáře. Jak začne být unavený, začne si mnout oči a poplakávat, když nevezmu do ruky pláče víc a víc, otočí se na bříško a reje obličejem a hlavně nosem (se divím že ho ještě má) v podložce a pláče a pláče bohužel se ještě neumí přetočit zpět. Párkrát jsem zkusila nechat vyplakat, plakal hodinu - oči už v sloup únavou a nezabere a nezabere. Pak jsem ho vzala na ruku a do dvou vteřin byl tuhý. V kočárku usíná sám, ale občas si k tomu taky popláče že je unavený. Navíc se mi na ruce vzteká a plaká že nechce spát. Huf snad jsem to trochu smysluplně vysvětlila. Už jsem chtěla založit diskuzi sama, ale třeba mi tu někdo zkušenější poradí, protože jinak mi asi už rupnou záda
Můj syn to tak taky měl. Dlouho spal v těsném zábalu a pak se ručičkama furt rozptyloval-hrůza! Ale vydržela jsem a usíná sám v postýlce, tedˇ má 8m. Občas mu to trvá, než zabere, pláče, ale vždy vydržím a nakonec usne ![]()