Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o pomoc jak na to… Syn dva roky začal prskat a vyplazovat jazyk. Začne to dělat kdykoliv, třeba si jen hrajeme a najednou na mě vyplázne jazyk a pak utíká pryč a on ví, že mě to rozčiluje a já akorát na něj,,ječím" a on má z toho srandu a dělá to pořád. Pokoušela jsem se ho pár dnů ignorovat, že nic nevidím, myslela jsem že ho to přestane bavit, ale nic. Nejhorší je, že to udělal i na paní na ulici, naštěstí paní byla super otočila se a také na něj vyplázla jazyk a mladej stál jak opařenej. A ještě se zeptám, jestli nevíte jak odnaučit kousání nehtů?? Děkuji za odpovědi.
@Šťístkule Rozhodí tě vyplazování jazyka? Ignorovat. Bude hůř. Ta paní reagovala správně. Hlavně neječet.
Ahoj, já mám doma to samé - holčička 28 měs. taky už tak 3 týdny vyplazuje jazyk a dělá opičky..zkoušeli jsme ji dát po rukách, domlouvali, teď ignorujeme a doufáme že to přejde.. s tou ulicí je to to samé..jdeme, ona vidí pejska a dělá na něj opičky.. Nevím kde to pochytila ale doufám, že ji to brzy přejde
![]()
No, tchyně se malou snažila už od miminka učit vyplazovat jazyk
Naštěstí to malou neba a nedělá to(zatím),vysvětlit, že se to nedělá???Být smutná, když to zase udělá-to zabírá na tu naši, když ví, že s něčím nesouhlasím, udělá to a já jsem jako hrozně smutná, ona přiběhne, potěší mne a dělá to čím dál míň až vůbec
No a s kousáním nehtů neporadím. Existuje lak(hnusnej, hořkej)- na cucání palců nevím, možná u dvouleťáka zabere i na kousání nehtů ale na starší dceru nezabral ![]()
@Šťístkule tohle tě rozhodí?
Počkej, bude hůř, jen co začne dobře mluvit ![]()
Ale ne, taky to máme doma, pomohlo jedině ignorovat ![]()
Náš prcek to dělá taky a synovec též
má potvrzený dětský autismus, podle dr. je to normální komunikační kanál mezi dětmi. Dělá to když se mu něco nelíbí, nejdřív zahučí, pak prskne, vyplázne jazyk
ségra je z toho na mrtvici, já mu odpovídám stejně, zasmějeme se tomu a nechá toho. ![]()
Včera jsem viděla v obchodě dvě asi tříleté děti a prskaly po sobě a vyplazovaly jazyky ![]()
U nás funguje dělat, že nevidím, už to i pomalu přestává, ale ve školce to určitě dělají ![]()
Děkuji budeme ignorovat
Asi mě to rozhodí právě proto, že ještě nevím co bude dál ![]()
@Šťístkule No, dál bude tzv. „první puberta“. Dítě si začne uvědomovat samo sebe. U každého to probíhá jinak, ale u všech se projevuje vzdor. Dcera už ji má v podstatě za sebou, ale byl to horor.
Dítě vypozoruje, co tě vytáčí, a tím tě taky vytáčet bude.
Všechno chtěla dělat sama, s ničím nechtěla pomoct a když se jí nedařilo, tak křičela a všechny napadala, ale pomoc odmítala. Pomoc (někdy i nabídka pomoci) byla pro ni urážkou a ponížením.
V tom nejhorším období řádila i tak, že když manželka dala lžičku do příborníku, tak křičela: sama ji tam dám. Měla rituály a na těch trvala. Kdykoli jsem se např. odchýlil v nejmenším detailu při vypravování do školky od postupu, jak to dělává maminka, se řevem mi to vyčetla a následoval vzdor a naschvály.
Připrav se, že budeš potřebovat velkou dávku trpělivosti. Dítě smí ječet, ty nesmíš. Ale šikanovat se od něj taky nesmíš nechat. Nechat vyměknout. Vymezit hranice, a ty držet. Klidně, ale pevně. Kdyžtak, ať se vyřve někde v pokuji, kde to nevadí.
Ale u každého to může být jina. V každém případě musíš zachovat klid. Ty ječet nesmíš (aspoň ne kvůli blbostem).
No, ale všichni jsme lidé, že…
Googluj „První puberta“, „První puberta u dětí“ apod., ať jsi připravená. ![]()
@jizvíková píše:
Počkej až začnou flusat
evím, kam na to ty haranti choděj
Tak to bych netoleroval, to bych ji odnaučil rychle.
@eumedon píše:
Tak to bych netoleroval, to bych ji odnaučil rychle.
tak oni to dělají mezi sebou, neumějí to, takže spíš prskají a mají z oho hroznou legra ![]()