Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tučnič píše:
Ahoj, chtěla jsem se poradit jak na našeho již druháka při psaní úkolu… Matematika je docela OK, ale nejhorší je psaní psacím písmem. V první třídě psal obyč tužkou, a když něco spletl tak gumoval a začal se vztekat a řvát že to udělal špatně, kolikrát i počmáral pak celou stránku vztekem. Teď píše Stabilem takže už to gumovat nejde, nanečisto si to napsat na papír taky nechce a tak včera první úkol zmastil tak až jsem říkala že mu za to učitelka dá pětku (a to že by toho byla schopná). Minimálně u toho půlhodiny řval, že to zblbnul, tak jsme mu řekli ať to napíše na papír znova a vložíme to do sešitu, aby viděla že se snažil si to opravit, ale ta scéna, to je děs, si kolikrát ty sousedi musí myslet, že ho tam mlátím. Tak jsme se dohodli, že si denně napíšeme 2 -3 věty, já mu to předepíšu, aby si osvojil písmena a pak že to začnem psát jako diktát, a že za měsíc už mu to půjde samo. Ale myslím, že to dopadneme jako včera. Nechápu proč u toho dělá takový scény, když měl nastupovat do první třídy, psat tiskacím úplně všechno, stále si psal číslice, písmenka a hrozně ho to bavilo. Ale teď tím psacím ztratil úplně veškerou motivaci a nevím jak na něj. Zkusili jsme to psát spolu u stolu, zkoušel to sám v pokojíčku u stolečku aby měl klid, ale nějak nic nefunguje. A když pak má odevzdat úkol počmáraný celou stránku tak je to spíš ostuda pro mě, než pro něj…Jinak škola ho hrozně baví, rád dělá různé úkoly, rád čte, i když bychom měli víc aby už tak neslabikoval a spíš četl plynule - teda nevím jak by začínají druhák měl číst… ale tyhle úkoly mě ničí. Kdo poradí…???
Tak za to vztekání bych asi dala nějaký ten pohlavek nebo něco, po dobrém to ano, ale toto je někdy rychlejší a účinější
musí prostě vědět, že takto se to nedělá. Pokud by dělal chyby, že mu to opravdu nejde, tak ať si to nejdřív v klidu všechno promyslí, jak to napíše, kde se co píše, nespěchat na něho. A procvičovat, aby měl jistotu, jak se jaké písmenko píše. Holt, to se získá jen opravdu tím opakováním a procvičováním. Tak ať se to brzy zlepší. ![]()
Pohlavkovat ne
Vychovávání dítěte u psaní úkolů fakt není na místě. Z toho by pak mohl mít leda tak trauma. Pokud je výbušnější povahy, je lepší, aby se nejdřív dostatečně vyřídil jinde. Takže třeba napsat úkoly až po procházce, nebo po sportovním kroužku, ale zas ne moc dlouho odpoledne. Aby nebyl unavený. Pokud mu to nejde, ať jde radši od toho, klidně ať si třeba 15 minut pohraje. Pak se k úkolu vrátí a třeba to půjde líp. Vzteká se i ve škole?
A jak to máte s tím zrakem? Limituje ho to hodně při čtení? Potíže se psaním by totiž mohl mít i kvůli tomu, chtěl by psát rychleji, ale nejde to, protože musí více ostřit a soustředit se. To se pak nedivím, že se vzteká, taky bych se vztekala, kdybych viděla, že ostatní takový problém nemají. A co vám řekla psycholožka?
My se domu kolikrát nedostaneme dřív jak v 16 - 18 hodin a kolikrát stránku psaního píše hodinu, prostě u toho nevydrží sedět a psát celou dobu v kuse. Takže je nechám nejdříve najíst a pak jdeme na úkoly, ale to u toho kolikrát sedíme do 19 - 19-30 hodin. Ale teď jsem mu koupila Tornádo se zmizíkem (byl nadšený), hodili jsme řeč o vztekání, tak je tento týden klid. Sedím u něj a když vidím, že špatný tak ho klidním a snažím se mu pomoct a poradit… tak snad už to bude lepší, jde o to jak dlouho mu to vydrží.. Ty oči špatný, musí nosit okluzor, ale nedá se nic dělat, jim se nejvíce posilují, když právě něco píšou a čtou. Proto se je snažím nějak nehnat, ale ať to dělají v klidu, aby se na to mohli soustředit. K psycholožce jdeme znovu příští týden, tak uvidím co na to řekne. Jinak díky moc za info o Tornádu, asi mu opravdu STABILO nesedlo, a je na prd, takhle drahý a k ničemu.
@Tučnič píše:
My se domu kolikrát nedostaneme dřív jak v 16 - 18 hodin a kolikrát stránku psaního píše hodinu, prostě u toho nevydrží sedět a psát celou dobu v kuse. Takže je nechám nejdříve najíst a pak jdeme na úkoly, ale to u toho kolikrát sedíme do 19 - 19-30 hodin. Ale teď jsem mu koupila Tornádo se zmizíkem (byl nadšený), hodili jsme řeč o vztekání, tak je tento týden klid. Sedím u něj a když vidím, že špatný tak ho klidním a snažím se mu pomoct a poradit… tak snad už to bude lepší, jde o to jak dlouho mu to vydrží.. Ty oči špatný, musí nosit okluzor, ale nedá se nic dělat, jim se nejvíce posilují, když právě něco píšou a čtou. Proto se je snažím nějak nehnat, ale ať to dělají v klidu, aby se na to mohli soustředit. K psycholožce jdeme znovu příští týden, tak uvidím co na to řekne. Jinak díky moc za info o Tornádu, asi mu opravdu STABILO nesedlo, a je na prd, takhle drahý a k ničemu.
Okluzor určitě časem pomůže. Malý ho měl taky v první třídě a cítila jsem že je znevýhodněný vůči ostatním děckám ve čtení a psaní ale hlavní je dobrý zrak do zbytku života..A určitě souhlasím s Danitschkou, pokud se domů dostanete tak pozdě, musí už být unavený, tak je lepší dopřát jemu i sobě trochu času na relax a až pak se pustit do úkolů. A s tím Stabilem je to fakt zvláštní. Tomíkovi vážně pomohlo spravit v první třídě držení pera, a to se projevilo i v lepší motorice i v tom jak hezky čitelně píše, takže na něj nedám dopustit. I paní učitelka nás za něj chválila, protože při dysgrafii je to velká záchrana. Asi je to individuální, ale Tomovi se líbí jak je tvarované a barevné a píše se mu dobře.
Jak na vztekání u úkolů u starších dětí?
Vzteka se doma, ve škole, velmi afektovaně precmara chybu, bouchá se… Nejde jen o školní úkoly, ale celkově vše, co mu nejde a nebaví ho. Nastěhovat myčku, nakreslit obrazek. Psycholožka moc neporadila, prý máme brát ohledy, nemáme porovnávat. Učitelku to nebaví a mně taky ne. Jedná se o odkladoveho tretaka. Je mu už 9,5.
@Tučnič píše: Více
A co gumovací pero? Syn ho používal snad do devítky
![]()
@Anonymní píše: Více
Za prvé je třeba být trpělivá. Je to běh na dlouhou trať. Je třeba podporovat sebevědomí. Čím nižší sebevědomí, tím méně zvládá dítě neúspěch. Takže trénovat tím, (je to příklad), že mu řekneš, že když bude toto dělat, tak ho budou mít plné zuby, bude brán za bl. bého atd., věc jen zhorší. To už se děje, že ho mají ve škole dost, takže se to chování jen upevní. Naopak chválit za každou snahu plus dávat hranice a naději. On dozraje a zlepší se to.
A jak ta práce na tom úkolu vypadá?
Pracuje sám, pomáháš mu?
Mám dítě s SPU a pokud je přetížený, tak to vede k nespolupráci.
Takže pokud se musí učit, tak se učíme zásadně ráno, kdy má na učení ještě dost odpočatou hlavu.
Pak pokud potrebuje, sedím u něj, vysvětlím zadání, zopakujeme si pravidla, např bereme vyjmenovaná slova, zopakujeme s přehledem vyjmenovaných slov, který má celou dobu k dispozici, pak čte nebo mu předčítám a doplňuje…
Když vidím, že mu to jde, tak pokračuje sám.
V matice si klidně stejné příklady napíšu na papír a počítáme spolu, zeptám se jo na postup, jak nám počítat, kontroluje mě, zda to dělám správně, pak počítáme oba a kontrolujeme si výsledky.
Chce to trpělivost,
@Menton ráno jsou úkoly ještě horší. Vzteka se celkově u všeho, co mu nejde a nebaví. Ve škole odmítá pracovat.