Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se poradit, jestli nemáte podobnou zkušenost. Mám tento problém. Mé čerstvě dvouleté dítě mluví poměrně srozumitelně ve větách (Táta píde z páce, pejsek habe myšku, mimi hajá). Problém ale nastává, když se vztekne, pouze ječí a nejsem schopná z něj dostat, co se mu nelíbí. Jsou to věci typu: Sedí, jí a já řeknu tobě to ale jde, jsi šikulka a reakce je, že vztekle flákne lžící a ječí. Nebo si hraje s autičkem, já se zeptám, jestli se smím přidat a on vztekle autíčkem mrskne na zem. Někdy se jen prostě zastaví uprostřed chodníku a začne ječet. Nechápu, co to jako má znamenat. Znakovat nechtělo a nechce. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být projev žárlivosti na mimino. Staršímu se snažím fakt věnovat a mazlit ho a pusinkovat, co to jde.
@MartinaIrena : Když sedí a jí, tak buď ráda a nekomentuj ho. A když si pěkně hraje, tak ho nech.
Přílišná pozornost
.
Já osobně bych ho nechala být, když se vzteká, tak z něj nic nedostaneš tak jako tak, nech vyvztekat a pak případně zjišťuj následky…
taky to tak praktikuju u našeho malýho a funguje to…
@MartinaIrena ahoj u nás se moc ve větách nemluví a ještě malinko do druhýho roku zbývá, ale pokud se u nás rozbrečí pro mě třeba z blbosti- že jsem dala pizzu do trouby tak nabízím jinou činnost, pokud nic zkusím to třeba s pitím a jídlem a pokud nic furt ječí nechám ho být a za pár minut to zkusím znovu to už většinou není tak zatvrzelý a jde se třeba napít nebo hrát s něčím jiným.. až příjde miminko a to příjde za chvíli jsem na něj taky zvědavá
@teta 278 S tím jídlem, já jsem to začala dělat poté, co jedl a když mu to padalo ze lžíce, tak hrozně zuřil. Krmit ode mě ale nechce. @Mar__tanka1983 Na ulici, když začne ječet, zatíná zuby a pěsti a nedostanu z něj, co mu je ani po vyvztekání. Kdyby to bylo párkrát, ale to je snad 50× za den, furt něco… ale i tak díky za rady.
Napadlo mě, jestli to není tím, že ani sám neví, proč se vzteká, že to prostě neumí vyjádřít. Nebo je to něco, čeho se stejně nedomůže jako např. nechci autíčko = nechci tu mimino. Žárlí teda fest.
Náš má sice čerstvě rok, ale když hezky jí, sám si hraje, nebo tak, tak se bojím se poškrábat, aby si mě nevšimnul, že taky existuju
Takže při těhle činnostech bych si ho asi nevšímala, malej za mnou přijde vždy sám, když si chce hrát se mnou. S tím ječením na ulici těžko říct a když se ho zeptáš po zklidnění, proč ječel, řekne ti to??
@Reinka Právě že ne, většinou odejde pryč, jako by se nechumelilo. Ježíš holky, já jsem si říkala, už aby začal mluvit, aby mi řekl, co ho trápí a teď, když to umí, stejně neřekne.
![]()
Respektive ono je u nás vztekání a vztekání. Když mu něco nejde, tak řekne mami nejde nebo mě táhne za ruku ukázat mi co chce. Když nechce čepici, tak prostě řve epici ne.Ale ty záchvaty jsou takový divný…
@MartinaIrena tak možná zkusit denní režim, pořád ho informovat jdeme nakoupit a pak půjdeme uvařit, uvaříme pak si odpočineš a půjdeme ven.. aby věděl co po čem příjde.. třeba venku už nechtěl chodit, nebo tak něco ona je kolikrát vážně rozhodí maličkost a pak už vlastně neví proč začali
@MartinaIrena malý má 21 měsíců a vztekání je u nás taky strašné
brečí, ječí a on nás k tomu i bije.. Nepomáhá nic. To jsem si naivně myslela, že až se rozmluví, tak to bude lepší a jak vidím, tak nebude ![]()
@pavlasu No já teda doufám, že bude. Prý období vzdoru trvá do tří let. Sice opruz, ale snad to pak už půjde.
@MartinaIrena Moje dite taky mluvi ve vetach a narozdil od tvyho mluvi i pri vztekani, takze vim moc dobre, co chce, rve to furt dokola
. Vim to vetsinou i predem, co ji nastve, ale nekdy proste neni zbyti. Ale myslim, ze uz tak mesic mame (snad!) nejhorsi za sebou a zacina to byt snesitelny.
Nezbyva ti nic nez vydrzet, se vzteklounem asi nejde udelat nic moc, lepsi si toho moc nevsimat
. A dle me pomuze furt predem upozornovat, co se bude delat, kam se pujde, ze neco skonci a tak, casem to pochopi. Kdyz ale nevis, co ho stve, tak nemuzes delat nic moc… Mate to nejspis jeste stizeni zarlivosti na mimino.
@MartinaIrena píše:
@pavlasu No já teda doufám, že bude. Prý období vzdoru trvá do tří let. Sice opruz, ale snad to pak už půjde.
no, já doufám, že u nás to nebude trvat do tří let
vždyt to je ještě 15 měsíců
u nás pomáha, když přijde starší syn ze školky
mladší zapomíná i ječet
a nejhodnější je venku na pískovišti ![]()
@MartinaIrena nemluvila bych na něj když je spokojenej a hraje si sám
@AdaNaty No upřímně, je to dost psycho. Už se bojím na něj kdykoliv promluvit nebo mu nabídnout pití a podobně, protože občas reaguje naprosto podrážděně na cokoliv. Člověka mrzí, že ho za celý den nesmí ani pohladit, ani se na něj usmát… Začíná to už ranním vstáváním, kdy prostě můj budíček je jeho ječák, v šest ráno dost nepříjemný.