Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se poradit jak na našeho již druháka při psaní úkolu… Matematika je docela OK, ale nejhorší je psaní psacím písmem. V první třídě psal obyč tužkou, a když něco spletl tak gumoval a začal se vztekat a řvát že to udělal špatně, kolikrát i počmáral pak celou stránku vztekem. Teď píše Stabilem takže už to gumovat nejde, nanečisto si to napsat na papír taky nechce a tak včera první úkol zmastil tak až jsem říkala že mu za to učitelka dá pětku (a to že by toho byla schopná). Minimálně u toho půlhodiny řval, že to zblbnul, tak jsme mu řekli ať to napíše na papír znova a vložíme to do sešitu, aby viděla že se snažil si to opravit, ale ta scéna, to je děs, si kolikrát ty sousedi musí myslet, že ho tam mlátím. Tak jsme se dohodli, že si denně napíšeme 2 -3 věty, já mu to předepíšu, aby si osvojil písmena a pak že to začnem psát jako diktát, a že za měsíc už mu to půjde samo. Ale myslím, že to dopadneme jako včera. Nechápu proč u toho dělá takový scény, když měl nastupovat do první třídy, psat tiskacím úplně všechno, stále si psal číslice, písmenka a hrozně ho to bavilo. Ale teď tím psacím ztratil úplně veškerou motivaci a nevím jak na něj. Zkusili jsme to psát spolu u stolu, zkoušel to sám v pokojíčku u stolečku aby měl klid, ale nějak nic nefunguje. A když pak má odevzdat úkol počmáraný celou stránku tak je to spíš ostuda pro mě, než pro něj…
Jinak škola ho hrozně baví, rád dělá různé úkoly, rád čte, i když bychom měli víc aby už tak neslabikoval a spíš četl plynule - teda nevím jak by začínají druhák měl číst… ale tyhle úkoly mě ničí. Kdo poradí…??? ![]()
No nechci dělat chytrého, ale zkuste na netu pohledat počítačovou hru „Veselé motory“… Je to teda balík her, je tam procvičování motoriky, nácvik logického myšlení, rozhodování podle priorit atd. Je to napasováno na dopravní prostředky - letadlo, vrtulník, tramvaj, autobus, parník, ponorka… Tak třeba by ho takový trénink dovedností a současně sebeovládání mohl bavit. A cédéčko s tou hrou stojí něco přes stovku.
Na počítači umí dost dobře, ale my spíš potřebujeme držet to pero a cvičit psací písmo na papír… ale mrknu na to díky
@Tučnič
A v čem je problém? V tom, že se vzteká? Nebo se na psaní nesoustředí? Má problém v písmu jako takovém - jako, nepíše hezky nebo dělá chyby v textu?
Můj syn je teď ve čtvrté třídě a píše jako prase. Nikdy nepsal krasopisně, a teď mi v PPP paní psycholožka řekla, že není lajdák, ale že má prostě jen vypsanou ruku jako dospělý člověk
. Když se hodně snaží, tak je to pěkné, ale trvá mu to dlouho. Ze začátku samozřejmě paní učitelka hodnotila krasopis, takže všude poznámky o tom, jak píše nevzhledně. Prcek z toho byl nešťastný a já na nervy. Psaní ve škole jsem neřešila, tam prostě na krasopis nebyl čas, ale pěkné úkoly jsem od něj vyžadovala, protože doma měl času dost. Vysvětlit se mu to nedalo, takže jsem nekompromisně trhala stránky ze sešitů a psal znova. Pár týdnů hysteráky, jako bych ho vraždila, potom se to srovnalo a na úkolech si dává záležet. (Ovšem poznámky ze školy o nevzhledném písmu si ze školy nosí pořád, i přesto, že paní učitelky mají potvrzení od psychologa - buď bude psát pěkně, ale nebude stíhat ostatní, nebo bude škrábat, ale nebude nikoho zdržovat…)
Mimochodem, zkoušela jsi psát Stabilem? Jestli ne, tak si to vyzkoušej. To je tak debilní pero, že bych ho výrobci vrazila do zadnice (tedy pokud ho za poslední dva roky nezměnili, o čemž pochybuji). Držení pera je strašně nepřirozené, nepohodlné. I podle grafomotoričky je úplně na houby. Kluk mi píše obyčejným tornádem a je to jediné pero, které mu fakt pěkně sedí…
Edit.: co se týče procvičování ruky, dělejte kroužky, vlnky, čáry, smyčky, kličky… Prostě takové ty začátky, jako se dělají na začátku první třídy k uvolnění ruky ![]()
@Tučnič oni mají to písmo Comenia Script? nebo měli psací už od první? jako kluk je taky v druhé třídě, taky se mi vztekne, ale u nás dohoda s učitelkou ta, že zmaštěné se dá do závorky, opraví se to za tím ( i kdyby to bylo celé cvičení)
. Pokud se vzteká, tak ho hodně rychle usměrním, určitě bych kluka nenechala počmárat vzteky celý sešit (sedím u něj, takže okamžitě zakročím).. ![]()
@Tučnič píše:
Na počítači umí dost dobře, ale my spíš potřebujeme držet to pero a cvičit psací písmo na papír… ale mrknu na to díky
Tak přesně na tohle je tam hra „Vrtulník“… Má pomocí myši vést vrtulník uvnitř velké číslice tak, aby se nedotknul jejích stěn.
@Tučnič jo a ještě dodatek, vyhoďte stabilo a kupte normální tvarované pero, nás učitelka přímo varovala, že ho nemáme kupovat, že je totálně nanic. Zkus si s nim něco napsat, jde to strašně blbě i vypsanému člověku ![]()
Stabilo NE!!! Kupte obyč tornádo, případně klidně i čínské pero. Někomu trojboké tužky nevyhovují a stabilo je fakt šílenost. Úkoly bych s ním dělala v klidu, klidně se u toho střídejte s mužem. Můžu doporučit cvičebnici Šimonovy pracovní listy - je jich velká spousta a zábavnou formou se v nich cvičí ruka. Je to sice pro předškoláky, ale při nápravě VPU jsem je používala klidně i u čtvrťáků. Před psaním úkolů si tam vymaluje pár stránek, pořádně procvičí ručku i prsty a půjde mu to líp.
Pokud ještě ve druhé třídě slabikuje hodně (tak, že není schopen přečíst třeba dvouslabičné slovo vázaně), zašla bych do PPP. To bych asi šla stejně, protože pokud by tam byl nějaký problém, alespoň by vám dala psycholožka potvrzení, že má třeba učitelka brát na horší grafomotoriku ohled. Syn by se tak se psaním nezlobil.
Ještě otázka mimo - lezl, když byl malinkej? Lezení má právě na motoriku a grafomotoriku velký vliv. Určitě by se vás na to v PPP i zeptala.
A ještě - to v 1. třídě vůbec nepsal perem? Když mám prvńáčky, mají pero po pololetí většinou všichni… A nesmí zmizíkovat, ale musí dávat do závorky. Na tom bych se taky s učitelkou domluvila, i to vkládání úkolu na jiný list je fajn způsob, jak dokázat snahu. Určitě za učitelkou zajdi, ona taky poradí!
@martina.se píše:
@Tučnič jo a ještě dodatek, vyhoďte stabilo a kupte normální tvarované pero, nás učitelka přímo varovala, že ho nemáme kupovat, že je totálně nanic. Zkus si s nim něco napsat, jde to strašně blbě i vypsanému člověku
Přesně tak! Sama teda taky nemám krasopis, ač jsem učitelka
, ale s tímhle jsem fakt psala, jak kdybych v ruce držela kost. Kdo tohle vymyslel?
@Danitschka píše:
Přesně tak! Sama teda taky nemám krasopis, ač jsem učitelka, ale s tímhle jsem fakt psala, jak kdybych v ruce držela kost. Kdo tohle vymyslel?
taky nechápu. Nám učitelka přímo řekla, pero nekupovat, pak vám řeknu. na třídní schůzce dala kolovat stabilo, každý jsme s tim zkusili psát. No otřesný. nekoupil ho nikdo ![]()
Jako první bych vyhodila stabilo a koupila tornádo a nebo ještě lepší je koupit to gumovací pero - když něco splete, prostě to vygumuje jako by to byla tužka. Děcka jiné pero nechtějí
@martina.se
Hlavně jak je dlouhý, tak se mi na něj děti napichovaly očíčkama, pokud někdo ryl nosem
Na začátku roku vybírám peníze a kupuju za ně pera, tužky, sešity - je to po domluvě s rodiči, protože jsme neustále řešili, že má někdo něco špatného. Je to pro mě práce navíc, ale pak nemusím ráno rodičům vysvětlovat, že jako fakt prvńák nemůže psát propiskou Gambrinus a progreso nerovná se pastelka ![]()
Mám taky druháka. U úkolu se vztekal dost často, když se mu to nedařilo hned na poprvé, přitom s psaním problémy nemá. Já jsem mu nenechala počmárat sešit, ale sebrala mu ho, vrazila mu čistý papír a odcházela z pokoje (moji přítomnost nesnesl a nedokázal se uklidnit). Někdy papír počmáral, ale pak se uklidnil a začal psát a sám si přišel říct, že už chce sešit. Jinak jejich učitelka sama řekla, že pokud úkol načmárají, máme ho dát od závorky a nechat jim to přepsat.
@ynax píše:
Jako první bych vyhodila stabilo a koupila tornádo a nebo ještě lepší je koupit to gumovací pero - když něco splete, prostě to vygumuje jako by to byla tužka. Děcka jiné pero nechtějí
u nás je třeba to gumovací zakázané… ![]()
Mám druhačku. Naštěstí píše moc pěkně (měla loni svoji písanku i vystavenou, tak měla radost). Teď po prázdninách to bylo horší, bylo vidět, že pozapomněla, naštěstí děti mají od učitelky tahák, kde se můžou na písmenka podívat. Ale je to jen o tréninku - za chvilku to bude mít zase v hlavě. V 1. tř. psala první 3 měsíce tužkou, pak jí paní učitelka dovolila psát perem. Na začátku školního roku dostali všichni prvňáčci ve „školním balíčku“ také Tornádo a to jediné mají děti povolené používat. Musím říct, že se s ním píše perfektně a dcera s tím nemá jediný problém. Stabilo jsem si vyzkoušela jednou v papírnictví a drží se to tak debilně, že jsem psala jak gorila
Doma tedy dost dbáme na to, aby měla dcera úkoly napsané úhledně. Naštěstí se u úkolů nevzteká. Zmizík má, ale smí ho používat jen omezeně. Pokud něco napíše špatně, dá to do závorky a poté napíše znovu. Pokud jde o čtení, tak nevím, jak má číst dítě na konci první třídy. Dcera nastupovala do školy s tím, že písmenka znala (ne všechny) a číst neuměla. Na konci 1. třídy četla již plynule. Přečte cokoliv i těžké a jí neznámé slova. O prázninách, aby trénovala čtení, četla večer před spaním bráškovi pohádky
Tedy prázdninovým knižním hitem byla kniha: Pučálkovic Amina ![]()